De bouw meters laten maken met Astro WMS

Saint-Gobain is vooral bekend als producent van vlakglas, maar het bedrijf ontplooit veel meer activiteiten op zijn 950 (!) productielocaties wereldwijd. Zo is Weber Beamix, marktleider op het gebied van tegellijmen en metselmortels, onderdeel van de groep. Enige tijd geleden heeft Saint-Gobain Weber Beamix de ambitie uitgesproken om in haar magazijnen in Nederland en België volledig papierloos te gaan werken, en investeerde in Astro WMS® van Consafe Logistics. Dat werpt inmiddels zijn vruchten af, zo constateert Franky Noten, Supply Chain Manager Benelux bij Saint-Gobain Weber Beamix.

Naast kwaliteit willen onze klanten één ding, namelijk dat ze hun spullen snel geleverd krijgen. Iedereen in de bouw wil meters maken, zegt Noten. “Goed voorraadbeheer en een snelle levering naar onze klanten waren de twee belangrijkste uitgangspunten om te gaan investeren in een WMS. We werken al jaren met het ERP-systeem van SAP, dus de meest voor de hand liggende optie was om met het WMS van SAP te gaan werken. Los nog van het feit dat het een duur pakket is, zou de implementatie vele maanden in beslag nemen én sloot het eigenlijk niet helemaal aan op onze behoeften. Astro WMS® daarentegen doet dat wel, kent bovendien een relatief eenvoudige implementatie en brengt ons de gewenste resultaten.”

Real-time inzicht

Vóór het Astro WMS®-tijdperk hadden we geen actueel inzicht in onze voorraden, weet Noten. “We dienden voortdurend voorraadcontrolerondes te lopen en de verschillende typen producten (op pallets) hadden altijd een vaste locatie, anders was het overzicht compleet zoek. Dat maakte bovendien dat we regelmatig kampten met plaatsgebrek en er een extra opslagruimte bij gehuurd moest worden. We werden dus geconfronteerd met hoge opslag- en transportkosten. Dat laatste omdat we nauwelijks iets konden ondersteunen in de communicatie rond producten; niet altijd bleek iets op voorraad, terwijl het transport wel was ingepland. Er was dus geen overzicht. Dat is nu met Astro WMS® wel anders. We hebben altijd real-time inzicht in de voorraad en zijn in staat om ad hoc te reageren en dit ook te communiceren naar de klant.”

Meer verkoopkanalen

Dankzij Astro WMS® heeft Saint-Gobain Weber Beamix de nodige efficiencyslagen doorgemaakt. “We hebben onder meer de productiviteit kunnen verhogen, de voorraad- en picking nauwkeurigheid verbeterd en overall door de betere controle op de operatie de klantenservice verbeterd,” legt Noten uit. “Consafe Logistics heeft ons perfect begeleid tijdens het implementatietraject. Samen hebben we de business case opgesteld om te zien waar meer winst te behalen viel. We zijn nu volledig van de papieren picklijsten af en onze voorraad is continu up to date. Ook de extra opslagruimte hebben we niet meer nodig. Door het complete inzicht kunnen we nu via veel meer kanalen (multichannel) leveren. Zo verzorgen we onder meer voor een aantal klanten ook het dropshipment waarbij we goederen vanuit ons magazijn rechtstreeks naar de eindklant versturen. Dat was zonder Astro WMS® ondenkbaar.”

Met Astro WMS® kunnen we meer tonnage bij een gelijkblijvende inzet van personeel verwerken, resumeert Noten. “Ook kunnen we sneller mensen inleren en bijschakelen als we zieken hebben of pieken in de vraag. Het WMS-systeem is namelijk heel gebruiksvriendelijk. Mensen kunnen er op een standaard manier zonder kennis van het product snel mee aan de slag.” Noten is dus uiterst tevreden over Astro WMS®. Ook de volgende site van Weber Beamix staat alweer op de planning om met Astro WMS® geïmplementeerd te gaan worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*