Laden...

Omnichannel logistiek voor grote goederen

Dockx0417

De macht in de supply chain is in de loop der jaren verschoven van de producent via de retail naar de consument. De consument bepaalt. Ook als het gaat om de levering van grote goederen. Dat zegt Mario De Bruyn die met Dockx Select de logistiek achter de omnichannel strategie van retailers en producenten verzorgt. Dockx ontwikkelde een logistiek dienstenpakket voor bedrijven waarbij klanten zelf hun verkoopkanaal, manier van leveren en betaalmodus bepalen.

Dockx Select is gespecialiseerd in de afhandeling van grote goederen, begint De Bruyn. “We hebben ons nadrukkelijk gespecialiseerd in deze niche van goederen die omwille van de afmetingen niet in een personenwagen vervoerd kunnen worden.” Dockx Select is onderdeel van de Dockx Group, een groep van een viertal bedrijven. De Bruyn licht de vier ‘brands’ kort toe: “Dockx Rental richt zich op korte termijn verhuur van voertuigen en is tevens marktleider in alle soorten mobiliteit, zoals personenwagens, trucks, oldtimers en bedrijfswagens. Met Dockx Movers verzorgen we zowel verhuizingen op de particuliere als de kantoormarkt, zowel nationaal als internationaal, en met Dockx Logistics nemen we de zorg van de klassieke logistiek met forwarding, warehousing, transport en distributie uit handen.”

Verschillende serviceniveaus
De klanten van Dockx Select moeten zich niet afvragen of de wagen wel groot genoeg is en hoeven zich al helemaal niet te bekommeren over alle transporthandelingen, vervolgt De Bruyn. “Wanneer het verkoopkanaal is gepasseerd kunnen klanten kiezen uit verschillende serviceniveaus voor afleveren. Wij werken met budgettaire servicepakketten. Het standaard Dockx thuisleverpakket is een thuislevering waarbij één of twee Dockx bezorgers de goederen leveren op het gelijkvloers op voorwaarde dat het gelijkvloers makkelijk te bereiken is, dat wil zeggen zonder obstakels zoals trappen, verschillende treden of een lift. Daarnaast is keuze uit een full service levering met toevoeging van extra diensten, zoals leveren op afspraak, leveren op een verdieping via trap, binnen- of buitenlift, monteren van meubels, loskoppelen en uitbouwen van oud elektrisch toestel, meenemen van oud elektrisch toestel met gelijkaardige afmetingen, en het installeren, inbouwen en testen van keukenfornuizen, ijskasten, afwasmachines, wasmachines en ander witgoed. Voor de levering op een verdieping maken we dankbaar gebruik van de professionele verhuismaterialen van onze zusterfirma Dockx Movers – rolplanken, steekwagens, verhuisliften en trappenklimmers – om grote goederen op de juiste plaats te brengen.”

Nationaal gecontroleerde stromen
Waar vroeger de leverservices totaal georganiseerd werden door de retailers zelf, kiezen ze er vandaag voor om dat bij een specialistische partij onder te brengen, constateert De Bruyn. “Een landelijke retailer hoeft zodoende niet meer voor elke regio met een andere partij te werken. Met Dockx Select springen we in op de noodzaak naar nationaal gecontroleerde stromen op afleverdiensten. En dat doen we nu al ruim twee jaar voor bedrijven zoals Ikea, Viessmann, Ixina, Thys, AGA, Colruyt en Keukenhuis. We beschikken momenteel over negentien eigen locaties door het land en de ambitie is om te groeien naar een dertigtal eigen locaties. Deze vestigingen bevinden zich allemaal aan de rand van de stad op een afstand van zo’n 2 tot 6 kilometer van het centrum en worden overnight bevoorraad.”

Behalve het leveren aan huis, kunnen consumenten ook goederen afhalen in een Dockx Service Shop. “Het zijn afhaalpunten die gevestigd zijn in een Dockx Service Shop,” zegt De Bruyn. “Deze shop verenigt alle diensten van Dockx. Mocht het product niet in de wagen passen, dan kan de consument een bestelwagen, verhuiswagen, aanhangwagen of zelfs een vrachtwagen huren via Dockx Rental. Dit kan in daghuring of in de formule huur-per-uur. Door de combinatie van onze aan huis levering diensten in verschillende niveaus met die van de Dockx Service Shop heeft de consument zelf de ‘macht’ over de levering van zijn goederen,” besluit De Bruyn.

  • DELEN