Intelligente verpakkingssystemen

Handmatig verpakken is op zijn retour. E-commerce groeit jaar na jaar, verspilling van karton als gevolg van een te grote doos wordt niet meer geaccepteerd en tegelijk zijn er steeds minder mensen beschikbaar om vacatures in distributiecentra op te vullen. Men staat voor een aantal serieuze uitdagingen op het gebied van verpakken en verzenden. De oplossing is niet ver weg: maak kennis met Sparck Technologies, een Friese producent van hightech inpakmachines en voorheen bekend onder de naam Packaging by Quadient.

Ook vandaag de dag krijgen we met zijn allen nog steeds een hoop extra lucht bij onze bestellingen. “Een direct gevolg van de veel te grote verzenddozen die nu en masse over onze wegen vervoerd worden. En daar zit niemand op te wachten. De retailer en vervoerder niet, want onnodig volume kost geld en ook de eindklant wordt niet blij van veel afval. Al in 2013 ontwikkelde Sparck Technologies, destijds nog onderdeel van het Franse Quadient, een eerste prototype van een automatische verpakkingsmachine voor e-commercedoeleinden. “En sinds die eerste installatie is het hard gegaan,” zegt Richard Nijboer, Director Sales & Operations van Sparck Technologies. 

Duurzamer

Er wordt nog heel veel met de hand ingepakt, maar vroeg of laat kunnen bedrijven niet meer om automatisering heen, vervolgt Nijboer. Het prototype van bijna tien jaar geleden heeft de basis gelegd voor de huidige range aan inpakmachines van Sparck Technologies. “Onze machines zijn het antwoord op de groeiende behoefte aan duurzaam verpakken. Je verpakt geen lucht meer, maar alleen de artikelen. Op die manier bespaar je op verzendvolume, op verpakkingsmateriaal en op transportkosten. En omdat het volledig geautomatiseerd verloopt, bespaar je ook nog eens op menskracht. Toonaangevende e-commerce spelers hebben onze machines staan, maar ook bedrijven met een kleiner verzendvolume kunnen genieten van de vele voordelen van automatisch verpakken op maat.”

Van één koptelefoon tot acht schoenendozen 

De intelligente verpakkingssystemen scannen de order in 3D en meten zo de lengte, hoogte en breedte van de producten die verpakt dienen te worden. Die informatie wordt onmiddellijk verwerkt door de machine uit een strook eindeloos karton een doos op maat te laten snijden. In slechts enkele seconden wordt het karton vervolgens geheel op maat om de bestelling heen gevouwen, dichtgeplakt en voorzien van een verzendlabel. Nijboer: “Het maakt niet uit hoeveel items je in een pakket stopt. Van één koptelefoon tot acht schoenendozen: alles wordt op maat verpakt. We hebben klanten die hierdoor één vrachtwagen per dag uitsparen. De informatie van de eindverpakking (afmetingen, gewicht én zelfs de adressering) kan bovendien zeer waardevol zijn voor bijvoorbeeld de vervoerdersselectie.”

Sneller

Automatisering betekent ook dat het verpakkingsproces aanzienlijk versneld kan worden. Snelheid en flexibiliteit spelen een grote rol in het voldoen aan de verwachtingen van de klant, zeker in piektijden. Nijboer vervolgt: “Onze snelste verpakkingslijn produceert het equivalent van zo’n twintig manuele verpakkingsstations. Dit geeft ruimte om verpakkers vrij te maken ander essentieel werk in het bestelproces voor hun rekening te nemen zoals order picking of het verwerken van retourzendingen.” 

Onze inpakmachines zijn technische producten, resumeert Nijboer. “Wij verkopen dan ook een totaaloplossing. Daaronder verstaan we professionele services, zoals installatie, training van operators, de technische dienst en aftercare. Optioneel leveren we rapportages aan gebruikers, zodat zij met deze gegevens hun processen nog verder kunnen optimaliseren. Daarnaast beschikken we over een gelaagd serviceapparaat om bij eventuele problemen snel actie te ondernemen. Kortom, met onze intelligente verpakkingssystemen helpen we bedrijven om de stijgende groei van e-commerce het hoofd te bieden en tegelijk het verpakkingsproces te verduurzamen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*