Laden...

Colocatie als gateway naar de cloud

Antwerp Datacenter0217

Als een van de voortrekkers in de Belgische datacenter markt biedt Datacenter United de kans om servers uit te besteden. Niet in het buitenland, maar veilig in eigen land met datacenters in Antwerpen of Brussel. “Colocatie is een gateway naar de cloud,” zegt Friso Haringsma, algemeen directeur bij Datacenter United. “En de garanties worden in enkele sterke SLA’s gegoten,” voegt hij er aan toe.

Colocation of housing is het verhuizen van een eigen serverpark naar een extern datacenter. De voordelen zijn volgens Haringsma legio. “Niet alleen zijn je servers fysiek beveiligd met de expertise van een gespecialiseerd datacenter, ook de diensten die gekoppeld worden aan het beheren van die servers kunnen worden uitbesteed; denk maar aan tape rotatie en opslag, remote hands & eyes, en patching services. Een ondernemer krijgt veel meer garanties. Omdat je zelf niet meer instaat voor de kosten van de infrastructuur en het beheer ervan, kan je bovendien rekenen op een hogere efficiëntie en flexibiliteit met als resultaat lagere kosten.”

PSI DSS certificaat
In het eerste High-Density datacenter van de provincie Antwerpen kunnen ondernemingen hun server infrastructuur plaatsen in een optimaal beveiligde omgeving. Antwerp Datacenter mikt vooral op ondernemers uit de regio’s Antwerpen, Mechelen, Kempen en Limburg en de evenknie genaamd Brussels Datacenter vult dit aan met de provincies van Brussel, Vlaams- en Waals Brabant en Luik. “Een datacenter leiden in het hartje van België is geen evidentie,” weet Haringsma. “De datacenter markt stond quasi stil toen wij onze intrede maakten. Enkele grote spelers boden hun dienstverlening aan op een manier die quasi tien jaar onveranderd bleef. Sinds onze komst is er toch een kentering gekomen.” Vooral op het gebied van certificatie trok Datacenter United het voortouw. Zo werd Datacenter United nog recent de eerste partij in België om het PSI DSS certificaat te behalen, een beveiligingsstandaard met betrekking tot online betalingen. “Alle online transacties lopen in feite via datacenters. Als e-commerce provider ben je verplicht om dergelijke certificaten te kunnen voorleggen, terwijl dat in België totaal onbekend blijft,” vertelt Haringsma. Daarnaast voldoet de organisatie ook aan de ISAE3402 standaard, een certificatie die in buurland Nederland al verplicht is, wil je zaken doen met de overheid. “België is op dat vlak bij de mindere leerlingen van de klas, maar wij proberen toch de neuzen dezelfde kant op te duwen.”

Sterke SLA’s
De garanties van Datacenter United worden in enkele sterke SLA’s gegoten. Zo kunnen klanten vertrouwen op een uptime van 99,999 procent, waarmee de organisatie garandeert dat de servers zo goed als permanent operationeel en beschikbaar zijn. De totale bedrijfsoppervlakte van het Antwerp Datacenter bedraagt meer dan 5.400 m². De ruimtes zijn opgedeeld in meerdere kamers, elk met hun eigen voorzieningen. Ondernemers kunnen er hun dataservers opstellen in perfect beveiligde en geklimatiseerde ruimtes. De toegang tot het gebouw, de diverse secties en de uiteindelijke racks worden streng beveiligd via camera’s, elektronische badges en toegangscodes. Voor de temperatuurbewaking wordt, waar mogelijk, gebruik gemaakt van de cold corridor techniek, waarbij de koude lucht onder de vloer geblazen wordt en bovengronds komt op de plek waar de servers staan opgesteld. Dat zorgt voor een optimale energiezuinige en gerichte koeling. Een redundante stroomvoorziening wordt gegarandeerd door middel van dubbel uitgevoerde UPS’en, extra batterijen en uiteindelijk dieselgeneratoren met dieseltanks met duizenden liters mazout, die de stroomvoorziening kunnen overnemen en blijven garanderen.

Interne en externe communicatie
De grootste uitdaging is het in kaart brengen van de noden van de klant, gaat Haringsma verder. “Als je je servers wilt verhuizen, heb je immers al iets opgebouwd. Het gaat dan om bestaande apparatuur – en vaak live systemen – en dus concentreren we ons op interne en externe communicatie. We bieden onze klanten een factsheet aan om zo het interne project op een goede manier te vervolledigen en we stellen onze medewerkers ter beschikking die kosteloos helpen bij de fysieke migratie van de serverapparatuur en het transport, met de nodige verzekeringen, zelf.” Voorafgaand een verhuis naar het datacentrum, gaat Datacenter United indien gewenst met de klant rond de tafel zitten om de beste oplossing uit te werken. “En omdat we niet gebonden zijn aan leveranciers, kunnen we dus ook objectief en correct advies omtrent netwerkverbindingen bieden,” voegt hij toe. “Bijkomend voordeel van een extern datacenter: je kunt heel makkelijk en voordelig een directe connectie naar de Public Cloud realiseren. Denk aan AWS van Amazon, Azure, Linode,… Of het nu een verbinding voor een private, public of hybride cloudoplossing is; met een datacenter heb je altijd alle vrijheid.”

Ondernemingen die gebruik willen maken van de hoge kwaliteitsdiensten van Antwerp Datacenter hebben de keuze uit twee formules: enerzijds een vaste prijs per plugset of een ‘pay-as-you-use’ model. “Deze mogelijkheden zorgen voor een optimale controle van het IT budget en geven tevens de mogelijkheid om klein te starten en pijnloos te groeien,” besluit Haringsma.

  • DELEN