‘Hybride warehouse heeft de toekomst’

Een hybride warehouse, waarbij vanuit één centrale locatie alle mogelijke beleveringskanalen worden bediend, heeft de toekomst. Dat zegt Jack Kuypers, vicepresident Noordwest-Europa bij systeemleverancier Witron. “Het is veel efficiënter om vanuit een centrale voorraadpositie en een centraal personeelsbestand te opereren, dan vanuit meerdere warehouses of fysieke winkellocaties als voorraadpunten.” 

In alle (logistieke) operaties moet je je afvragen ‘waar doe ik het voor?’, begint Kuypers. “Daarop is een eenduidig antwoord te formuleren, namelijk de consument. Het is de consument die een optimale ervaring geboden moet worden over de beleveringskanalen van zijn of haar voorkeur. Het is dan ook logisch dat de vraag naar hybride distributiecentra stijgt. Als je heel flexibel meerdere klantdistributiekanalen kan verzorgen vanuit één locatie, levert dat een efficiënte(re) voorraad op. Je hoeft de voorraden immers niet meer te verdelen over meerdere locaties. In dat laatste geval neemt de totale voorraad ook nog eens toe, omdat je op elke locatie een minimale voorraad moet aanhouden. Allesbehalve (kosten)efficiënt.”

Synergie-effecten

Een hybride distributiecentrum is volgens Kuypers ook heel flexibel naar de toekomst toe. “Het is moeilijk te voorspellen wat de thema’s voor de komende jaren gaan zijn als het gaat om de beleveringskanalen. Als er mogelijk een verschuiving plaatsvindt tussen de verschillende distributiekanalen, kan dit zonder noemenswaardige aanpassingen worden omgezet in een centraal distributiecentrum. In bepaalde sectoren is het ook een hele uitdaging om überhaupt nog marge te maken met home delivery. Door de synergie-effecten van een hybride distributiecentrum kan er wél een positieve business case worden gerealiseerd.”

Gelukkig zien steeds meer bedrijven de voordelen in van een hybride distributiecentrum, meent Kuypers. “Voor een grote Duitse handelaar in levensmiddelen hebben we een dergelijk concept gerealiseerd. Vanuit één centraal distributiecentrum bevoorraadt de handelaar meer dan duizend winkels en alle e-commerceklanten. Groot voordeel is dat de stap naar automatisatie sneller is gemaakt. Personeelskosten blijven stijgen en onze automatiseringsoplossingen hebben zich intussen meer dan bewezen, zowel naar techniek als naar kostefficiëntie toe.” 

Solution provider

Witron is van oorsprong een system integrator, maar inmiddels uitgegroeid tot een solution provider. “We ontwerpen en bouwen hoog geautomatiseerde distributiecentra en kunnen ze desgewenst ook runnen als logistiek dienstverlener onder het mom van Design, Build en Operate,” zegt Kuypers. “Transparantie over de hele logistieke keten is verder essentieel om nog meer synergie-effecten ook te bereiken. Vaak ‘praten’ de systemen in een logistieke operatie nauwelijks met elkaar, laat staan dat ze informatie uitwisselen en elkaar versterken. Als systeemleverancier zijn wij bezig te werken aan deze nodige koppelingen, bijvoorbeeld met geavanceerde planningssystemen zodat machines die we neerzetten zoveel mogelijk op dezelfde output blijven draaien. Daarmee zorgen we voor zo laag mogelijke ketenkosten en een maximale efficiency.”

Per situatie ontwerpen we de meest ideale oplossingen, resumeert Kuypers. “Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar feit is dat distributiecentra steeds groter worden. Een hybride oplossing biedt het beste van meerdere werelden: het biedt meer flexibiliteit richting personeel, richting de consument en ook voor de leveranciers; ze hoeven immers met een volle vracht maar één distributiecentrum te bevoorraden. Wij nemen de organisatie rondom het warehouse graag uit handen. Een win-win-win.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*