Kom je aan mijn merk, dan kom je aan mij

In het digitale tijdperk krijgen steeds meer bedrijven te maken met oneigenlijk gebruik van hun naam. Malafide gebruik door cybercriminelen, maar ook ‘grijs’ gebruik door concurrenten, businesspartners en retailers. Van het verkopen van namaakproducten op Amazon.com, tot het voeren van een bedrijfslogo, terwijl je met dat bedrijf helemaal geen zakendoet: als mkb’er loont het om proactief te zijn. Afgelopen maanden spraken wij meerdere mkb’ers over hun ervaringen op dit gebied. Het werden zeer informatieve gesprekken, waarvan wij de take-out graag delen.

Merk van onschatbare waarde
Het merk is voor veel bedrijven waardevoller dan alle overige activa bij elkaar. In een tijd waarin productieketens vaak geoutsourcet zijn en de concurrentie via internet uit de hele wereld kan komen, is de naam vaak de belangrijkste reden om jouw product te kopen en niet dat van een concurrent. En waar grote bedrijven vaak duizenden merken hebben, beschermd door gespecialiseerde juristen, is het in het mkb vaak aan de ondernemer zelf om actie te ondernemen. Mede daarom treden steeds meer mkb’ers hard op, want als je aan hun merk komt, kom je aan hen.

Concurrenten vaak bron van irritatie
Omdat een merknaam zo belangrijk is, is het des te irritanter als een website adverteert met jouw naam, maar alleen concurrerende producten aanbiedt. Veel ondernemers die wij spraken hadden hiermee te maken. Vaak gaat het om retailers die hun bereik willen vergroten en denken onder de radar te kunnen blijven. Als wat ze leveren niet bevalt, is de reputatieschade, ten onrechte, ook voor jouw bedrijf. Nog verder gaat de situatie waarin een hele domeinnaam met jouw merk of productnamen wordt geregistreerd en doorlinkt naar de website van de concurrent. Een ‘plaagstootje’ dat regelmatig wordt uitgedeeld.

Ook echte boeven profiteren
Tenslotte zijn er de echte criminelen. Het gebruiken van je merk of handelsnaam verleent hun pogingen om derden op te lichten vaak een zekere legitimiteit. Een sterk voorbeeld was een case van een bedrijf in Katwijk. Criminelen registreerden afgelopen maand een domeinnaam met de naam van een grootzakelijk distributiebedrijf en stuurden van daaruit facturen aan leveranciers van dat bedrijf. Dankzij de oplettendheid van een medewerker bij een van die bedrijven, werd de poging ontdekt en een schade van meerdere tonnen voorkomen.

Bestrijding tussen wal en schip
Je zou zeggen dat een goede bestrijding van dit soort misbruik vanzelfsprekend is, maar in de praktijk valt dat vaak tegen, zo geven ondernemers ook zelf aan. Belangrijkste reden is dat het probleem vaak tussen meerdere disciplines in het bedrijf belandt en niemand zich echt eigenaar voelt. Aan de IT en cybersecuritykant wordt merkenbeleid als de verantwoordelijkheid van marketing gezien. Daarentegen is er aan de marketingkant vaak weinig aandacht voor, omdat het in hun perceptie geen omzet oplevert en wel veel tijd kost.

Merkbescherming biedt commerciële kansen
Dat laatste is een misvatting, zo blijkt uit gesprekken met marketeers die er wel werk van maken. Naast de echte boeven zijn er ook veel partijen die uit onwetendheid handelen. Aangesproken op hun gedrag blijkt dan soms dat de mensen die online verkeer genereren niet op de hoogte zijn van de acties van mensen die nieuwe leveranciers aansluiten. Menig marketeer houdt aan het beschermen van zijn merk daarom nieuwe distributeurs en retailers over. Een mooie bijkomstigheid. Vaak blijkt ‘misbruik’ ook afkomstig van bestaande partners die denken je bedrijf een plezier te doen met een wrakke logovermelding of domeinnaam met jouw productnaam erin. Ook in dat geval kan een goed gesprek wonderen doen.

Marketeers kunnen de lead pakken
Het zijn vooral de marketeers die op dit gebied nog een slag te maken hebben. In het mkb zijn marketingteams vaak niet groot genoeg om specialisten in dienst te nemen voor specifieke beschermingstaken. Toch is het verstandig om regelmatig tijd vrij te maken voor een ‘rondje internet’. Al was het maar voor de goede ideeën die je er op doet.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*