Belgische KMO omarmt massaal bol.com

Bol0218

 

De gemiddelde Belgische KMO heeft moeite om zelf een digitale transitie door te maken. Om ook in de toekomst relevant te zijn, zullen ze die stap wél moeten maken. Samenwerken met een platform, zoals bol.com, kan een mooi hulpmiddel zijn om de eerste stappen te zetten in de wereld van e-commerce. Guido van der Ven, Director Business Development bij bol.com, vertelt over de voor- en nadelen van een platform en hoe een retailer snel een groot online bereik kan opbouwen.

Bol.com heeft in korte tijd in Vlaanderen een heel goede positie ingenomen. Dagelijks bezoeken gemiddeld 1,7 miljoen Belgische en Nederlandse consumenten het online platform. “Een marktplaats is eigenlijk al zo oud als de weg naar Rome,” zegt Van der Ven. “Vroeger was het fysieke marktplein heel succesvol, nu zien we een duidelijke verschuiving naar online marktplaatsen of te wel platformen. Een consument vindt er veel artikelen op één plek. Een platform biedt gemak, eenvoud en vertrouwen. Aan de basisbeginselen van ‘alles op één plek’ verandert niets. Het voldoet perfect aan de behoefte van de moderne consument.”

Passie en toewijding
De Belgische markt wordt door bol.com volgens Van der Ven met evenveel passie en toewijding benaderd als de Nederlandse markt. “KMO’s die geïnteresseerd zijn om met ons samen te werken, worden in veel gevallen te woord gestaan door Belgische vertegenwoordigers die we desgewenst ook effectief bezoeken. Samen proberen we de markt voor e-commerce in België naar een steeds hoger niveau te brengen. We realiseren ons heel goed dat de Nederlandse taal verschilt van de Vlaamse taal. Ook daar houden we rekening mee in onze winkel met unieke productteksten en zelfs uniek of afwijkend assortiment voor België.” Van der Ven geeft een voorbeeld: “Een standaard tuinslang in België is bijvoorbeeld langer dan die in Nederland wordt aangeboden, simpelweg omdat de tuinen groter zijn. Maar ook bij het ontvangen van artikelen zijn er andere voorkeuren. Nederlanders hebben er bijvoorbeeld geen problemen mee als een zending bij de buren wordt geleverd, in België wordt dat vaker als onprettig ervaren. Dankzij het bieden van een brede tijdspanne, kunnen we dat ondervangen. Ook houden we rekening met een veel hogere penetratie van afhaalpunten in België. Kortom, we hanteren een specifieke benadering in België die aansluit bij de consumentenbehoefte.”

Omnichannel strategie
Een goede omnichannel propositie is voor de Belgische KMO van levensbelang, meent Van der Ven. “Wij helpen de KMO om de eerste stappen online te zetten. Grote retailers die met ons samenwerken, hebben dat reeds ervaren. Maar we willen ook de duizenden kleine(re) retailers motiveren om met ons te gaan samenwerken door ze een goede omnichannel propositie te bieden met oog voor het lokale perspectief. En zo kunnen we samen het niveau van het Belgische e-commerce landschap stilaan op het niveau brengen van de omringende landen met als groot voorbeeld de UK.”

Een digitale transitie doormaken, is voor de fysieke speciaalzaak in een dorp of kleinere plaats volgens Van der Ven loodzwaar. “Een retailer kan die investering zelf nauwelijks dragen. Een samenwerking met een online platform kan enorm helpen. Een retailer kan dan op een gemakkelijke manier experimenteren of zijn artikelen ook waarde hebben buiten de regio waarin hij gevestigd is. Zonder enkele investering of start-up kosten kun je een markttest doen en bekijken of de 1,7 miljoen bezoekers ook geïnteresseerd zijn in jouw aanbod.”

