Duurzaam verpakken naar een nieuw niveau

Merken en webshops dreigen de boot te missen als zij er niet in slagen om online shoppen milieuvriendelijk te maken. Consumenten geven steeds liever en vaker geld uit aan duurzame producten. Met nieuwe gegevens toont verpakkingsbedrijf DS Smith aan dat niet alleen de vraag naar duurzame producten, maar ook de vraag naar duurzame en volledig recyclebare verpakkingen enorm is toegenomen. De verpakkingsleverancier kan helpen om je duurzaamheidsambities naar een nieuw niveau te tillen.

De vraag naar duurzame en volledig recyclebare verpakkingen is explosief gestegen door de groei die de e-commerce momenteel doormaakt. Maar liefst 66% van de Europeanen geeft aan sinds het begin van de lockdown van maart vorig jaar meer producten online te hebben gekocht. Bovendien is 82% van dit percentage van plan om online te blijven shoppen. DS Smith ziet de vraag naar duurzame verpakkingen het laatste jaar enorm toenemen – met een Europese groei van 35% in kleding, 35% in huis- en kantoorelektronica en maar liefst 51% als het gaat om voedsel en andere boodschappen. 

Inspelen op behoefte

Het is van groot belang dat merken en webshops deze verandering in koopgedrag erkennen en inspelen op de toenemende behoeften van de consument. De vraag naar duurzaamheid moet gezien worden als een kans om sneller stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. Bijna één op de drie Europese consumenten geeft aan geen geld meer te besteden aan bepaalde merken, omdat hun verpakkingen niet duurzaam bleken te zijn. Daarnaast geeft bijna de helft (46%) aan meer heil te zien in kartonnen – of papieren verpakkingen, dan in verpakkingen van plastic. Tot slot zegt 58% dat het belangrijk is om de totale verpakkingshoeveelheid terug te dringen. 

Vergroten marktaandeel

Van kleding, elektronica en kantoorartikelen tot eten en drinken: duurzaam en recyclebaar verpakken kan een merk of webshop helpen bij het vergroten van haar duurzaamheidsstrategie en marktaandeel. Met een portfolio dat bestaat uit meer dan 700 verschillende e-commerce oplossingen, maakt DS Smith het voor klanten heel eenvoudig om te kiezen voor de ideale duurzame verpakking. Zonder daarbij in te hoeven leveren op het design of de efficiëntie. Door de zogeheten Circulaire Design Principes, draagt DS Smith bij aan een samenleving waarin recyclebaarheid vooropstaat en waarin verspilling en vervuiling tot het verleden zullen gaan behoren. De wijze van verpakken draagt bij aan het mogelijk maken van een circulaire economie.

Hero Range

DS Smith heeft een aantal heldere milieudoelen gesteld, waaronder het volledig recyclebaar produceren van verpakkingen in 2023 en het van de weg houden van maar liefst 250.000 vrachtwagens in 2025. Philip Bautil van DS Smith: “Onze design-experts houden zich dagelijks bezig met nieuwe verpakkingsoplossingen voor allerlei verschillende producten: variërend van kleding tot elektronica en persoonlijke verzorging.” Onlangs voegde het bedrijf nieuwe, duurzame verpakkingen toe aan de zogeheten Hero Range. Deze e-commerce-lijn bestaat uit een selectie kant-en-klare ontwerpen, geschikt om webshopdozen op maat te maken voor onder andere webshops in de branches kleding, elektronica, wijn en bier. Van honderden best practice designs uit Europa zijn de allerbeste geselecteerd en ondergebracht in de Hero Range. Zo kan er snel geschakeld worden en profiteert de klant van eerder bedachte oplossingen die zich in de praktijk al bewezen hebben.

De oplossing

DS Smith moedigt merken en webshops aan na te denken over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal. Niet alleen vanuit milieuoogpunt, ook uit kostenoverwegingen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe weet je welke formaten webshop dozen je het beste op voorraad kunt hebben als je een grote verscheidenheid aan producten verstuurt en elk artikel een andere afmeting heeft? En nog complexer, wanneer je elke keer weer verschillende combinaties van producten verstuurt? En hoe zit dat met het weglaten van opvulmateriaal? Of kun je misschien zelfs de omdoos helemaal weglaten? Goed voor milieu en portemonnee, maar levert dat niet onnodig veel schade en klantklachten op? Waar ligt de optimale balans? De oplossing ligt bij DS Smith. “We testen, ontwerpen, produceren én recyclen verpakkingen. Wij kunnen de lucht uit elk e-commerce pakket halen en niet alleen schade, maar ook kosten tot het noodzakelijke minimum terugbrengen.”

In het eigen e-commerce testcentrum voor webshopverpakkingen wordt met behulp van speciaal ontwikkelde apparatuur de reis nagebootst die een webshoppakketje aflegt. Van inpaktafel via postsorteercentrum tot de voordeur en van retour tot recycling. Daarnaast zijn de grondstoffen die DS Smith inzet aantoonbaar van duurzame oorsprong. “We ontwerpen onze verpakkingen dusdanig zodat we zo min mogelijk materiaal nodig hebben en met ons box-to-box model kunnen we verpakkingen leveren en recyclen tot nieuwe verpakkingen in slechts 14 dagen. Hoe circulair wil je het hebben? Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op en til de duurzaamheid van je merk of webshop naar een geheel nieuw niveau.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*