Schaalbaar automatiseringsconcept

Met de overname van Pacoma Systems heeft Vanas Engineering een vijfde waardevolle business unit aan het gamma toegevoegd. Dat maakt het aanbod aan logistieke oplossingen compleet. Naast verschillende automatische en klassieke opslagsystemen en WMS software biedt Vanas Engineering nu dus ook material handling systemen aan. “We kunnen bedrijven een schaalbaar automatiseringsconcept aanbieden tegen lage instapkosten,” zegt Managing Director Andy Van Mieghem.

Vanas Engineering is al heel wat jaren gekend als integrator van opslagsystemen. “We onderscheiden daarin vier productgroepen, de klassieke rekken, geautomatiseerde opslag via verticale liften en paternosters, een eigen WMS-software en tot slot de industriële uitgifteautomaten,” legt Van Mieghem uit. “E-commerce legt de lat en de eisen steeds hoger voor automatisatie in een magazijn. Als specialist in conveyor- en uitsorteersystemen hebben we samen met Pacoma Systems al vele gecombineerde projecten gerealiseerd. Na de overname van de specialist in material handling systemen kunnen we nu een totaaloplossing bieden voor de inrichting en automatisatie van het magazijn.”

Material handling

Voor de bestaande klanten kan Vanas Engineering met de nieuwe material handling business unit een serieuze productiviteitsverhoging realiseren, terwijl ze voor nieuwe klanten een heel schaalbaar automatiseringsconcept kan voorleggen. Van Mieghem geeft een voorbeeld. “Voor wie de eerste stappen naar automatisatie wil maken, kan met ons basisconcept met Modula liften 150 orderlijnen per persoon per uur verwerken. Bij eventuele groei kunnen we makkelijk meeschalen naar hogere snelheden, bijvoorbeeld door aanvulling met onze conveyor en uitsorteersystemen liggen 300 orderlijnen per persoon per uur binnen handbereik. Groot voordeel van ons schaalbare automatiseringsconcept is dat de initiële investering nooit verloren gaat. Bovendien kun je relatief voordelig instappen, terwijl bij veel van onze concurrenten de instap al over een miljoen euro kost vanwege de complexiteit.”

Snelheid en betrouwbaarheid

De eindconsument heeft steeds hogere verwachting. “Snelheid en betrouwbaarheid is de ‘differentiator’ voor een magazijn, terwijl de ‘cost per click’ laag moet blijven,” meent Van Mieghem. “Met verschillende systemen kunnen we het intern transport in een magazijn optimaliseren. Denk aan rollenbanen om efficiënt dozen, bakken en palletten te verplaatsen. Zo moeten medewerkers minder afstand afleggen en kan er sneller en efficiënter gewerkt worden. Maar ook in verticaal transport valt er vaak veel efficiency te behalen. Dankzij onze continue liften kan je bijvoorbeeld makkelijk bakken naar een hogere of lagere verdieping brengen. Ook hebben we een mooie oplossing ontwikkeld voor het zogenaamde ‘reversed logistics’, waarbij we retouren op een unieke manier verwerken zodat de goederen snel terug beschikbaar zijn voor verkoop, maar wel op een manier zodat de opslag opnieuw op een compacte manier opgeslagen wordt. Hiervoor hebben we een optimale combinatie gezocht tussen onze software, liften en rollenbaan.” 

Plateaulift en Storeganizer

Met de geautomatiseerde en klassieke opslagsystemen helpt Vanas Engineering veel plaats te besparen in een magazijn. Van Mieghem geeft enkele voorbeelden: “Met de verticale plateaulift kan je op een klein grondoppervlak toch heel veel vierkante meters aan materiaal opslaan, vaak kunnen we tot 90% van de huidige magazijnoppervlaktes besparen. De liften werken met het goods-to-man principe. Daarbij worden de producten tot aan de medewerker gebracht. Zo kan er sneller en meer ergonomisch gewerkt worden. Wanneer je de lift combineert met onze WMS software kan je bovendien foutloos en papiervrij werken.” Liever een klassieker opslagsysteem? Ook dan ben je bij Vanas Engineering aan het juiste adres. “Bij traditionele magazijnrekken is er vaak verlies van ruimte omdat er zich heel wat lucht bevindt tussen de producten en het pallet er boven. Dit kan je makkelijk oplossen met de Storeganizer. Dit innovatief opslagsysteem met verticale verplaatsbare vakken zorgt voor een optimale opslagcapaciteit zowel in de hoogte als in de diepte. De Storeganizer zorgt ervoor dat de gebruikers kleine goederen efficiënt kunnen opslaan in hangende locaties. Zo bespaar je veel ruimte en kan je de kubieke meters in jouw rekken optimaal benutten.”

Door de verschillende orderverzamelsystemen op elkaar af te stemmen kunnen we kostenbesparingen realiseren en tegelijk de productiviteit verhogen, resumeert Van Mieghem. De ambitie van Vanas Engineering is dan ook niet gering. “We willen groeien op twee vlakken, zowel in de breedte (in Nederland) als in de diepte met een gespecialiseerd assortiment. Omdat we een compleet assortiment aanbieden – van de klassieke rekken tot aan hooggeautomatiseerde systemen – geven onze experts altijd een objectief advies voor de inrichting en eventuele automatisatie van een magazijn.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*