Orderpickig via robots

Egemin0417

Naarmate de orders en het volume groeit, kan het interessant zijn om de opslag en de orderpicking te automatiseren. Active Ants had die behoefte en schakelde de hulp in van Dematic, het voormalige Egemin Automation. In het nieuwe magazijn werd Autostore geïnstalleerd, een flexibele automatiseringsoplossing op vlak van schaalbaarheid en uitbreidbaarheid. Stijn Desmet van Dematic vertelt over de toegevoegde waarde van het gerobotiseerd orderpicken, in het bijzonder over het concept van Autostore en de unieke feature ‘Basketpic’.

Dematic helpt bedrijven met het automatiseren van logistieke processen in het magazijn. “In het verleden hebben we reeds samengewerkt met Active Ants,” begint Desmet. “Op basis van deze positieve ervaring kwamen we samen voor het nieuwe automatiseringsproject. Voorafgaand aan de definitieve opdracht voor de implementatie van Autostore hebben we een aantal voorstellen opgeworpen en verduidelijkt aan de hand van simulaties. Eenmaal een geschikt gebouw gevonden, verliep het project in een sneltreinvaart. In september 2015 kregen we opdracht en in april 2016 was het systeem al operationeel.”

Sneller en accurater
Het automatisch magazijn van Active Ants beschikt over 28.000 locaties die zelfs nog gecompartimenteerd kunnen worden. Dematic leverde en installeerde tevens het conveyorsysteem voor een snelle aan- en afvoer. Desmet: “Het Autostore systeem zorgt ervoor dat men orders sneller, accurater, stofvrij, diefstal preventief en tegen lage kosten kan picken. Dankzij het uitgekiende ontwerp kan men tot vier keer zoveel producten opslaan per vierkante meter. Een optimaal gebruik van het magazijn is daarmee gegarandeerd. Ook de ergonomie gaat erop vooruit; operators hoeven geen zware dozen meer te tillen.”

In de basis bestaat Autostore uit een kubusvormig raamwerk, waarin kunststof bakken op elkaar en nagenoeg zonder tussenruimte naast elkaar worden geplaatst. Over het raamwerk rijden robots die de bakken uit het raamwerk tillen en naar de orderpickstations brengen. De bakken zijn zestien hoog opgestapeld en het systeem bedenkt zelf welke bak, waar gestald wordt. Alle bakken en artikelen zijn ieder moment traceerbaar. En het systeem is zo ontworpen dat zowel de bakken als de robots uit te breiden zijn.

Pilaren en kolommen
De plaatsing van het Autostore systeem vroeg wel de nodige aandacht in het bestaande gebouw. Desmet: “Zo hadden we te maken met een verschil in vloerhoogte in het bestaande gebouw, waarvoor enkele platformen zijn aangebracht. Daarnaast is de vloer geëgaliseerd. Het mooie van het systeem is de modulaire opbouw. We kunnen het zonder problemen in een bestaande situatie inpassen, rekening houdend met bestaande pilaren en kolommen. Het systeem voorziet in twee pickstations. Een Pick to Light systeem geeft aan uit welk segment van de bak de orderpicker een item moet pakken en in welke orderbak het item moet komen. De verzendingen die klaar zijn, gaan met een bakkentransportsysteem naar een locatie om te wegen en te fotograferen voor de Basketpic. Sommigen gaan eerst nog naar een ander deel van het magazijn waar grotere of vaste items manueel toegevoegd worden aan het verzendpakket.”

Basketpic
Basketpic is een unieke feature van Active Ants. De eindklant ontvangt per mail een foto van de werkelijke bestelling, terwijl deze klaar wordt gemaakt voor verzending. Een leuk, extra contactmoment met de klant. Zo laten ze zien dat ze met de bestelling bezig zijn. De lange stilte die doorgaans heerst tussen de automatische orderbevestiging per e-mail en de track & trace e-mail wordt met Basketpic op een persoonlijke manier ingevuld. Het vroeg, volgens Desmet, wel een specialistische aanpak om deze technologie op een juiste manier te implementeren. “Het levert zelfs mogelijk nog wat extra exposure op voor de webwinkelier.” Al met al is Active Ants zeer tevreden met het systeem, weet Desmet. “De logistieke dienstverlener staat zelfs op het punt om het systeem verder te gaan uitbreiden, wat prima mogelijk is door het schaalbare karakter van het systeem.”

Over Dematic
Na de overname door de KION Group zal Dematic, een wereldleider voor geïntegreerde automatiseringstechnologie voor de optimalisering van de supply chain, tegen eind dit jaar ook de integratie van Egemin Automation in zijn organisatie hebben voltooid. Dat zal resulteren in de grootste aanbieder van automatisch geleide voertuigen (AGV) en daarmee zal Dematic de mogelijkheden op het gebied van systeemintegratie in Europa perfect aanvullen. Door de combinatie van technologie, talent en ervaring krijgen klanten nog sterkere troeven in handen voor magazijnautomatisering en AGV-oplossingen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*