Hypermoderne sorteermachine verbreekt records

Beumer0219

De hypermoderne sorteermachine die BEUMER Group in het nieuwe sorteercentrum van DPD in Oirschot heeft geïnstalleerd, is er een om door een ringetje te halen. Figuurlijk dan, want de nieuwe machine behoort met een lengte van 2,1 kilometer in de eindsituatie tot de langste sorteersystemen van Europa. DPD HUB Eindhoven is inmiddels in gebruik genomen, alsook de sorteermachine. Des te bijzonder is het feit dat BEUMER Group nog tot aankomende zomer bezig is met de uitbreiding van de installatie om na de zomer de capaciteit verder te kunnen opvoeren.

DPD en de BEUMER Group zijn met de aanschaf van de sorteermachine een samenwerking van tenminste tien jaar aangegaan. Behalve ontwerp, levering en installatie van de machine is de intralogistiek fabrikant namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud de komende tien jaar. “Ontwerp van de nieuwbouw en ontwerp van de machine zijn maximaal op elkaar afgestemd,” zegt Bert van Willigen, Managing Director van BEUMER Group. “DPD is zich bewust van wat een goede ‘operatie’ behoeft en heeft zich tijdens het ontwerpproces heel professioneel opgesteld en actief meegedacht over hoe ze hun behoeften technisch opgelost zouden willen zien.”

Maximale automatisatie en ergonomie
De sorteerinstallatie in HUB Eindhoven is van het type LS-4000CB. “Het betreft een zogenaamde Cross-Belt Sorter in een wide body configuratie,” verduidelijkt Van Willigen. “De machine is in staat om zowel hele kleine als grote items door elkaar te verwerken. Dat wil zeggen, items van 10 centimeter lang en 1 centimeter hoog tot items met een lengte van 1,40 meter en 80 centimeter hoog. Met deze machine wordt het niveau van geautomatiseerd sorteren maximaal uitgenut, waarbij we tevens een integratie voorzien met een non-conveyable systeem voor maximale ondersteuning bij het verwerken van ‘niet automatisch verwerkbare’ producten. Zo is de ergonomie gewaarborgd en blijft de belasting op de medewerkers van DPD zo klein mogelijk. Die splitsing wordt overigens aan de deur al gemaakt. De machine kenmerkt zich verder door een stille werking en een laag energieverbruik. Dat laatste is te danken aan de contactloze aandrijving die garant staat voor een heel hoog energetisch rendement. Het scheelt wel tot een factor 4 in het energieverbruik,” stelt Van Willigen.

Speciale buffergoot
In het nieuwe pand verenigt DPD HUB-functie en depot-functie. Ook de sorteerinstallatie is daarop ingericht. “Items die om de een of andere reden niet direct gesorteerd (kunnen) worden blijven op de machine liggen en kunnen later alsnog gesorteerd worden,” schetst Van Willigen. Overall is de sorteermachine zodanig vormgegeven dat pakketten op een ‘gentle’ manier worden verwerkt om beschadigingen te voorkomen, zonder in te boeten op snelheid en capaciteit. Zo maken gebruik van een speciale buffergoot die anders dan een klassieke glijgoot de onderlinge druk op de pakketten terugbrengt tot een acceptabel niveau. Dagelijks gaan er enorme volumes door de sorter. Vandaag draait de machine met een capaciteit van 17.000 items per uur, na de zomer zijn dat er al 25.000. We werken momenteel aan de implementatie van een tweede sorter onder de machine. In de eindsituatie is voorzien op een volume van maar liefst 50.000 items per uur.”

Zoals gezegd is BEUMER Group de komende tien jaar ook verantwoordelijk voor het onderhoud. “BEUMER Group technici zijn op de locatie aanwezig voor het ondersteunen van de processen en voor de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden,” zegt Van Willigen. “Daarnaast kunnen we de installatie op afstand monitoren en alle data uitlezen. Dat gaat zover dat we zelfs storingen kunnen gaan voorspellen en daarop tijdig anticiperen om grote gevolgschade te voorkomen. Daarnaast volgen we nauwlettend de bezettingsgraad van de machine en kunnen we aantonen wat het effect is van procesbeslissingen. Het uitlezen en analyseren van alle data vormt dus ook een operationeel hulpmiddel voor DPD om processen te verbeteren en de machine zo efficiënt mogelijk in te zetten.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*