Laden...

Modulaire transportband met artificiële intelligentie

BOA0418

 

Transportbanden zijn onmisbaar in een modern distributiecentrum. De Franse start-up BOA Concept houdt er echter een volledig eigen visie op na als het gaat om het aansturen van een transportband. Een visie die haaks staat op die van de bestaande fabrikanten van transportbanden, gebruikmakend van artificiële intelligentie. We gaan in gesprek met business manager Michel Urban.

Aan de hardware van een transportbandsysteem valt weinig te verbeteren, die is dan ook bij vrijwel alle fabrikanten gelijk, begint Urban. “Het grote verschil met onze intelligente modulaire transportband Plug-and-Carry® zit hem juist in de software. Qua software doen we namelijk iets helemaal anders. We maken geen gebruik van een plc-systeem, maar voorzien elke module (van een tot drie meter lengte) van een eigen printkaart, waardoor ze onderling informatie kunnen uitwisselen. Dat maakt een zware programmering van het systeem op locatie, evenals het aansluiten van vele meters aan bekabeling overbodig. De Plug-and-Carry® modules worden in onze fabriek vooraf bekabeld om na een simpele installatie in het distributiecentrum een collectief intelligent systeem te vormen.”

Bottleneck opheffen
Elke module beschikt dus over een eigen moederkaart met meestal een of twee dochterkaarten, in functie van de complexiteit van het systeem, vervolgt Urban. “Hiermee communiceert de module met onze applicatie, de WCS-supervisor. Het hele systeem functioneert gedecentraliseerd. Aan de ene kant staat de WCS-supervisor en aan de andere kant de verschillende modules. Op moment dat een module wordt aangesloten op de supervisor kan het transportbandsysteem onmiddellijk in gebruik worden genomen. Stel, bij een bepaalde firma is dringend behoefte aan een transportbandsysteem in een specifiek gedeelte van een warehouse, dan kunnen we die bottleneck binnen een dag opheffen met Plug-and-Carry®. Het stelt een firma ook in staat om te starten met het systeem waar het het meest dringend is en vervolgens uitbreiden naar zones die minder cruciaal zijn. De modulariteit van het systeem maakt dat je altijd wijzigingen kunt aanbrengen.”

Zelflerend
De WCS-supervisor herkent zelf de opstelling van het parcours. Het is niet nodig de modules onafhankelijk in te stellen of de positie van elke module door te geven. De supervisor ontdekt dit allemaal zelf. “De supervisor zoekt zelf de beste weg om een pakketje te vervoeren van punt A naar punt B en houdt daarbij rekening met de opstelling van het parcours en eventuele overbelasting in het systeem. Daarnaast houdt hij rekening met eventuele wijzigingen in het circuit en past hij zelf de regels aan, afhankelijk van de veranderingen. Bedrijven hebben dus de luxe om te kunnen beslissen over de aankoop van een transportbandsysteem in functie van de actuele behoeften. Het systeem kan eenvoudig op een later moment worden uitgebreid met extra modules. En als men van warehouse verandert, kan Plug-and-Carry® gewoon meeverhuizen. Dat lukt je niet met een plc-systeem. Kan wel, maar het loont economisch natuurlijk niet. Met Plug-and-Carry® blijft de investering bij de aankoper, niet bij het gebouw.”

Totaalconcept
Boa Concept begeleidt firma’s bij het samenstellen van pickingstations met de installatie van transportbanden, maar ook met ‘pick to light’- en ‘put to light’-systemen.Plug-and-Carry® kan zowel met rollen als banden en in verschillende lengtes worden geleverd. Omdat de Franse start-up zich verdiept in elke etappe in het voorbereidingsproces van bestellingen, kunnen ze ook helpen bij de inwerkstelling van het juiste traject. Urban: “Dankzij de intelligente modulaire transportband Plug-and-Carry® wordt het mogelijk automatisch het pakket dat getransporteerd moet worden, te herkennen (met behulp van barcodes en RFID) en naar de correcte bestemming te transporteren zonder WCS te moeten instellen. Dankzij de ingebouwde intelligentie in elke module wordt de informatie in real-time doorgegeven, waardoor een pakketje kan worden gevolgd gedurende het gehele voorbereidingsproces. Desgewenst kunnen we aanvullend ook nog voorzien in machines die precies passende (kartonnen) dozen maakt voor de te transporteren goederen.Deze verpakkingsmachines worden aangesloten op onze intelligente modulaire transportband Plug-and-Carry®.”

  • DELEN