PIM verrijkt ERP

“ERP verrijk je niet met een database-je ernaast of een paar veldjes erbij. Sterker nog de verfijning van de productinformatie leidt op die manier naar problemen. Met PIM worden die voorkomen. Het voorziet in classificatie.” Frank Ypma van Guideline Belgium spreekt uit ervaring en weet waaraan, in combinatie met ERP, behoefte is: Product Information Management & Publishing, PIM dus!

“Maatwerk leveren vraagt om structurele oplossingen. Dat bereik je niet met het toevoegen van wat velden aan je ERP. Sterker nog, zo’n puist bovenop het ERP, mondt uit in onduidelijkheid en problemen in de synchronisatie van data. Vooral ook omdat vaak gemakshalve wordt gekozen voor een grote gemene deler. Gebruikers zijn gebaat bij oplossingen met een toepassing, die speciaal daarvoor is ontwikkeld.” Ypma geeft aan dat ERP vaak maar één bron van informatie is voor alle informatie over alle kanalen heen. “Door dit niet in een PIM te doen, heeft tot gevolg dat je per kanaal weer een hulpmiddel (lees database) gaat opzetten. Opnieuw een eiland c.q. lapmiddel binnen de automatisering. Met als gevolg bijvoorbeeld productinfo, die niet appelleert aan de identiteit van het bedrijf.”

‘Weer een systeem erbij?’, hoor ik veel gebruikers al denken. Naast ERP hebben veel ondernemers een CRM en misschien nog andere systemen draaien. Waarom Ypma pleit voor een apart PIM heeft uiteenlopende redenen: “Ontwikkelaars van een ERP hebben een logistieke focus. Omgaan met PIM-functionaliteit is daardoor vaak een onderbelicht onderdeel van de software. Dat geldt ook voor ontwikkelaars van CRM-systemen. Daarbij staat de klantinformatie centraal voor opvolging van onder andere leads en verkopen. Bovendien hebben al die aanpassingen een negatieve weerslag op de Total Cost of Ownership (TCO).”

Met PIM is dé oplossing voorhanden, volgens Ypma. Het houdt de TCO van ERP laag. Verander je van ERP dan hoef je alleen de koppeling met je PIM aan te passen. Verander je van PIM dan heeft dat geen weerslag op het ERP. “We weten allemaal dat hoe meer maatwerk je maakt in je ERP, hoe hoger de TCO wordt. Zeker als het aankomt op upgrades van ERP.” Het advies van Ypma is helder: “Houd ERP zo dicht mogelijk bij de standaard en zorg voor een goede integratie met onder andere een standaard PIM-systeem.” Vanzelfsprekend heeft Guideline een keur aan oplossingen voorhanden, die via PIM de juiste weg naar de gebruiker/klant vinden. Geen eiland maar een schiereiland, een waar de verbinding met ERP als vanzelfsprekend is en de informatie daadwerkelijk een bijdrage levert aan de kwaliteit van de communicatie van producent tot groothandel. Guideline is onder meer actief in België, Nederland, Duitsland, USA en Japan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*