Laden...

Belgische overheid geeft elektronisch betalen een boost

Bancontact0318

 

De manier waarop we betalen, staat op een kantelpunt. Bijna acht op de tien jonge Belgen hebben amper nog cash geld op zak. Op drie jaar tijd is de Belg veel vaker mobiel gaan betalen: zowat de helft van de mensen met een smartphone (45%) vindt het een erg praktische betaalmethode. Dat blijkt uit het Grote Bancontact Betaalonderzoek 2017. De Belgische overheid trekt ook mee aan de kar van het elektronisch betalen en lanceerde samen met Bancontact een informatieboekje over de fiscale stimulans bij de aankoop van een betaalterminal.

Eénmanszaken en (kleine) vennootschappen krijgen voortaan een groter fiscaal voordeel als ze een investering doen, bijvoorbeeld in een nieuwe betaalterminal. Zo wil de federale regering het elektronisch betalen verder aanmoedigen. In samenspraak met Vice Premier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon brengt Bancontact een brochure uit die handelaars en hun boekhouders informeert over de nieuwe fiscale maatregel.

Extra fiscaal voordeel
Eind vorig jaar heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers de wet van de vennootschapsbelasting gestemd. Hierdoor is het sinds 1 januari 2018 voor zelfstandigen, vrije beroepen en kmo’s fiscaal aantrekkelijker geworden om een investering in hun zaak te doen. Ook de aankoop van een betaalterminal valt onder de nieuwe maatregel. Zo een terminal vormt uiteraard al een aftrekbare beroepskost, maar nu kan een handelaar eenmalig 20% van de aanschaffingskost bijkomend inbrengen in zijn belastingaangifte. Deze regeling blijft van kracht tot eind 2019.

Minister Jan Jambon, Vice-Premier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken trekt resoluut de kaart van elektronisch betalen: “De overheid en private sector zijn op elkaar aangewezen om samen te investeren in een veiligheidsecosysteem dat meer en meer digitaal wordt. Ik hoop dat de nieuwe maatregel van de regering enerzijds en de actie van Bancontact anderzijds zullen bijdragen tot meer veiligheid en tegelijkertijd de kosten zullen drukken voor kmo’s en zelfstandigen die van plan zijn te investeren in elektronisch betalen.”

Handige brochure
De minister lanceert samen met Bancontact een handige brochure om het fiscaal voordeel uit de doeken te doen. Advocaat-fiscalisten leggen uit wat de voorwaarden zijn en hoe handelaars de investering kunnen inbrengen. Aan de hand van concrete voorbeelden, telkens voor een eenmanszaak of (kleine) vennootschap, worden de kostprijs van de terminal en de verkregen belastingbesparing berekend. Zo krijgen handelaars voor het eerst een duidelijk beeld over hoeveel de aankoop van een betaalterminal hen werkelijk kost. Voorts bevat de brochure een overzicht van aanbieders van betaalterminals en hun aanbod gelinkt aan Bancontact.

“We vinden het belangrijk dat elke Belgische handelaar goed op de hoogte is van deze maatregel, zodat de fiscale stimulans zijn uitwerking niet mist,” legt Bancontact-CEO Kim Van Esbroeck uit. “Van frituur over dokter tot bloemist, elektronisch betalen is een win-win voor elke zelfstandige én zijn klanten. Geen gedoe meer met wisselgeld en dus meer gebruiksgemak. Minder bankbiljetten in de kassa en dus veiliger.”

Intussen verkiest 70% van de Belgen de kaart boven cash, zo blijkt uit Het Grote Bancontact Betaalonderzoek 2017. Ook voor kleine bedragen halen de Belgen steeds vaker hun kaart boven en er wordt steeds meer contactloos betaald. Toch bleef de aankoopprijs van een betaalterminal voor sommige zelfstandigen een struikelblok. Dankzij de verhoogde fiscale aftrek is daar geen reden meer toe. “De weg naar sneller, makkelijker en veiliger betalen ligt open,” besluit Kim Van Esbroeck.

De brochure kan gratis gedownload worden via www.bancontact.com/nl/fiscale-stimulans.

  • DELEN