Nederlands-Belgisch fulfilmentbedrijf Active Ants schakelt door

Active Ants, dochteronderneming van bpost group, heeft deze maand haar vijfde vestiging geopend. Met twee succesvolle locaties in Nederland, een in België en een in Duitsland vormt de vestiging in het Engelse Northampton de meest recente uitbreiding. Een bewuste keuze en volgens Jeroen Dekker, co-founder en managing partner van Active Ants, zeker niet de laatste. “We zijn volop in beweging, internationaal georiënteerd en voornemens om de komende jaren flink te groeien.”

Succesformule

Active Ants is in 2010 opgericht met het idee om e-fulfilment door middel van innovatie, automatisering en het werken met robots, accurater en efficiënter te laten zijn. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot één van de grotere spelers in Nederland met meer dan 250 klanten en ruim 5 miljoen orders per jaar. “De succesformule in Nederland kunnen we dankzij ons moederbedrijf bpost, internationaal ‘kopiëren’ en razendsnel verder uitrollen”, zegt Dekker. “Onze klanten (webshops) vragen daar ook naar. Ook zij zijn veelal internationaal georiënteerd en kunnen dankzij onze aanwezigheid in inmiddels vier landen heel eenvoudig crossborder verkopen. Want om écht voet aan de grond te krijgen in het buitenland, is een lokale aanwezigheid, dus lokaal kunnen versturen en retourneren, essentieel.”

Brexit 

In twee jaar tijd drie landen ‘openen’ heeft de organisatie redelijk opgeschud, erkent Dekker. “Maar als we nu terugkijken, is dat eigenlijk voorbeeldig verlopen. Zelfs in de UK, de vestiging die op 3 maart jongstleden is geopend, beschikken we nu al over een volwaardige operatie. Veel van onze bestaande klanten stonden hier om te springen. Sinds de Brexit is het namelijk veel moeilijker om pakjes naar de UK te sturen. Met een lokale aanwezigheid heb je dat probleem niet. We zien dan ook dat we daar heel snel groeien. Er staan al veel klanten opgelijnd om in de loop van dit jaar een gedeelte van de voorraad te verhuizen naar de UK.”

Multi-warehouse set-up

Het allergrootste voordeel van Active Ants is volgens Dekker de multi-warehouse set-up die wordt aangestuurd door een centraal WMS. “Het is een eigen ontwikkeling die draait in alle warehouses. Het is één keer aankoppelen en daarna kun je heel makkelijk pakjes versturen vanuit elke vestiging waar (een deel van) jouw voorraad ligt. Zelfs als je geen lokale voorraad hebt in bijvoorbeeld Duitsland en een product komt retour, wordt het wel verwerkt in onze Duitse vestiging. De consument krijgt dan binnen 24 uur al een melding dat het pakje retour is gekomen. Vervolgens versturen we de producten bijvoorbeeld één keer per week naar Nederland, naar de basisvoorraad. Voor onze klanten is dat natuurlijk fantastisch. Net zoals het snel kunnen inspelen op de actualiteit. Zo hebben we na de winst van Matthieu van der Poel op het WK veldrijden het design van de doosjes van onze klant 4Gold voedingssupplementen aangepast. Een dag na de winst rolden de vernieuwde pakjes al van de band. Mooi dat we ook op deze manier onze klanten kunnen faciliteren.”

Webwinkel Vakdagen 2023

Active Ants is uiteraard ook aanwezig op de Webwinkel Vakdagen 2023. “Op onze stand zullen we onze multi-warehouse set-up verder onder de aandacht brengen”, zegt Dekker. “We zien dat de webwinkelmarkt absoluut volwassen geworden is en crossborder een steeds belangrijker thema vormt. Daar hoort een goede verzendmethode én retouroplossing binnen Europa bij. Wij kunnen hierin onze klanten faciliteren. En doen dat ook nog eens op een zo duurzaam mogelijke manier. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van Autostore die heel compact opslaat, van automatische inpakmachines voor dozen op maat, en ga zo maar door. We recyclen ook al het plastic en karton. Verder draait onze nieuwste vestiging in de UK volledig op de zon: het is een behoorlijk klimaatneutrale operatie. Dat past ook bij de doelstellingen van bpost group om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn.” Duurzaam ondernemen zit hem volgens Dekker ook in maximale aandacht voor de mens. “We laten het zware en saaie werk zoveel mogelijk aan robots over. De tijd van windowdressing is dus absoluut voorbij.”

Het jaar 2023 staat bij Active Ants volledig in het teken van groei. “Uiteindelijk willen we in ieder Europees land lokaal aanwezig zijn. We kijken daarvoor eerst naar het zuiden, zoals Frankrijk, Italie en Spanje, maar ook de nordics gaan van ons horen”, zegt Dekker daadkrachtig. “Met dank aan bpost group die deze expansie mogelijk maakt. We zijn overigens niet het enige fulfilmentbedrijf binnen de groep. Op het moment dat een klant behoefte heeft aan een meer customized fulfilmentproces, doen we een beroep op ons zusterbedrijf Radial, na Amazon het grootste bedrijf in Amerika. Op die manier is bijvoorbeeld Loavies intern doorgeschoven naar Radial, die een dedicated operatie heeft gebouwd voor het Nederlandse fashionmerk. We kunnen dus mee bewegen en groeien met onze klanten, op internationaal niveau.”Meer weten? Bezoek Active Ants tijdens de Webwinkel Vakdagen 2023 op stand 53 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*