Laden...

Bancontact bundelt de krachten met drie fintechs

Bancontact0517

Bancontact stelt zijn populaire betaal-app open voor de gebruikers van Tricount, een app waarmee vrienden makkelijk de rekening kunnen delen. Het is al de derde samenwerking tussen Bancontact en een fintech bedrijf. “Zo houden we de vinger aan de pols van het sterk evoluerende betaallandschap,” zegt Bancontact-CEO Kim Van Esbroeck.

Nergens is de mobiele revolutie zo zichtbaar als in de fintech (financial technology). Bedrijven in deze sector zetten nieuwe technologieën in om vooruitstrevende financiële producten te ontwikkelen. Een goed voorbeeld is de Bancontact-app, die bij zijn lancering in mei 2014 een nieuwe betaaltrend zette en nu een vaste waarde is geworden. Vorig jaar werden er al 3,5 miljoen transacties uitgevoerd met de Bancontactapp. Meer dan 20.000 handelaars aanvaarden de betaalmethode intussen.

Naast de sterkte van zijn eigen app bouwt Bancontact ook verder op de samenwerking met andere fintech bedrijven, zoals Tricount, POM en Doccle. “In deze partnerships versterken beide partijen elkaar,” legt Bancontact-CEO Kim Van Esbroeck uit. “Startende fintechs kunnen een beroep doen op het ruime bereik en de expertise van Bancontact. Omgekeerd kunnen wij als marktleider kort op de bal spelen als het gaat over betaalinnovaties.”

Peer to Peer
De laatste innovatie in dit rijtje komt van Tricount, een app waarmee mensen onderling de kosten kunnen delen (peer-to-peer). Na een familieweekendje Ardennen of een etentje met vrienden, rekent de app uit wie wat moet betalen aan wie. De meerwaarde van Tricount schuilt in het feit dat je de rekening meteen kan vereffenen in de app. Geen gedoe met overschrijvingen of cash achteraf, maar onmiddellijk afrekenen in Tricount, mét de Bancontact-app. “Tricount is zo de eerste peer-to-peer app die de betaalwijze van Bancontact integreert,” aldus Kim Van Esbroeck.

Via de betaalknop in Tricount wordt automatisch de Bancontact-app geopend: de betaler scant de QR-code van de ontvanger, geeft zijn pincode in, en de terugbetaling is gebeurd. Naast Tricount werkt Bancontact ook samen met Doccle en POM. Doccle is het eerste persoonlijk digitaal platform waarmee je op een eenvoudige en veilige manier je facturen kan bewaren en betalen met de Bancontact-app. Ook POM vereenvoudigt je persoonlijke administratie aanzienlijk: je kan er al je digitale en papieren facturen mee verwerken en betalen met de Bancontact-app.

Betrouwbaar betalen
Fintech Belgium, het grootste platform voor fintech bedrijven in België, juicht de samenwerkingen tussen Bancontact en de fintechs toe. “Ze tonen aan hoe gevestigde en nieuwe waarden in de sector elkaar de hand kunnen reiken,” zegt Xavier De Pauw, President van Fintech Belgium. Eenzelfde geluid weerklinkt bij Tricount. “Het is erg bemoedigend om te zien dat een jonge start-up

partnerships kan oprichten met meer gevestigde financiële instellingen,” aldus Tricount oprichters Jonathan Fallon en Guillebert de Dorlodot.

Volgens Bancontact-CEO Kim Van Esbroeck gaat het om een win-winsituatie. “Startende fintechs vangen vaak de aandacht met flitsende innovaties. Maar uiteindelijk zijn ze wel op zoek naar een betrouwbaar betaalsysteem dat heel veel consumenten verbindt. Dan komen ze al snel bij ons uit,” constateert

Van Esbroeck. “Een waterdicht betaalsysteem is niet op één dag gebouwd, en bovendien hebben kleine spelers niet dezelfde reikwijdte en merkbekendheid als Bancontact. Als het op betalingen aankomt, blijft Bancontact de aangewezen speler. En op innovatief vlak trekken we evengoed aan de kar.”

Tegelijk blijft Bancontact de absolute marktleider voor de 15 miljoen kaarthouders, verdeeld over 25 banken in België. In totaal werden vorig jaar 1,39 miljard transacties uitgevoerd met een betaalmethode van Bancontact. Op elk platform, van winkel tot webshop.

  • DELEN