Innovatieve verpakkingsoplossingen bespaart 32.000 kg plastic afval

Maaltijdboxleverancier HelloFresh hanteert één gouden regel: waar mogelijk verpakkingen weglaten en waar het niet kan, ze optimaliseren door recyclage of reductie. Dankzij die aanpak reduceert HelloFresh in de Benelux tegen eind 2021 haar plastic verpakkingen met 15% en volgend jaar verdubbelt het dit zelfs naar 30%. “Door innovaties in ons verpakkingsmateriaal konden we dit jaar al 32.000 kg plastic besparen”, zegt duurzaamheidsmanager Victor Smits.

HelloFresh heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan en elimineert daarom zoveel mogelijk verpakkingsmaterialen uit haar maaltijdboxen. Alleen als die noodzakelijk zijn voor de versheid en kwaliteit van een product, optimaliseert het bedrijf ze door reductie of recyclage. Zo kon de maaltijdboxleverancier dit jaar al meer dan 32.000 kg plastic besparen. HelloFresh schakelde daarvoor over op nieuwe verpakkingen voor onder meer gehakt, feta en vis én koos ook voor andere ingrediënten voor alternatieve, recycleerbare verpakkingsmaterialen. Deze eerste resultaten liggen in lijn met de doelstelling van het bedrijf om op het einde van dit jaar 15% plastic per gerecht te verminderen en de recycleerbaarheid van alle overige verpakkingen in de maaltijdbox te optimaliseren.

Zonder verpakking

HelloFresh test intussen verder of er mogelijkheden zijn om nog meer verpakkingen geheel te elimineren. Witloof, asperges, pastinaak, aardpeer en zoete aardappel zijn enkele voorbeelden van groenten die zonder verpakking in de maaltijdbox belanden. Die groenten blijven namelijk ook zonder verpakking vers en kwalitatief in een maaltijdbox. Hetzelfde geldt voor verse kruiden als laurierblad, rozemarijn en tijm. Voor andere producten die niet los in de maaltijdboxen gestopt kunnen worden, zoekt HelloFresh oplossingen.

Zakjes in plaats van bakjes

“Onze nieuwe gehaktverpakking is bijzonder efficiënt”, zegt Smits. “Dankzij die innovatie realiseren we een reductie van maar liefst 80% plastic. De look van deze nieuwe verpakking is vergelijkbaar met een zakje chips. Een beetje atypisch, maar het bespaart wel minstens 20.000 kg plastic per jaar. Ook de verpakking van feta is vervangen door een dunner en kleiner alternatief en bestaat nu uit 40% minder plastic. De hoeveelheid plastic in visverpakkingen is met 33% verminderd, wat overeenkomt met minstens 6.000 kg minder plastic in vergelijking met vorig jaar.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*