Interessante startpositie
Van der Ven raadt ook bestaande omnichannel retailers aan de kansen van een platform te benutten. “Deze retailers zijn dus in staat om artikelen via de digitale kanalen aan de man te brengen. Vanuit die startpositie kan een platform ook interessant zijn. Veelal koop je bij Google verkeer in. Een platform is een vergelijkbaar kanaal als Google met als verschil dat je een platform als extra saleskanaal kunt zien. Je betaalt pas als je artikel is verkocht, terwijl je bij Google betaalt voor traffic naar je webshop, ongeacht of de klant tot aankoop overgaat. Dan is er nog een andere variant voor retailers die niet tevreden zijn over hun eigen webshop. Je zou je artikelen dan, naast je eigen webshop, kunnen aanbieden bij een platform, dat wel up to date is, veel e-commerce kennis bezit én op mobiele devices voortreffelijk werkt, zonder te hoeven investeren in een nieuwe shop. Uiteindelijk zou je zelfs volledig kunnen stoppen met je shop en je artikelen enkel via een platform verkopen. Dan kun jij je focussen op waar je goed in bent en heb je geen omkijken naar de randzaken. Maar dat hoeft niet, je kunt het er ook naast doen en extra omzet realiseren.”

Spannend spel
Heeft een platform ook nadelen? “Internet is heel transparant. Online is alles makkelijk te vergelijken. Op een platform gaat vergelijken nóg makkelijker. Alles staat immers op één plek. De concurrentie kan dus best heftig zijn,” zegt Van der Ven terecht. “Stel, je hebt een gat in markt gevonden en verkoopt succesvol op een platform. Je concurrenten zien dat ook. Als zij misschien diezelfde artikelen tegen een betere inkoopprijs kunnen bekomen, een beter verzendpropositie hebben of een betere score, dan zou de concurrent er vandoor kunnen gaan met jouw klanten. Maar dat geldt eigenlijk ook voor retailers in een dorp, ook vóór het internettijdperk. Concurrentie is van alledag. Een retailer moet zich dus voortdurend realiseren dat er altijd een concurrent op de loer ligt. Vaak ervaar je dat pas op moment dat er een significant volume wordt gedraaid. Maar dat maakt het spel wel spannend. Je kunt jezelf natuurlijk altijd onderscheiden met uniek assortiment, goede service en een eigen merkidentiteit. Dát is ondernemen!”

Logistiek
Retailers kunnen ook gebruikmaken van de logistieke dienstverlening van bol.com. “Bezorging op de dag van bestelling, in de avond: zeer flexibele levering behoort tot de mogelijkheden bij Logistiek via bol.com,” schetst Van der Ven. “Retailers kunnen het afnemen per verkoop, maar ook hun volledige assortiment bij ons in consignatie leggen. Dan doen we echt alles; van inslag, opslag tot versturen, klantvragen en retouren afhandelen. De retailer heeft zo bijna geen omkijken maar naar zijn artikelen. Ze hoeven alleen de voorraden bij te vullen op moment deze onder een bepaald niveau komt. Deze service groeit snel. Er zijn al 1.500 retailers die gebruikmaken van onze logistieke dienstverlening. Voor de Belgische retailer is het een aantrekkelijke manier om zowel de Nederlandse als Belgische markt te bedienen vanuit één distributiecentrum. Overigens loopt er nu een pilot waarbij wij ook de fysieke winkelpunten volledig betrekken bij de digitale transitie, bijvoorbeeld als iemand een fiets online koopt, dat hij deze volledig afgemonteerd en met alle service bij het fysieke winkelpunt kan afhalen.”

De groei die bol.com doormaakt in België, is volgens Van der Ven bijna volledig gedreven door lokale partners. De Belgische KMO omarmt ons massaal. “Consumenten zien bol.com als een vertrouwd merk en een fijne plaats om net als vroeger rond te snuffelen op een marktplein, alleen nu digitaal. Het is voor veel consumenten het startpunt waar ze terecht kunnen voor meer dan één artikel. En dat gevoel creëren we samen met heel veel lokale retailers.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*