Labeling met ‘THT’ en ‘TGT’ te verwarrend

Een op de twee Belgen (49%) gooit minstens één tot twee keer per maand voedsel weg. Bijna een op vijf (20%) doet dat omdat hij of zij de houdbaarheidsdatum op de verpakking opvolgt en zich niet baseert op de kwaliteit van het eten. Dat blijkt uit een representatief internationaal onderzoek van HelloFresh SE, wereldwijd marktleider op het gebied van maaltijdboxen, over voedselverspilling en de huidige labeling met houdbaarheidsdata.

30% van de Belgen vindt dat het huidige systeem van labeling niet bijdraagt tot het voorkomen van voedselverspilling. 30% vindt de termen “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot” te verwarrend. Daarom is een grote meerderheid (88%) voorstander van een nieuw systeem voor voedseletikettering om verspilling van voedsel te voorkomen. Meer dan de helft (52%) van deze ondervraagden vindt bovendien dat het huidige systeem leidt tot het weggooien van eten dat nog steeds eetbaar is: onnodige voedselverspilling. De meerderheid (56%) geeft bovendien aan dat er op educatief niveau meer ingezet moet worden om consumenten te informeren hoe ze thuis voedselverspilling kunnen tegengaan.

Voedselverspilling is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de bankrekening. Bijna de helft (43%) van de Belgische respondenten schat in dat ze elke maand minstens 20 euro aan eten weggooien omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Overigens blijken de stijgende kosten van levensonderhoud er wel voor te zorgen dat consumenten bewuster omgaan met voedsel weggooien. Sinds de inflatiecrisis is gemiddeld 80% voorzichtiger met voedselverspilling en onderneemt 46% actief stappen om voedselverspilling tegen te gaan.

Ruim 40% is ervan overtuigd dat we nieuwe houdbaarheidvermeldingen nodig hebben om voedselverspilling te minimaliseren. Daarbij wordt vooral gekeken naar beleidsmakers: 70% vindt dat beleidsmakers (ten minste gedeeltelijk) verantwoordelijk zijn voor deze verandering. Opvallend is dat meer dan de helft (56%) zichzelf volledig verantwoordelijk vindt voor het beperken van voedselverspilling.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*