Laden...

Het pakket als visitekaartje van de etailer

123dozen0317

 

Het kiezen van een geschikte verpakking voor het versturen van pakketten is een klein, maar belangrijk onderdeel in het totale proces. Je krijgt immers maar één echte fysieke kans om een goede indruk te maken op de klant. Hoe zorg je er als webshopeigenaar voor dat je de juiste keuzes maakt?

Een verpakking mag niet te veel kosten én moet functioneel zijn. Tegelijk speelt ook de uitstraling een grote rol. Jan Willem Koole van 123 Kartonnendozen merkt dat er steeds meer aandacht komt voor het kiezen van een kwalitatief goede verpakmethode. “De economie zit weer in de lift en dat is te merken. Het gaat klanten niet meer alleen om de voordeligste oplossing, maar vooral ook om de kwaliteit van de verpakking. Dat mag best iets meer kosten. Die investering krijg je onder de streep namelijk dubbel en dwars terug.”

Voordelen juiste verpakking
Het kiezen voor een zwaardere, betere kwaliteit verpakking biedt diverse voordelen. “Het product dat wordt verstuurd, is beter beschermd en komt daardoor netter aan bij de klant. Het gebeurt nog steeds dat pakketten niet aankomen. Dat is een flinke kostenpost, die je als eigenaar van een webshop wilt voorkomen.” Schade aan de verpakking kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de doos niet passend, de ruimte niet goed opgevuld of de verpakking niet goed afgesloten is. Bijvoorbeeld omdat de tape loslaat. “Wij leveren dozen op maat. Daarbij adviseren we de klant om altijd voor sluitende verpakkingen te kiezen. Dan heb je een goede bescherming van het product. Het voorkomt bovendien dat je onnodig veel opvulmateriaal moet gebruiken”, legt Jan Willem uit.

“Wij leveren ook dozen die zijn uitgevoerd met een extra rillijn, hoogte aanpasbaar. Daardoor zijn deze verpakkingen voor meer producten geschikt.” Slim verpakken en het gebruiken van slimme verpakkingen loont. “Het zorgt niet alleen voor een betere bescherming van producten, maar vaak ook voor het reduceren van de inpaktijd. Je kunt kiezen voor de meest voordelige dozen, maar als je vervolgens per pakket tien minuten bezig bent in plaats van vijf minuten, dan ben je misschien wel duurder uit.”

Bedrukte verpakkingen
Customization van pakketten wordt voor klanten steeds belangrijker, merkt Jan Willem. Eén van de trends om indruk te maken op de klant, is het kiezen voor bedrukte verpakkingen. “Vooral de grote spelers pakken uit met het versturen van producten in eigen dozen, met het logo of in de kleuren van het bedrijf. Dat ziet er natuurlijk geweldig uit. Het valt op en je maakt gelijk reclame voor je bedrijf. Kleinere webshopeigenaren denken ‘hé, dat wil ik ook’. We kunnen bedrukte verpakkingen leveren. Met flexo bedrukking vergt dat per maatvoering een investering. Voor kleine webshopeigenaren, die niet al te veel pakketten versturen, zijn eigen bedrukte dozen veelal een flinke investering. Die kosten moeten uiteraard wel in verhouding zijn.”

Kleinere partijen die graag een eigen uitstraling willen, maar de bedrukte verpakkingen te kostbaar vinden, kunnen bij 123 Kartonnendozen ook kiezen voor bedrukte tape. “Dit is een mooie tussenvorm om als bedrijf te laten zien van wie het pakket afkomstig is. De meerprijs van het laten bedrukken van tape is niet hoog. En die tape heb je sowieso nodig. Kortom, dat is voor klanten vaak een mooie optie.”

Duurzame verpakkingen
Een andere trend is de vraag naar duurzame verpakkingen. “Het klimaat en het omgaan met afval spelen een steeds grotere rol in de samenleving. Dat merk ik ook aan de vragen van de klant. Die is op zoek naar duurzame producten. Denk aan gerecycled karton in plaats van kunststof, papier als opvulmateriaal en papiertape in plaats van pvc-tape. Dat zal komende jaren alleen nog verder toenemen.”

Op gebied van logistieke dienstverlening volgen de trends elkaar in rap tempo op. Pakketjes worden bezorgd met e-bikes, scooters en in de VS zelfs al met drones. Zullen technologische ontwikkelingen effect hebben op de verpakkingen in de toekomst? “Ik kan me voorstellen dat pakketjes die met een drone worden afgeleverd extra solide verpakt moeten worden. De verpakking zal wellicht tegen water moeten kunnen, voor de dagen dat het regent.” Maar in de basis blijft de vraag van de klant volgens Jan Willem hetzelfde. “Een product moet goed beschermd vervoerd kunnen worden én veilig en netjes bij de klant arriveren. En het pakket moet er natuurlijk aantrekkelijk uitzien. Het is hét visitekaartje van je online webshop. Ook in de toekomst…”

 

Over 123 Kartonnendozen
123 Kartonnendozen biedt alles op het gebied van verpakkingsmaterialen en is leverancier van onder meer kartonnen dozen, verzendverpakkingen, opvulmaterialen, tapes, folies en beschermmaterialen. Het bedrijf biedt naast een uitgebreid assortiment kartonnen dozen, ook de mogelijkheid om dozen op maat te leveren. Ook het bedrukken van dozen is mogelijk. Kijk voor meer informatie op de website www.123kartonnendozen.nl.

  • DELEN