E-fulfilment center van de toekomst in Boom

Active Ants, dochteronderneming van bpost group, heeft in Roosendaal onlangs een gloednieuw e-fulfilment center in gebruik genomen waar mensen efficiënt naast én met robots werken. Dat concept wordt nu gekopieerd in het nieuwe e-fulfilment center langs de A12 in Boom dat tegen april 2021 opent.

bpost wil de belangrijkste e-commerce operationele speler blijven in eigen land en Belgische webshops van klein tot groot ondersteunen met een breed palet aan oplossingen. In 2018 heeft bpost Active Ants overgenomen. Inmiddels is het bedrijf voor 75% in handen van bpost. De overige aandelen zijn nog in handen van de oprichters Jeroen Dekker en Jean Lahaye. Met Active Ants heeft bpost een ambitieuze groeistrategie uitgestippeld. In de komende jaren worden er Active Ants vestigingen geopende in verschillende landen van Europa. 

Lage kosten

België is het eerste land waarnaar het van origine Nederlands bedrijf Active Ants uitbreidt. “Daarna volgt Duitsland, gevolgd door andere landen in Europa,” zegt een ambitieuze Dekker. “Door verschillende vestigingen in Europa te openen komen we tegemoet aan de groeiende vraag van webshops die zich steeds internationaler oriënteren. Door in verschillende landen, dichtbij de consument te zijn, kunnen orders snel en tegen lage kosten bezorgd worden. Met dank aan een hoog geautomatiseerd proces, identiek aan de Roosendaal site. De opslag, order-picking en sorteren zijn volledig geautomatiseerd. Voor het order-picken werken medewerkers efficiënt samen met robots. De retourstroom en de ontvangst van goederen blijven handmatige processen. Deze mechanisering zorgt voor efficiëntie, een hoge kwaliteit met lage foutmarge en een prettige werkomgeving voor onze medewerkers.”

Mens en robot werken samen 

In het nieuwe e-fulfilment center brengen zogenaamde ‘Autonomous Mobile Robots (AMR’s) lege dozen naar de medewerker die deze vult met goederen die weer door andere robots zijn aangeleverd. Vervolgens rijden de AMR’s naar verschillende inpakmachines die de dozen op maat sluiten – wegen en voorzien van een verzendlabel, zodat er geen opvulmateriaal nodig is en zo weinig mogelijk ‘lucht’ wordt vervoerd naar de klant. Daarna pakken de AMR’s de gesloten doosjes weer op en sorteren ze deze naar de respectievelijke vervoerders. Voor de opslag wordt gebruik gemaakt van een Autostore-systeem met 50.000 bakken, waarbij ook hier weer speciale robots goederen uit het systeem halen en naar de medewerkers brengen. Ook bij dit good-to-man systeem is aan een zeer lage footprint gedacht. Het systeem slaat tot zes keer meer voorraad op per vierkante meter, en de robots hergebruiken hun eigen energie waardoor het elektrisch verbruik minimaal is.

In het nieuwe e-fulfilment center in Boom is Active Ants in staat om meer dan 2 miljoen pakjes per jaar te kunnen verwerken. Dekker: “We focussen ons daarbij op de kleinere tot middelgrote Belgische webshops die tussen de 500 en 15.000 zendingen per maand versturen. Net als in Roosendaal wordt ook de speciale sluitmachine met ingebouwde printer geïnstalleerd in Boom. Dat betekent dat iedere klant zijn eigen maatwerk geprinte doos krijgen. Door deze unieke functionaliteit stellen we grote maar nu ook kleinere webwinkels in staat om een maatwerk verpakking te voeren. Het op voorraad houden van honderden pallets met voorbedrukte dozen is verleden tijd. Dit scheelt onze klant kosten en zorgt ook weer voor een lagere footprint.” 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*