Snelle levering dankzij een efficiënte logistiek

Hardis0118

 

Rajapack is dé Europese marktleider in verpakkingsmateriaal. Of het nu gaat om het verzenden, beschermen of opslaan van producten, zij bieden steeds de juiste verpakkingsoplossing. Bij Rajapack Benelux in Tongeren worden alle bestellingen de volgende dag al bij de klant geleverd. Een hele uitdaging met een opslagruimte van meer dan 50 000 m², 7.500 artikelen in voorraad en waar dagelijks meer dan 2.000 orders vertrekken naar zeven Europese landen. Martin Moermans, Logistiek Manager bij Rajapack Benelux, licht ons toe hoe hij, samen met zijn team, de logistiek efficiënt organiseert.

Rajapack Benelux behoort tot de Groep Raja, vandaag aanwezig in zeventien Europese landen. Met bijna zestig jaar ervaring garandeert de Groep de distributie van verpakkingsmateriaal aan meer dan 500.000 Europese klanten.

In 2010 werd het volgens Martin Moermans al duidelijk dat er behoefte was aan een Warehouse Management Systeem (WMS). Op logistiek vlak zaten ze binnen het Enterprise Resource Planning-systeem aan hun grens. Bovendien kwam vanuit het moederbedrijf de vraag om een uniforme en schaalbare software voor heel de Groep te selecteren. “Voor Rajapack Benelux betekende dat de vrijgeleide voor een WMS.
Vanuit het moederbedrijf in Parijs werd een extern consultancy bureau aangesteld om de noden van de Groep in kaart te brengen. Zo werd duidelijk aan welke eisen het gekozen WMS moest voldoen,” aldus Martin Moermans.
“Zo moest het in staat zijn de voorraden internationaal overkoepelend en individueel te beheren, het moest flexibel zijn om zowel in grote als kleine filialen gebruikt te worden, de korte doorlooptijden tussen de bestellingen en leveringen moesten beheerd kunnen worden, daarbovenop moest het een grote diversiteit van producten aankunnen.”

De keuze voor Reflex
Alle belangrijke spelers werden uitgenodigd om de troeven van hun WMS te komen toelichten. Hieruit werd uiteindelijk Reflex weerhouden. Voor Martin Moermans waren er een aantal beweegredenen die de doorslag gaven: “Van alle partijen leek ons Reflex het beste te beantwoorden aan onze behoefte zoals reeds eerder beschreven. Bovendien verzekerden zij ons nog een aantal belangrijke voordelen, namelijk: een minimum aan maatwerk, een goede begeleiding tijdens de analyse-fase en de nodige ondersteuning tijdens de set up- en testfase. De referenties die ze ons voorlegden van een aantal grote spelers in Frankrijk in dezelfde branche, bevestigden onze keuze.”

Voordelen
In 2013 werd bij Rajapack feilloos de overgang gemaakt van WMS (in het ERP-systeem) naar het nieuwe WMS Reflex. “Voor de ontvangst van de goederen veranderde er weinig en maakten we verder gebruik van de scanning zoals voorheen. Maar de grote voordelen bevonden zich vooral in het aansturen en beheren van de zendingen, het picken en het laden,” legt Martin Moermans uit. “Het nieuwe WMS kiest nu op basis van een aantal parameters steeds de juiste transporteur. Ook wordt er niet langer meer op order gepickt, maar worden orders opgesplitst. Zo kan er gepickt worden op basis van zone, op basis van transporteur en op basis van het juiste DC. Verder kunnen pickingen van hetzelfde type geconsolideerd gepickt worden.”

Voice Picking, scanning, papier of een combinatie van scanning en papier zorgen verder voor extra professionalisme in het warehouse. “Door de toepassing van deze mogelijkheden wordt alles traceerbaar en meetbaar, wat een must is wanneer men als bedrijf een bepaalde vorm begint aan te nemen,” stelt Martin Moermans.

Een WMS moest binnen Rajapack Benelux voor de juiste balans zorgen tussen enerzijds de dagelijkse distributie naar 7 landen in 24 uur en anderzijds de efficiëntie in het warehouse te maximaliseren. Martin Moermans bevestigt dan ook tevreden: “Met Reflex hebben we die balans gevonden en ik ben ervan overtuigd dat deze in de toekomst ook gewaarborgd blijft.

Tijdens het hele traject, vanaf de analyse tot de set up en de go live werd Rajapack steeds begeleid door een vaste consultant: “Het grote voordeel hiervan is dat deze consultant zich kon verdiepen in onze organisatie en processen. Zo beschikte hij over de nodige kennis om onze specifieke noden te koppelen aan de mogelijkheden binnen Reflex.”

Toekomst
Martin Moermans blijft enthousiast over Reflex: “Van zodra de nieuwe filialen de behoefte hebben aan een WMS, zullen ook zij Reflex gaan gebruiken. Binnen Rajapack Benelux zal in één van de volgende maanden het beheer van lotnummers en alles wat daarbij hoort, onder de loep genomen worden. Zo kunnen we de reeds beschikbare mogelijkheden binnen Reflex inpassen in onze processen.
De continue optimalisatie van de logistieke processen binnen Rajapack blijft topprioriteit.” Klik hier voor de video.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*