Laden...

Shoppen wordt alleen maar leuker

Stratics0617

Volgens Kris Vranken van Stratics wordt het shoppen voor de consument in de toekomst alleen maar leuker. Waarom? Omdat door gebruik te maken van de nieuwste technologieën de retailer zijn consument perfect leert kennen en altijd van een gepast antwoord kan voorzien. Daarbij blijft ook het fysieke winkelpunt in de toekomst onnoemelijk belangrijk. Een gesprek met Kris over datamanagement, augmented reality en zelfs artificiële intelligentie.

Volgens Kris gaan we steeds meer weg van traditionele modellen op alle vlakken in retail. “Zowel als het gaat om logistiek, maar zeker ook op vlak van marketing. Met alle nieuwe oplossingen rond wearables is een consument vandaag perfect te volgen. Hier zal je ook als retailer mee rekening moeten houden en op moeten inpikken. Een campagne voor een bepaalde doelgroep opzetten zal in de toekomst niet meer opgaan. Je zal elk individu moeten volgen en monitoren; screenen wie je klanten zijn en wat de emoties zijn van het moment.”

Datamanagement platform
Stratics heeft een datamanagement platform ontwikkeld dat zich voedt met alle mogelijke systemen om data (online en offline) te capteren. “Het capteren van data is geen doel ‘an sich’, maar is een hulpmiddel om op een juiste manier te kunnen dialogeren met klanten. De gecapteerde data vertalen we namelijk naar engagementen. Op basis van de interactie kunnen we de emotie van het moment capteren en kan de retailer de consument een passende aanbieding doen. Liefst real-time. Helaas wringt daar nog het schoentje. Veel retailers weten dat het daar naar toe gaat, maar zijn nog altijd bezig om zoveel mogelijk producten buiten te krijgen in plaats van het aanbod afstemmen op het individu.”

Inspireren
De retailer die volgens Kris gaat ‘overleven’ is de retailer die perfect zijn voorraden kan gaan aansturen op kennis van zijn klanten. “Dus de voorraden afstemmen op hetgeen de klanten nodig hebben in plaats van andersom. Het ‘nu’ moment is daarin zeer belangrijk, net zoals het fysieke winkelpunt om kanaaloverstijgend te gaan werken. Hier kan interactie met gelijkgezinden plaatsvinden en kunnen klanten nog verder geïnspireerd raken. Het fysieke winkelpunt gaat onnoemelijk belangrijk zijn in de totale experience, zeker als straks technieken als virtual reality en augmented reality kunnen worden toegevoegd. Het maakt shoppen in de toekomst alleen maar leuker. Maar het kennen van de klant is dan natuurlijk een voorwaarde.”

Altijd ‘aan’
Voor een retailer of brand is het een altijd ‘aan’ verhaal geworden, meent Kris. “Het is niet zo dat je als merk of retailer zelf kunt kiezen wanneer je de consument benadert, nee dat bepaalt de consument zelf. Als in mei 2018 de GDPR wetgeving wordt ingevoerd, kan dat aan de ene kant heel beperkend werken voor wat betreft het kennen van je klanten, maar het biedt ook perspectief. We gaan steeds verder in het gebruik van automatisatie, mobile en wearables. De consument zal dan wel open moeten staan voor het gebruik van zijn gegevens.”

Artificiële intelligentie
Heb je vandaag een miljoen klanten in portefeuille betekent dat ook dat je een miljoen unieke content nodig hebt, zegt Kris. “Het gaat dus in de toekomst veel verder dan alleen retargetten. Je zal geautomatiseerd moeten reageren op emoties. En dat levert een gigantische hoeveelheid aan data waar met behulp van artificiële intelligentie en cognitieve selecties real-time ingespeeld kan worden. Kunnen we dan spreken van een revolutie? Welnee, het is al volop aan de gang. De technologie wordt al gebruikt in andere sectoren en op moment het meer toegankelijk is en meer implementeerbaar zal het binnen retail snel gaan. Veel start-ups zijn er al mee aan het testen.”

Het datamanagement platform van Stratics capteert over alle kanalen – online, mobile, social, wearable – alle data om de klant real-time te volgen en de opportuniteiten te bekijken. “Op die manier kunnen we de emotie van het moment perfect grijpen om een gepast antwoord te geven,” zegt Kris tot besluit.

  • DELEN