PIM: het CRM der producten

induxx0518

 

Vooral de laatste jaren zijn PIM systemen aan een mega-opmars bezig. Daar is volgens Roel Van Cauter, Managing Partner bij Induxx, een logische verklaring voor. “Heel wat bedrijven hebben de nood gezien om op het web vertegenwoordigd te zijn, maar zijn daarbij een belangrijke stap vergeten. Er werd geen rekening gehouden met hoe deze productinformatie te centraliseren, valideren en verrijken. Bijgevolg ontstaan daardoor nu problemen en stoten ze op heel wat limieten.” Roel legt uit wat de toegevoegde waarde is van een degelijk PIM systeem. Hij ziet een PIM als ‘het CRM der producten’.

Veel bedrijven maken volgens Roel nog gebruik van Excel voor het beheer van hun productinformatie. “Dat brengt echter de nodige beperkingen met zich mee. Zo laat Excel niet toe met meerdere mensen of afdelingen tegelijkertijd wijzigingen aan te brengen binnen hetzelfde document. Dit resulteert dan ook vaak in een wildgroei aan kopieën die vervolgens elk een eigen leven gaan leiden, met als gevolg dat bedrijven tegen heel wat problemen aanlopen bij het beheer van hun productdata.
Wijzigingen dienen ze handmatig over te zetten. Dat kost tijd, zeker naarmate het assortiment en de specificatie vereisten groeien.
Wanneer we dit dan combineren met een rechtstreekse ingave in het e-commerce platform dan heeft dit ook een impact op de laadtijden. Laat nu juist die laadtijden bepalend zijn voor het online aankoopgedrag van je klanten.”

Multi-channel
Kortom, volgens Roel is een PIM systeem de enige juiste oplossing om productdata op een zo goed en efficiënt mogelijke wijze te beheren. “In een PIM systeem kan je de productinformatie eenvoudig filteren, raadplegen en verder verrijken met meerdere gebruikers tegelijk. Dit beïnvloedt de laadtijden van het e-commerce platform niet. Ook biedt het de mogelijkheid om op meerdere kanalen en talen te gaan werken.” Induxx gelooft daarbij in de kracht van Akeneo PIM. Roel legt uit waarom. “Akeneo bezit een aantal kwaliteiten die je bij een concurrerend PIM systeem niet terugvindt. Vooral de gebruikersinterface is revolutionair binnen de PIM wereld. Zo kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk filteren binnen je productcatalogus om deze gepersonaliseerde filteracties vervolgens op te slaan onder de gebruikersvoorkeuren om deze op een later tijdstip terug op te roepen. Daarnaast kan je op een handige manier nuances binnen producteigenschappen beheren. Dat gaat zelfs zover dat je bijvoorbeeld een inhoudelijk onderscheid kan maken tussen een omschrijving voor het e-commerce platform ten opzicht van de print catalogus of op basis van taalverschillen waar je in België gebruik maakt van de benaming verfborstel en in Nederland van kwast. Daarnaast helpt Akeneo producten verder te verrijken volgens een eigen completeness filosofie; zo kan je instellen welke producteigenschappen verplicht verrijkt dienen te zijn alvorens het product beschikbaar te stellen voor vertoning op de website.”

Open source
Een webshop zou dus eigenlijk aangestuurd moeten worden door een PIM, en dan bij voorkeur Akeneo PIM, lacht Roel. “Akeneo betreft een open source platform en laat erg gemakkelijk koppelingen toe met externe systemen. Zo kan je vanuit één systeem meerdere kanalen bedien zoals een webshop, een mobile app, gepersonaliseerde feed richting een groothandel, print… Daarbij kan je met beperkte effort nieuwe kanalen aanboren. Ook het bouwen van functionaliteiten op maat kent voor ons intussen weinig geheimen meer.” Het open source karakter alsook de Akeneo Marketplace maken Akeneo volgens Roel uniek. “Er zijn tal van modules, zowel gratis als betalend, beschikbaar. Ook Induxx heeft intussen een mooie collectie aan modules opgebouwd, waaronder plugins met Indesign of CHILI Publish. Nooit eerder was het maken van een productcatalogus zo gemakkelijk. Net voor het in druk gaan kan je door middel van hersynchronisatie alle actuele productdata volledig automatisch vernieuwen. Dat zou vroeger een tijdrovende klus zijn geweest. Mede hierdoor wordt print opnieuw een ‘hot topic’.”

Gratis versie
Er is keuze uit twee versies: een gratis Community Editie of een betalende Enterprise Editie. “De community versie betreft eigenlijk al een vrij compleet PIM systeem. De betalende versie biedt daar bovenop nog enkele krachtige functionaliteiten extra. Wij helpen onze klanten bij het kiezen van de voor hun meest geschikte versie tijdens een analyse traject met doelgerichte workshops. Daarbij valt wel op dat veel Belgische  bedrijven met de Community Editie al een heel eind geraken. Nadien helpen we natuurlijk met de configuratie en implementatie van het PIM systeem.” Voor bedrijven die nog niet online vertegenwoordigd zijn, adviseert Roel eerst te starten met een PIM systeem. “Dat bespaart heel wat tijd in de latere fases. Eens het PIM systeem opgezet staat, is de data gestructureerd en instant beschikbaar, zowel technisch als raadpleegbaar.” Induxx betreft een jong initiatief vertegenwoordigd door tientallen jaren aan expertise in PIM systemen en sinds 2015 Akeneo PIM. “We maken deel uit van de Cronos Groep, zijn Gold Partner van Akeneo voor de Benelux en beschikken over de nodige kennis en certificaties.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*