PostNL België zet zichtbare stappen in duurzaamheid

Zowel consumenten als bedrijven hebben steeds meer behoefte aan duurzame oplossingen. De vraag wordt groter. PostNL België neemt zijn verantwoordelijkheid door niet alleen verdere stappen te zetten in duurzaamheid, maar dat ook zichtbaar te maken voor consumenten zodat ook zij een meer duurzame keuze kunnen maken. Hoe dat gebeurt? Dat vertellen Suzanne Debrichy, Program manager sustainable e-commerce and citylogistics bij PostNL, en Addy Rijkens, manager marketing & sustainable business bij PostNL België.

We zijn graag onderweg, zowel letterlijk als figuurlijk, begint Addy Rijkens. “We staan allesbehalve stil en investeren volop achter de schermen in het verduurzamen van de logistiek, waarvoor 80 miljoen euro is gereserveerd voor de Benelux. Ook voor België is een kernteam duurzaamheid geformeerd waarbij PostNL-specialisten zich volledig focussen op het halen van de doelstellingen van 2030, waar ook de directie nauw bij betrokken is. Het is belangrijk om draagvlak te creëren in de hele organisatie.” De eerste successen zijn al geboekt. “Met het kernteam hebben we al hele mooie en belangrijke stappen kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid en de resultaten daarvan worden dit jaar zichtbaar voor het grote ‘publiek’.” 

Last mile uitstootvrij

PostNL België heeft voor dit jaar drie speerpunten geformuleerd: het vergroenen van de logistiek, het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten voor klanten, en het bieden van transparantie van de uitstoot van een pakket. “De overall ambitie is om in 2030 de last mile uitstootvrij uit te voeren”, zegt Suzanne Debrichy. “Dat geldt voor de hele Benelux. In Nederland hebben we al mooie stappen gezet in die richting en de bedoeling is om in België ook flink te gaan opschalen. Dit jaar gaan we in de drie grote steden – Gent, Antwerpen en Mechelen – elektrisch bezorgen. Onze ambitie wordt daarmee ook heel zichtbaar. Parallel daaraan bekijken we of we in bepaalde gebieden niet alleen elektrisch, maar ook congestiearm (met minimale overlast) kunnen bezorgen. Daarvoor kijken we naar ander type voertuigen die wel 30 tot 40% minder ruimte in beslag nemen dan de huidige dieselvoertuigen, zoals elektrische bakfietsen en CargoLEV’s (licht elektrische vrachtvoertuigen).”

Herbruikbare verpakkingen

Momenteel is PostNL bezig met diverse oplossingen rondom circulair ondernemen. Bijvoorbeeld duurzaam verpakken. “We zien dat de behoefte aan herbruikbare verpakkingen toeneemt en we willen ervoor zorgen dat deze verpakkingen naadloos in ons netwerk passen. We gaan die verpakkingen mogelijk niet zelf ontwikkelen, maar kijken op welke manier ons netwerk ingezet kan worden om herbruikbare verpakkingen bijvoorbeeld mee retour te nemen”, legt Suzanne Debrichy uit. “Het vormt een mooie stap om samen met onze klanten uiteindelijk meer circulair te kunnen ondernemen.” Over (duurzame) verpakkingen gesproken, via een speciale verpakkingswebshop levert PostNL België ook e-commerceverpakkingen aan bedrijven. “Een mooi portaal om onze klanten te laten zien wat we kunnen betekenen op het gebied van duurzaamheid”, meent Addy Rijkens. “Zo geven we onder andere advies over slimmer verpakken. En dat is niet zonder succes, want onze klanten zitten inmiddels onder de 27% ‘lucht’ in verpakkingen. Dat was voorheen 50%. We nodigen klanten van harte uit om gebruik te maken van de kennis en ervaring van onze verpakkingsspecialisten.”

Transparantie in uitstoot

De derde pijler binnen het duurzaamheidsoffensief van PostNL België is gericht op het in kaart brengen van de uitstoot van een pakket. “We merken dat zowel onze klanten als de consument steeds meer inzicht willen hebben in hoe duurzaam een product of dienst is”, vervolgt Suzanne Debrichy. “Dat maken we steeds specifieker. Momenteel werken we al met een gemiddelde, waarbij klanten elk kwartaal kunnen opvragen wat de gemiddelde uitstoot is van de pakketten die zijn verstuurd. Maar daarin gaan we steeds verder. Met behulp van een slimme scan kunnen we precies vaststellen welke route een pakket heeft afgelegd en met welke voertuigen, zodat we heel concreet de uitstoot kunnen optekenen per pakket. In Nederland is deze dienst al beschikbaar en we verwachten deze in België ook nog voor de zomer gereed te hebben.”

SBTi

Net als alle andere grote organisaties committeert PostNL zich aan het klimaatakkoord van Parijs. “Het betekent voor ons dat we elk jaar een x-percentage aan CO2-uitstoot willen reduceren, volgens The Science Based Targets initiative (SBTi). En dat moeten we ook onderbouwen. De SBTi is voor ons de graadmeter en vormt de basis van ons duurzaamheidsbeleid. Door elk jaar alle data aan te leveren, wordt bekeken of we nog op koers liggen”, zegt Suzanne Debrichy. “Gelukkig is dat het geval. Met dank aan de vele inspanningen op het vlak van duurzaamheid. Vorig jaar hebben we onze CO2-uitstoot in de Benelux met 20% weten te reduceren en ook dit jaar zijn we voornemens minstens zo’n bijdrage te leveren.” 

Maatschappelijke betrokkenheid

Duurzaam ondernemen gaat volgens Addy Rijkens nog veel verder. “Vanuit het kernteam duurzaamheid versterken we ook onze sociaal maatschappelijke betrokkenheid en steunen we goede doelen via het PostNL Bijzondere Momenten Fonds. Met Feestvarken vzw bijvoorbeeld bezorgen we verjaardagspakketten aan kinderen in armoede. En zo worden nog heel veel andere mooie initiatieven verder ontwikkeld. Duurzaam ondernemen tot slot is ook goed opdrachtgeverschap. We zijn onderweg, kijken vooruit en zetten mooie stappen om ervoor te zorgen dat wij als bedrijf correct en zorgvuldig blijven ondernemen. We werken veel met ondernemers en helpen hen ook te verduurzamen door vergroening te faciliteren.” 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*