Liftopslagsysteem verhoogt performance in magazijn

Een jaar of zeven geleden installeerde SALO een eerste serie van drie Modula by Vanas liften in haar magazijn. Het gaf een boost aan de performance. Sinds een jaar beschikt SALO over maar liefst negen (!) Modula by Vanas liften. Een bewuste keuze, volgens Tristan Wesselingh, Supply Chain Manager bij SALO.

SALO is een inkoopvereniging voor (elektrotechnische) installateurs, loodgieters en dakdekkers. “Als inkoopvereniging verdienen we niet alleen geld voor onze leden, we besparen ook geld”, begint Tristan Wesselingh. Hij is al zijn hele leven bekend met de organisatie en is verantwoordelijk voor de stockplanning en de gehele operatie in het magazijn. SALO telt inmiddels ruim 850 leden die allemaal gebruikmaken van de voordelen door collectief in te kopen. Van cv-ketels en warmtepompen tot zonnepanelen, sanitair en elektra. “We zijn voornamelijk actief in het Noord-Holland, maar breiden ons werkgebied langzaam uit richting het zuiden van de Randstad met een tweede vestiging in Haarlem.” 

Ongekende performance

In Alkmaar, in de hoofdvestiging, liggen zo’n 10.000 artikelen op voorraad. Een groot deel daarvan ligt in de Modula by Vanas liften. “De negen opslagtorens staan opgesteld in een rij van zes met daar tegenover nog eens drie torens”, zo visualiseert Tristan Wesselingh de opstelling. “De opslagtorens zijn verbonden met een centraal rollenbaansysteem van waaruit de goederen netjes naar de juiste paktafel worden getransporteerd.” SALO is uitermate tevreden met de liften. “We kunnen in een beperkte ruimte veel meer producten opslaan en daarnaast is onze performance ongekend. Snelheden van wel 150 orderlijnen per uur per medewerker zijn geen uitzondering. Het foutenpercentage is bovendien zeer laag.” Tristan Wesselingh duikt graag voor ons in de cijfers. “Bij 20.000 liftpicks, wat neerkomt op 17.000 orderregels, scoren we een servicelevel van meer dan 99,8%. Dat is vrij aardig toch”, zegt hij trots.

Maximale efficiëntie

Valt er nog meer winst te behalen in het magazijn? “Jazeker wel. We zijn continu bezig met het verbeteren van de liftbehoefte om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van het systeem. Zodat we elke dag weer een beetje beter, slimmer en sneller kunnen werken. In nauw overleg overigens met Vanas Engineering, waarmee we een prettige relatie onderhouden. Op dit moment werken we nog volgens het First In, First Out principe, maar we zijn voornemens om meer at random te werken zodat we de lades nog beter kunnen benutten.” SALO heeft identieke producten over meerdere torens verdeeld. “Mocht een lift in storing vallen, heeft dat geen consequenties voor onze doorlooptijden. Momenteel worden de negen liften bemand door slechts drie medewerkers, waarvan één gefocust op inslag en twee op picken. De hoeveelheid werk die zij verzetten kan handmatig op geen enkele manier geëvenaard worden. Dan heb je minstens het dubbele aan personeel nodig om nog maar te zwijgen over de extra meters aan opslagruimte.”

Voor de aansturing van de Modula by Vanas liften maakt SALO gebruik van de Gigasoft software. “Eveneens een product van Vanas Engineering. Het systeem sluit naadloos aan op ons eigen WMS, want behalve de opslagtorens beschikken we ook nog over de nodige stellingen voor de opslag van grote(re) goederen.”

Over de Modula by Vanas lift

De Modula by Vanas lift is een opslagtoren die dankzij zijn modulaire opbouw de complete hoogte van uw gebouw kan gebruiken. De lift werkt als een soort geautomatiseerde schuifladenkast waarbij de hoogte van iedere lade telkens gemeten wordt voor die in de lift wordt geplaatst. Daardoor neemt deze niet meer ruimte in beslag dan werkelijk nodig is, zodat men heel compact materiaal kan opbergen. Hiermee worden plaatsbesparingen tot wel 90% gerealiseerd. De lift is in feite een afgesloten toren waarin producten afgeschermd en stofarm worden opgeslagen. Alle goederen worden overzichtelijk en ergonomisch aan de gebruiker aangeboden. Dankzij een unieke externe dubbele aflegpositie worden de plateauliften tot een hoger niveau gebracht. De tweede lade wordt reeds opgehaald terwijl de gebruiker aan de eerste lade werkt. Daardoor kunnen snelheden tot 300 orderlijnen per uur en per gebruiker mogelijk gemaakt worden. De Modula Lift wordt aangestuurd door Gigasoft, een eigen ontwikkelde software van Vanas Engineering. De software zorgt ervoor dat er papierloos kan worden gewerkt, de pickings worden geoptimaliseerd en de toegang kan worden gecontroleerd. De Modula by Vanas lift heeft standaard lades tot 4.100 mm nuttige breedte en tot 999 kg capaciteit. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*