‘Voor elke logistieke operatie is automatisatie beschikbaar’

Voorheen was flexibiliteit een van de meest gehoorde argumenten om niet voor automatisering te kiezen. Met een automatisch systeem zou je als bedrijf minder flexibel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. “Die vlieger gaat vandaag niet meer op,” zegt Mattijs Smits, Sales Manager België bij Swisslog. “Voor elke logistieke operatie is automatisatie beschikbaar waarin flexibiliteit absoluut geen obstakel meer is. We moeten geen schrik meer hebben voor robotisering, want de insteek van automatisatie is zelden om van de mensen afscheid te nemen.”

Het gebruik van robotica in magazijnen, productieomgevingen en andere sectoren neemt toe. Sommige landen, zoals Japan, hebben robotica al lang omarmd voor verschillende toepassingen. Swisslog levert intralogistieke oplossingen met een sterke focus op robotica en data. “Het nieuwe tijdperk is absoluut aangebroken. Door op een verstandige manier de juiste technologieën te implementeren, ontstaat er veel meer flexibiliteit in een magazijn,” meent Smits. “Zo kan je bijvoorbeeld op eenzelfde oppervlakte dubbel of misschien zelfs driedubbel zoveel business verwerken.”

Automatiseringsconcepten

Veel mensen hebben nog steeds het idee dat robotica alleen voor een specifiek product, of enkel voor een industriële toepassing zinvol is, stelt Smits. “Meer dan 2.000 wereldmerken hebben hun logistieke automatisering echter reeds getransformeerd met behulp van onze oplossingen. Ons technologieportfolio bestaat uit een breed scala aan systemen om bedrijven met verschillende warehouse-uitdagingen te helpen. Zo kan mixed palletizing worden geautomatiseerd met ACPaQ, terwijl AutoStore een flexibele en ruimtebesparende automatiseringsoplossing biedt. CarryPick is daarentegen een modulair orderpicksysteem dat gebruik maakt van AGV’s om rekken naar orderverzamelstations te transporteren. Hoewel de algemene overtuiging is dat warehouse-automatisering betekent dat er geen menselijke interactie meer nodig is, is onze ItemPiQ-oplossing gebaseerd op een gemeenschappelijk pickingprincipe: de robot selecteert de artikelen die hij kan oppakken – tot 95% van het productassortiment van de klant – en een medewerker rondt het order af.”

ItemPiQ

De meeste ontwikkeling zit volgens Smits inderdaad in ItemPiQ-achtige oplossingen waarbij een robotarm de pickactiviteiten overneemt. “De menselijke hand kan heel veel; er is dus heel wat technologie nodig om de complexe menselijke bewegingen te evenaren. Daar zit veel ontwikkeling in, bijvoorbeeld hoe kan de arm het best een product grijpen, voldoende weerstand bieden, het zwaartepunt bepalen en deze informatie ook allemaal verwerken om het de volgende keer weer beter te doen. Software is dan ook een key driver. Op basis van de inzichten die worden verkregen uit de data die de robotarm genereert, worden processen bijgestuurd en wordt de robotarm dus ook steeds slimmer naarmate deze lang in een magazijn actief is. De ItemPiQ-oplossing helpt de menselijke efficiëntie aanzienlijk te verbeteren en biedt duidelijke voordelen als het gaat om betrouwbaarheid en inzetbaarheid. Robots werken immers niet alleen sneller maar desgewenst ook 24 uur per dag, zeven dagen per week.”

Kennis van zaken

De insteek voor automatisatie is zelden om afscheid te nemen van mensen, ziet Smits. “Veel bedrijven moeten wel innoveren, omdat ze geen volk kunnen krijgen of omdat ze plaats tekort komen, maar wel de hogere vraag moeten kunnen verwerken. Belangrijk is dan wel dat je de flexibiliteit behoudt. Voor bedrijven die (delen van) hun logistieke operatie willen automatiseren, is kennis van zake onmisbaar, bijvoorbeeld om een beeld te krijgen van het kostenplaatje, of om de mogelijke performances te bepalen. Een vakkundige automatiseringspartner is dan absoluut van toegevoegde waarde,” weet Smits. Swisslog heeft op dit vlak volgens hem ruimschoots bewezen de ideale sparringpartner te zijn. “We hebben een uitgebreid assortiment aan automatiseringsmogelijkheden, waarmee we voor iedere situatie de best passende oplossing kunnen bieden. Bovendien beschikken onze vakkundige adviseurs over de benodigde ervaring en expertise.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*