Gedecentraliseerde voorraden efficiënt beheren met Reflex In-Store

Omnichannel is de nieuwe norm in het retaillandschap. Als gevolg daarvan worden voorraden steeds meer decentraal in de keten gelegd. Winkels, geautomatiseerde afhaalpunten en micro fulfilment centra dichtbij de klant vormen vandaag de dag een wezenlijk onderdeel van de supply chain, samen met het centrale distributiecentrum. Voor een optimale klantbeleving is het essentieel dat de lokale voorraden goed worden gemanaged. Hardis Group ontwikkelde daartoe Reflex In-Store, een WMS om voorraden verderop in de keten betrouwbaar en inzichtelijk te maken.

De snelle groei van omnichannel-diensten (Click & Collect, e-reserveringen, afhaalpunten, ship from store …) en de nieuwe verwachtingen van de consument dwingen winkels om zowel hun verkoopmethoden als hun organisatie aan te passen, begint Ronald Schepers, Sales Director Benelux bij Hardis Group. “Anderzijds worden logistieke netwerken opnieuw ingericht met sub- of urban hubs en andere platformen om geselecteerde voorraden dichter bij de klant te leggen, iets verder weg van de bulk in het centraal distributiecentrum. Er ontstaan allerlei mini-hubs. De voorraden betrouwbaar en inzichtelijk maken, op al die verschillende locaties, blijkt in de praktijk best lastig. Met Relfex In-Store bieden we de oplossing.”

Voorraden optimaliseren

Consumenten willen de best mogelijke service, ongeacht het verkoopkanaal. Schepers: “Het opdelen van processen gaat vaak ten koste van de efficiëntie van het interne proces: waarom zou een winkel bijvoorbeeld een artikel laten leveren uit een van de magazijnen, als het ook uit de eigen voorraad kan komen? Reflex In-Store zorgt ervoor dat de fysieke voorraad op de verschillende winkellocaties altijd overeenkomt met de administratieve voorraad. Het gedrag van een consument is namelijk afhankelijk van de beschikbaarheid. De baby boomers waren over het algemeen heel trouw. Als een product vandaag niet beschikbaar is, komen ze morgen wel terug. De jongere generatie daarentegen gaat daar anders mee om en is niet zo trouw. Is een product niet beschikbaar, gaan ze naar de concurrent. Beschikbaarheid is dus key. Het is cruciaal om voorraden te optimaliseren over de hele keten. Aangezien de keten fijnmaziger wordt, vraagt dat meer aansturing.”

Winkeloppervlakte beter benutten

Reflex In-Store helpt fysieke verkooppunten op een eenvoudige manier bij hun belangrijkste uitdagingen: een betere klantenservice, operationele efficiëntie van het verkooppersoneel, orderpicking (voor afhaalpunt, Click & Collect, webwinkel) en natuurlijk het stimuleren van de verkoop, vervolgt Schepers. “Doordat je altijd de juiste voorraad in je winkel hebt liggen, voorkom je dat klanten weglopen. Het zorgt er bovendien voor dat je je winkeloppervlakte veel beter kunt benutten, aangezien de voorraden goed uitgebalanceerd en verspreid worden over de verschillende locaties. In plaats van het aanhouden van onnodige voorraden in de winkel, kun je deze ruimte gebruiken om te verkopen of om extra services te leveren aan de klant. Daarnaast wordt derving de kop ingedrukt. Het systeem kan een seintje geven als producten hun best before date bereiken om ze vervolgens met korting bij de kassa te plaatsen. Ook als een klant een product komt retourneren, kan het weer snel terug opgenomen worden in de juiste voorraad.”

De oplossing houdt rekening met de integratie van de fysieke goederenstromen, de koppeling van de verschillende informaticastromen en het instellen van de opslaglocaties, resumeert Schepers. “Het geheel draait als een app op een smartphone, een voordeliger en praktischer alternatief dan een handscanner. Op de achtergrond beschikt Reflex In-Store over de intelligentie en de logica van het ‘grote’ Reflex WMS, maar de userinterface is compleet aangepast voor gebruik in de winkel: zeer toegankelijk en uiterst gebruiksvriendelijk voor een ander type functionaris. Reflex In-Store koppelt met het WMS, POS en andere systemen en kan zelfs ingezet worden in combinatie met een WMS van een ‘vreemd’ merk.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*