‘Een goede huisvader zijn voor installaties’

vader

Opslag- en stellingsystemen voor pallets, kleine onderdelen en langgoed zijn er in alle soorten en maten. “Ondanks een veelheid aan stockageoplossingen, blijft de klassieke palletstelling nog altijd populair in magazijnen en distributiecentra,” zegt Sven Amerijckx van Stow. Volgens Amerijckx is er gelukkig steeds meer het besef dat deze installaties ook op regelmatige basis geïnspecteerd moeten worden. Want, als goede huisvader moet je zorgdragen voor je opslag- en stellingsystemen.”

De verschillende stockageoplossingen die Stow in eigen huis produceert, loopt van de klassieke palletstelling met een vorklift tot aan volledig geautomatiseerde hoogbouwstellingen van tot wel 40 meter en meer hoog. Trends in stockageoplossingen zijn volgens Sven Amerijckx niet echt aan de orde al is er wel een stijgende vraag naar (semi-)automatische oplossingen. “De klassieke palletstelling is zoals gezegd nog altijd zeer populair. Natuurlijk heeft wel iedere klant zo zijn eigen behoefte. Aan de hand daarvan kunnen we flexibele en voordelige systeemoplossingen ontwikkelen die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.”

Niet te krap

De keuze voor een bepaald opslag- en stellingsysteem is volgens Amerijckx zeer nauw verbonden met de operatie van hoe goederen binnenkomen en weer uitgaan. “Dat gaat een oplossing in een bepaalde richting sturen. Het is afhankelijk van waar men zich bevindt in de supply chain. Een fabrikant heeft meer te maken met bulk, terwijl een e-tailer eerder picking noden heeft. En zo zal een third party logistieker in veel gevallen niet overgaan tot volledige automatisatie, omdat de manier van in- en uitvoer van goederen heel afwijkend is. Het inrichten van een magazijn of distributiecentrum is dan ook een belangrijk proces, waarover goed nagedacht moet worden. Het begint eigenlijk al met de locatiekeuze. Eenmaal dat op orde, worden we vaak al in het ontwerpproces benaderd om mee te denken over de inrichting. Rond de geselecteerd installaties wordt dan het gebouw geconcipieerd. Het begint al met het gangpad, de ruimte tussen de stellingen. Die moet niet te krap zijn ontworpen, want dan lok je eigenlijk al beschadigingen uit.”

Uitgekiende bescherming

Vanuit het design en de lay-out van een magazijn kan je volgens Sven Amerijckx veel gaan sturen om beschadigingen te verminderen. “Op plaatsen waar veel traffic is, zal er meer bescherming worden gevraagd. Een uitgekiende bescherming is heel belangrijk. We promoten daarom ook om een installatie op regelmatige tijdstippen te controleren,” benadrukt Amerijckx. “De installatie wordt op dag één in gebruik genomen en vervolgens beladen met duizenden tonnen aan gewicht. Een kleine beschadiging aan een stelling is misschien niet erg, maar als deze niet wordt hersteld en vervolgens nog eens op dezelfde plek wordt geraakt, gaat dat van kwaad tot erger en kan de veiligheid in ’t gedrang komen. We adviseren om eens per zes maanden of minstens eens per jaar de stellingen te laten inspecteren door een gecertificeerde partij, opgevolgd door een professioneel rapport met aanbevelingen tot herstel. Zo worden grote risico’s voorkomen.”

Volgens Sven Amerijckx zijn er genoeg mogelijkheden om het stockageproces te optimaliseren. “We hebben als fabrikant een bouwdoos met allerlei ‘Meccano’ onderdelen, zodat we voor iedere behoefte een specifieke oplossingen kunnen bouwen. Het is een combinatie van stellingen, manipulatietoestellen en automatisatie niet te vergeten. Een gebouw van  15 meter hoog was vroeger eerder uitzonderlijk, nu klassiek.”

Stow is zich ook bewust van het maatschappelijk belang. Sven Amerijckx: “We zijn als fabrikant continu op zoek naar een zo efficiënt mogelijk staalgebruik. Ook het schilderproces wordt niet vergeten en is de laatste jaren vergaand doorontwikkeld.”

Over Stow

Stow behoort tot de toonaangevende aanbieders van statische opslag- en stellingsystemen. “Onze corebusiness richt zich zowel op de ontwikkeling en productie van kwalitatief hoogwaardige stellingsystemen voor de opslag van pallets, kleine onderdelen en langgoed als op het ontwerpen en bouwen van platformsystemen,” zegt Sven Amerijckx.

Stow is een internationaal actieve onderneming en beschikt over drie productievestigingen en ook over een dicht verkoop- en servicenetwerk. “Als onderdeel van de Averys Group leveren wij producten en diensten in wereldwijd meer dan 30 landen – met de knowhow van ruim 600 medewerkers, innovatieve ideeën en individuele engineering. We produceren zowel in Dottignies (België), in Shanghai voor de Aziatische markt en in het Tsjechische Karvina.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*