Mechanisatie en automatisatie winnen terrein in warehouse

De combinatie van een gebrek aan personeel, een toenemende vraag en steeds hogere eisen ten aanzien van lever- en cut-off tijden maakt de weg vrij voor mechaniserings- en automatiseringsconcepten in warehouses. Bedrijven worden volgens Eric Ebbers van Reesink Logistic Solutions gedwongen om de volgende stap te maken. De warehousespecialist biedt een totaaloplossing voor de inrichting, mechanisatie en automatisatie van een magazijn, van stellingen tot een complete AutoStore-installatie.

Reesink Logistic Solutions is een logistieke integrator met een eigen productiefaciliteit en produceert al sinds jaar en dag magazijnkranen van het merk Lalesse voor hoogbouwmagazijnen, conveyorsystemen en eigen softwareoplossingen. “Bovendien hebben we ons eigen label magazijnstellingen die in de fabriek op eigen specificaties wordt geproduceerd, desgewenst volledig in de huisstijl kleuren van de klant. We zijn een one-stop-shop en bieden alle hulpmiddelen die nodig zijn om een logistieke operatie te laten draaien,” zegt Ebbers. “Daarin zien we een duidelijke verschuiving van klassieke magazijnconcepten naar meer geautomatiseerde warehouses, al dan niet in een hybride vorm, waarbij een deel wordt geautomatiseerd.”


Concepten

De mens is de duurste schakel en het meest kritieke element in een logistieke operatie, stelt Ebbers. “Het kan een motief zijn om de mogelijkheden van automatisatie te gaan onderzoeken. Anderzijds stelt mechanisatie en automatisatie bedrijven in staat om verder door te kunnen groeien. Niet alleen vanwege krapte op de arbeidsmarkt, maar ook om bijvoorbeeld de taken van bestaande medewerkers te verlichten, zodat ze beter uit de verf komen. Op basis van de behoeften maken we verschillende conceptuele ontwerpen. Samen met de klant bekijken we dan wat het beste aansluit bij de wensen en welke eisen worden gesteld aan de terugverdientijd om vervolgens het concept te gaan uitwerken. We engineeren, produceren en implementeren alles in eigen huis.”

Eigen productiefaciliteit
De eigen productiefaciliteit maakt dat Reesink Logistic Solutions de verschillende concepten naadloos op elkaar kan afstemmen. “Veel klanten beschikken vaak al over een WMS systeem maar bij een verregaande automatisatie is een Warehouse Control System (WCS) absoluut een must,” zegt Ebbers. “Het WCS stuurt de verschillende mechanisatie- en automatisatiesystemen aan en communiceert met het WMS. Onze software-engineers weten de wensen en eisen te vertalen in de aansturing. Anders dan veel van onze concurrenten wordt de software volledig bij ons in huis geschreven; er is dus geen taalbarrière. Wel zo makkelijk bij de vaak complexe materie.”

Zestig AutoStore-installaties

Booming business is de vraag naar AutoStore oplossingen, al dan niet geïntegreerd met conveyors en pickrobots. AutoStore is dé absolute standaard in piece picking geworden. 

Sinds de overname in februari 2019 van AM Gruppe, is Reesink Logistic Solutions marktleider in AutoStore in de Benelux en Duitsland. “Samen met AM Gruppe hebben we al meer dan zestig AutoStore-installaties geleverd, 2.000 robots en ruim 2 miljoen bins (bakken) weggezet. AutoStore is een perfecte oplossing om de opslagdichtheid substantieel te vergroten. AutoStore heeft maar een kwart van de oppervlakte nodig ten opzichte van een traditioneel magazijn met stellingen. De installatie zorgt er dus voor, dat je vier keer zoveel artikelen kunt opslaan op dezelfde oppervlakte, omdat alle lucht uit het magazijn wordt gehaald (geen gangpaden, geen loze ruimte tussen stellingliggers, enz.).

Openhartoperatie
Reesink Logistic Solutions heeft ervaring met zowel brownfield- als greenfield oplossingen. “Onder greenfield oplossingen verstaan we het inrichten en automatiseren van een nieuw warehouse, terwijl bij een brownfieldoperatie het bestaande warehouse wordt geüpdatet,” legt Ebbers uit. “In dat laatste geval spreken we vaak van een openhartoperatie, omdat de logistieke operatie gewoon moet blijven doordraaien. Dat maakt het extra uitdagend. Met onze eigen serviceorganisatie zorgen we ervoor dat de continuïteit van elke installatie na de implementatie gewaarborgd blijft door het uitvoeren van proactief en preventief onderhoud.”

Het mooie van ons assortiment is dat we een totaalpakket aanbieden, resumeert Ebbers. “Wat onze klanten met name aanspreekt is dat we niet één specifieke oplossing pushen. We zetten op basis van de behoeften verschillende logistieke concepten naast elkaar, inclusief voor- en nadelen, productiviteitswinst, besparing op fte’s, enz. om tot de juiste oplossing voor de klant te komen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*