Investeren in ERP loont, ook voor kleinere e-tailers

 

ERP2

Investeren in een ERP systeem zorgt er in de eerste plaats voor dat bedrijfsprocessen beter op elkaar kunnen worden afgestemd. Wie denkt aan een ERP systeem, denkt meteen aan grotere ondernemingen met complexe processen die hier nood aan hebben. Janik Thorez van DynApps is een andere mening toebedeeld. Hij geeft aan dat een ERP systeem zeer zeker ook interessant kan zijn voor de KMO’s waarbij de investeringskost niet altijd enorme proporties dient aan te nemen.

DynApps NV is in 2010 opgericht, maar beide zaakvoerders – Janik Thorez en Karel Hendrickx – hebben daarvoor al ruim vijftien jaar ervaring opgebouwd in het implementeren van ERP systemen bij bedrijven, voornamelijk in grotere bedrijven.   “We wilden ERP systemen zowel in grote bedrijven implementeren, maar ook bereikbaar maken voor de KMO’s. In onze zoektocht zijn we in contact gekomen met Fabien Pinckaers, CEO van het toenmalige open source ERP systeem OpenERP, nu gekend onder de naam Odoo. De strategie die OpenERP voor ogen had, strookte met onze strategie en daarom hebben we eind 2010 besloten om officieel Gold Partner van Odoo te worden. De afgelopen 5 jaar hebben we in ongeveer 70 bedrijven Odoo geïmplementeerd, in diverse sectoren, zowel groot als klein.”

Modulair pakket

Odoo heeft volgens Thorez een heel gebruiksvriendelijke user interface. “Het is een modulair pakket, waarbij je door het aanvinken van modules functionaliteit activeert,” zegt hij. “Zie het als legoblokjes die je selecteert waarmee je vervolgens gaat bouwen. Naast de modules biedt Odoo een ontwikkelframework waarmee op een flexibele en snelle manier een eigen bedrijfsspecifieke functionaliteit gebouwd kan worden door gebruik te maken van de standaard componenten, zonder al te veel te hoeven programmeren. Dat is de kracht van Odoo. Sinds vijf jaar zetten we dit pakket breed in in allerlei verschillende domeinen. We hebben een enorme hoeveelheid kennis en (praktijk)ervaring opgebouwd; gaande van kleine bedrijven met een paar medewerkers tot bedrijven waarbij meer dan honderd personen de applicatie dagdagelijks gebruiken voor hun werkzaamheden.”

DynApps heeft door de jaren heen een standaard methodiek ontwikkeld om Odoo gestroomlijnd bij bedrijven te kunnen implementeren. “We vertrekken altijd vanuit de noodzaak om bedrijfsprocessen beter op elkaar te laten afstemmen en niet vanuit een IT behoefte. Daarbij gaan we in gesprek met de beoogde gebruikers en vertalen hun behoeften naar diverse userstory’s; wat verwachten de gebruikers van het pakket, welke informatie is voor hun belangrijk, … We werken altijd klant specifiek, maar de praktijk wijst uit dat 70 tot 80 procent van de te implementeren bedrijfsprocessen bij de klanten vrijwel gelijkaardig is, zo is onze ervaring.”

Userstory’s

Eenmaal de scope voor ogen aan de hand van de verschillende userstory’s, gaat DynApps aan de hand van een projectplan van start met de implementatie. “De functionaliteiten van Odoo werken ook onafhankelijk van elkaar, omwille van de modulariteit,” weet Thorez. “Dat maakt het mogelijk om de implementatie in delen op te splitsen, zodanig dat de klant snel bepaalde functionaliteiten kan gaan gebruiken, nog voordat de totale implementatie is afgerond. Een ander voordeel van Odoo is dat er een ganse community actief is over de hele wereld die zelf functionaliteiten bouwen. Als partner kunnen we daarvan gebruik maken en inzetten in de eigen implementatie. Momenteel zijn er meer dan 6.000 modules beschikbaar. We zien deze community ook als een bibliotheek van kennis; dat maakt dat we soms snel kunnen handelen, omdat de gevraagde (maatwerk)module ooit al is gemaakt.”

Nieuwe release

Op 1 oktober 2015 is de nieuwste release van Odoo live gegaan. Het gaat om versie 9.0. Thorez licht de nieuwigheden graag toe. “Bij versie 9 maakt Odoo onderscheid tussen twee versies: de community versie en de Enterprise versie die betalend is. In de Enterprise versie zitten nog meer functionaliteiten en modules waarbij nog meer bedrijfsprocessen geautomatiseerd kunnen verlopen.” Ook opgenomen in versie 9 is de mogelijkheid om de webshop te beheren vanaf de backoffice, een update die in versie 8 werd gelanceerd. Thorez: “Het is mogelijk om een eigen e-commerce platform op te zetten met Odoo technologie, die gevoed wordt vanaf de backoffice en met één klik online staat. Ook is het mogelijk om deze technologie in te zetten in bijvoorbeeld een personeelsbeheerapplicatie, om maar eens een voorbeeld te geven. Een sollicitant kan online via de website reageren op een vacature die dan automatisch bij de verantwoordelijke in de backoffice terechtkomt en het proces verder oppakt. Zo zijn de mogelijkheden eindeloos, want er zijn enorm veel applicaties beschikbaar binnen het Odoo framework.”

Niet onbelangrijk is dat Odoo volledig web-based is en dus via een webbrowser dient gebruikt te worden. Daarbij zijn de applicaties responsive gemaakt. Dit betekent dat je Odoo niet alleen op een desktop kan gebruiken maar ook op een tablet of smartphone en je dus Odoo volledig mobiel kunt gebruiken.

DynApps heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van veranderingsprocessen. “Ons doel is om een geïntegreerde bedrijfsvoering te realiseren door middel van een ERP-, CRM- of BI-systeem. We weten als geen ander dat het invoeren van deze systemen een zeer intensief proces is binnen een onderneming. Met een platform als Odoo gebeurt dat vrijwel geruisloos. Het is matuur en bruikbaar voor zowel grote als kleine bedrijven.”

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*