Versterk je online presence met slimme technologie

Handelsbedrijven genereren een steeds groter gedeelte van hun omzet online en dat gaat volgens softwarebedrijf Exact alleen maar verder toenemen. Aan de hand van een viertal stellingen duiken we samen met Chris Spaander, Senior Solution Manager bij Exact, wat dieper in de wereld van B2B e-commerce.

Je hebt geen technische kennis nodig om te koppelen met een ERP

Correct. Je moet vooral verstand hebben van de branche waarin je opereert en verstand van ondernemen. Op het moment dat je zelf te veel in de techniek moet duiken, wordt het er vaak niet beter op. Schoenmaker blijf bij je leest. Omring je met partners die ervoor zorgen dat de techniek goed werkt, zij hebben er immers verstand van.

Vanuit het Exact Online App Center kunnen we koppelingen aanbieden die zaken automatiseren waaraan je zelf misschien nog niet eens gedacht had. Omdat het gestandaardiseerde koppelingen zijn, is het onderhoud ook veel vriendelijker. Dat geldt ook voor de implementatie ervan. Het is vaak een kwestie van een paar muisklikken en het functioneert. Iedereen die met een muis overweg kan, kan dus ook een koppeling inschakelen. Mocht het onverhoopt toch niet lukken, kun je altijd de hulp inroepen van de leverancier van de koppeling of die van Exact.

B2B e-commerce lijkt steeds meer op B2C e-commerce

De professionele inkoper verwacht een vergelijkbare ervaring als in zijn privéomgeving met duidelijke productafbeeldingen, een eenvoudige navigatie, enz. Men moet ook in B2B snel en gemakkelijk (informatie over) producten kunnen vinden waarbij tevens de gepersonaliseerde prijzen worden getoond, de verwachte levertermijn, enz. Bied je die ervaring niet of in mindere mate, dan gaan mensen op den duur toch verder kijken. Bedenk bovendien dat het nog altijd makkelijker is om een bestaande klant vast te houden, dan om een nieuwe klant te vinden. Investeer daar dus in.

Menselijk handelen moet je zien te voorkomen

Een order overtikken is gigantisch inefficiënt met bovendien een grotere kans op fouten. Als een order binnenkomt, wil je eigenlijk dat deze direct (lees: automatisch) in het ERP-systeem terechtkomt. Van daaruit worden dan volledig geautomatiseerd de nodige vervolgstappen genomen. Automatiseren levert uiteindelijk geld op: hoe minder handjes eraan te pas komen, hoe sneller een order de cyclus doorloopt van ontvangst tot facturatie. 

Vaak gebeurt alleen het picken nog manueel. Een handig hulpmiddel om ook daar meer grip op te verkrijgen, is de Exact Online Voorraadbeheer app. Het is een mobiele app die gekoppeld is met het ERP-systeem waarmee je gemakkelijk de voorraad checkt en digitaal kunt orderpicken, al dan niet met een barcodescanner. Ook het verwerken van bestellingen en het ondersteunen van goederenontvangsten en locatieverplaatsingen kan voortaan allemaal vanuit je broekzak met de app. Alle gegevens staan direct in het systeem, er is dus veel minder kans op fouten en geen vertraging. Zo win je waardevolle tijd en kun je orders veel sneller uitleveren en factureren.

SaaS is de nieuwe standaard

De tijd van het versturen van cd’s voor het uitvoeren van een noodzakelijke update is inmiddels wel voorbij. Steeds meer bedrijven zien de voordelen in van werken in de Cloud. Natuurlijk, grote ERP-systemen draaien met enige regelmaat nog lokaal op een server, maar ook daar begint het tij te keren. Als we kijken naar hoe de markt zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, dan is flexibiliteit absoluut de sleutel. Via een remote desktop connectie inloggen op een server is dat bepaald niet. 

Het doel moet zijn om op elk moment en op elk device via het web toegang te hebben tot bedrijfskritische software, waaronder dus ook het ERP. Gelukkig zien steeds meer bedrijven de voordelen in van een SaaS-oplossing: geen onderhoud, geen servers en geen gedoe met beveiligingsupdates. Nee, je bent altijd verzekerd van de meest actuele versie en gegevens zijn overal bereikbaar. Software in de Cloud laat zich bovendien heel eenvoudig via API’s koppelen waardoor een optimale werking is gegarandeerd en je eigenlijk nauwelijks meer ‘in huis’ IT-kennis nodig hebt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*