Orderverwerking en retourprocessen slim automatiseren

In fulfilment- en distributiecentra is het de laatste jaren alleen maar drukker geworden. Een flexibele sorteeroplossing is bijna onvermijdelijk om online orders, gecombineerde orders voor fysieke winkels én retouren slim en efficiënt te kunnen verwerken. Met de nieuwe Pouch Sorter zet BEUMER Group de nieuwe maatstaf. Een gesprek met Gregor Baumeister, Director Warehousing & Distribution bij BEUMER Group in Beckum over de unieke kwaliteiten van het nieuwe systeem.

De structuur van de BG Pouch Sorter is wezenlijk anders dan die van de bestaande sorteeroplossingen op de markt, begint Baumeister. “Visueel vertoont de machine wellicht wat gelijkenis met bestaande oplossingen, maar als we wat dieper inzoomen op de details zijn de verschillen significant. Onze BG Pouch Sorter is een zogenaamd ‘single handling unit’ systeem oftewel in elke Pouch-module (zakje) is ruimte voor een individueel item. De modules zijn vervolgens al dan niet te combineren in elke gewenste volgorde, ongeacht of het een online order of een winkelorder betreft. En dat allemaal door elkaar heen.”

Buffercapaciteit

Een ander operationeel voordeel van de Pouch Sorter is de buffercapaciteit. Baumeister: “Een belangrijk issue waar fulfilment- en distributiecentra mee moeten dealen, is het opvangen van pieken tijdens de bekende feestdagen of dagen als Black Fraiday en Cyber Monday. Door middel van Artifical Intelligence zijn de te verwachte verkopen vandaag de dag al best goed te voorspellen. Deze zou je alvast kunnen voorpicken en tijdelijk bufferen in de Pouch Sorter, zodat je pieken kunt afvlakken. Die buffercapaciteit is ook heel handig voor een effectieve en efficiënte afhandeling van retouren. Dit voorkomt onnodige handmatige handelingen, aangezien geretourneerde goederen direct vanuit de dynamische buffer kunnen worden verzonden voor verzending, zonder ooit teruggestuurd te worden naar het hoofdmagazijn en zonder dat ze opnieuw moeten worden gepickt.”

Tot 7 kilogram

Het BG Pouch systeem heeft een capaciteit van 7 kilogram en is bij uitstek geschikt voor modeartikelen van schoenen tot zelfs kleding aan hangers. Maar ook producten in print en media, farmaceutische producten, schoonheidsproducten en elektronica kunnen volgens Baumeister perfect verwerkt worden. “Het mooie is dat al die verschillende soorten artikelen, die voor verschillende klanten worden verwerkt en bestemd zijn voor verschillende soorten verzendingen, door elkaar in één en hetzelfde intelligente systeem kunnen worden verwerkt. De laadcapaciteit van 7 kilogram is significant hoger dan die van de concurrentie met een range van gemiddeld 3,5 kilogram. Het systeem is in staat om meer dan 10.000 modules (individuele items) per uur te verwerken. Dat is 25 tot 30% meer dan gebruikelijk in de markt.”

Contactloze magnetische aandrijving

Die hogere efficiëntie wordt volgens Baumeister niet bereikt door een hogere snelheid, maar door kortere afstanden tussen de zakjes. “Dat laatste is mogelijk door een unieke aandrijving. We maken gebruik van een contactloze magnetische aandrijving die zorgt voor een wrijvingsloze werking. Er komt geen perslucht aan te pas. Dat heeft geen enkele andere fabrikant van sorteeroplossingen. Dit betekent minimale slijtage van mechanische onderdelen, minder stofvorming, lagere bedrijfskosten door weinig onderhoud, minder reserveonderdelen en een minimum aan reinigingseisen. Ook het geluidsniveau is significant lager. 

Compacte voetafdruk

De BG Pouch Sorter is volledig aan te passen aan de structuur van een gebouw. “We kunnen de gebouwhoogte maximaal benutten,” zegt Baumeister. “Zo is het mogelijk om het systeem over meerdere etages te laten functioneren. Ook kan het systeem overweg met een hellingshoek tot maar liefst 80 graden. Dat betekent dat de ‘voetafdruk’ van de machine redelijk compact kan blijven. Ten opzichte van concurrerende oplossingen neemt de Pouch Sorter 20% minder ruimte in beslag. Tot slot is het mogelijk om het systeem in een later stadium heel snel en zonder grote interrupties uit te breiden. Kortom, de Pouch Sorter is eigenlijk onmisbaar in een fulfilment- en distributiecentrum. Naast de verhoogde efficiëntie van de afhandeling, worden ook de operationele kosten verlaagd voor de sorteer- en retourafhandeling.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*