Laden...

Hoe belangrijk is 100% uptime

Nucleus0217

Iedereen heeft zijn mond vol van termen als Infrastructure-as-a-Service, Platform-as-a-Service, Software-as-a-Service,… Nucleus voegt er met Uptime-as-a-Service nog een extra ‘kreet’ aan toe. David Geens van Nucleus merkt dat etailers volop investeren in development en design van een webshop, maar vergeten dat een goede hosting minstens zo belangrijk is. Met de nieuwe dienst Uptime-as-a-Service en de unieke Downtime Cost Calculator probeert Nucleus meer bewustwording te creëren voor het hoofdstuk hosting.

Ons ultieme doel is om een webshop en applicatie niet alleen up and running te krijgen, maar ook te houden, zodanig dat de etailer hiervan niet meer wakker hoeft te liggen, begint Geens. “Hoeveel uptime heeft een etailer nodig, welke SLA is van toepassing, kan hij tevreden zijn met een uptime van 99,7% of eerder 99,999%? En wat kost het een etailer als de webshop of applicatie een uur down is? Geen etailer die hier een fatsoenlijk antwoord op kan geven,” meent Geens. “Onze Downtime Cost Calculator kan hiervan wel een inschatting maken. Met deze tooling in combinatie met ons gratis te downloaden eBook Downtime, die op de verschillende parameters ingaat, willen we etailers bewust laten nadenken over het hoofdstuk hosting.”

Downtime
Wat komt kijken bij downtime en wat verlies je aan inkomsten? “Voor een webshop kunnen enkele minuten downtime veel geld kosten. Als de website van de slager om de hoek een uurtje onbereikbaar is, verkoopt hij allicht geen steak of worst minder,” zegt Geens. “Maar hoe bereken je wat downtime je kost? Hoeveel verkopen loop je mis als de webshop bijvoorbeeld tussen 14.00 en 15.00 uur down is? Wat verlies je op de lange termijn aan klanten? Klanten zijn immers vluchtig. Als zij vandaag niet terecht kunnen op de webshop, gaan ze naar een ander en komen mogelijk morgen of in een later stadium niet meer terug; het vertrouwen is geschaad. Overigens speelt niet alleen de frontend een rol, want ook de IT is gebaat bij een maximale uptime. Wat verlies je aan productiviteit als de IT down is? Maar ook: wat is de effectieve kost om alles weer terug te herstellen? Als je al die parameters bekijkt, weet je wat een uur downtime kost. En daar helpt onze Downtime Cost Calculator een handje bij. Het blijft natuurlijk een schatting, maar geeft wel een goede indicatie.”

Aan de hand van de uitkomst uit de Downtime Cost Calculator heeft een etailer dus een indicatie van wat hij verliest bij bijvoorbeeld een uur downtime. Geens: “We geven vervolgens een advies over de mogelijkheden om dat uur downtime niet te hebben, door te zorgen voor een hosting oplossing op maat. Het is een extra service van ons om meer bewustwording te creëren onder etailers rond het thema hosting. De tooling is sinds begin februari online en we merken dat hij erg populair is.”

  • DELEN