Tailormade vastgoed

MG Real Estate0417

Logistiek vastgoed kenmerkt zich vaak door een rechthoekig en vooral industrieel design zonder enige vorm van creativiteit. MG Real Estate houdt er een geheel eigen visie op na, waarbij er een sterk geloof is in nieuwbouw als gevolg van de technische vooruitgang en de schaalvergroting, en vindt dat er best wat meer aandacht mag uitgaan naar de uitstraling van een logistiek park. Sales director Ignace Tytgat vertelt meer over de visie van MG Real Estate en de manier waarop zij tailormade en turnkey vastgoed ontwikkelen.

MG Real Estate is actief in vier domeinen, gaande van logistieke ontwikkelingen, de realisatie van kantoorgebouwen, retail en residentieel. Dat laatste is volgens Ignace altijd in combinatie met een kantoor- of retailomgeving. “Dat moet het uitgangspunt zijn. Daarnaast zijn we ook zeer actief met volledige gebiedsontwikkelingen waarbij we vanaf nul beginnen. Een recent voorbeeld daarvan is het 60 hectare groot terrein de Hulst in Willebroek, waarvoor we zelfs de infra voor ons rekening nemen. Onze bedrijfsstructuur is zo ingericht dat we heel snel kunnen schakelen en ontwikkelingen kunnen starten zonder veel tussenstations te moeten doorlopen. Dat is uniek in de markt en zorgt ervoor dat we snel kunnen inspelen op de actualiteit en vragen uit de markt.”

Steeds groter
Over de actualiteit gesproken, volgens Ignace is de consolidatie die heeft plaatsgevonden in de logistieke sector deels achter de rug. “We merken als gevolg van die consolidatie dat veel partijen hun kleinere en verouderde magazijnen willen samenbrengen in één centraal en future proof magazijn. De vraag naar nieuwe en grotere complexen neemt daardoor alleen maar toe. Zo hebben we bijvoorbeeld samengewerkt met DHL voor de realisatie van het campusmodel in Bornem, waar in totaal 110.000 m2 vloeroppervlakte is gerealiseerd. Ook wordt de mogelijkheid van de implementatie van software steeds belangrijker. De laatste jaren is enorm veel progressie gemaakt in het verzamelen van informatie over de status van de producten. En dat proces wordt steeds performanter en stelt ook eisen aan het gebouw. We geloven daarom sterk in nieuwbouw en zijn van mening dat de vraag naar nieuw logistiek vastgoed zeker de komende jaren zal blijven aanhouden.”

Uitsluitend nieuwbouw
Ignace benadrukt nogmaals dat MG Real Estate geen voorstander is van renovatie. “Binnen een maand of vier, vijf, zes zetten we een complete nieuwbouw neer. Dat is in veel gevallen sneller dan een renovatie kan plaatsvinden. Het is bovendien moeilijk om bestaande bouw met vaak een beperkte hoogte van 6 tot 8 meter geschikt te maken voor de laatste ontwikkelingen in de huidige, moderne logistieke dienstverlening,” meent Ignace. “Ook de vloerbelasting verandert in functie van de hoogte. Oude logistieke panden kunnen beter gesloopt en nieuw gebouwd worden. Een renovatie is vaak geen blijvende en toekomstgerichte oplossing. Volgens de huidige normen is een logistiek gebouw 12,20 meter hoog en voorzien op de integratie van de laatste technologische ontwikkelingen en bijvoorbeeld LZV trucks.”

Golden Triangle
MG Real Estate beschikt over een grondbank van terreinen op toplocaties in de Golden Triangle Brussel – Antwerpen – Gent waarop we snel nieuwe ontwikkelingen kunnen starten, vervolgt Ignace. “Recent hebben we op de logistieke hotspot in Willebroek het nieuwe warehouse van Decathlon opgeleverd, een ontwikkeling van 46.000 m2. Dit complex is een toonbeeld van hoe wij logistiek vastgoed graag zouden zien en vormgeven. Het complex is volledig tailormade gebouwd en afgestemd op de behoeften van de huurder, waarbij ook aandacht is voor een stukje design. Natuurlijk is het uiteindelijk belangrijk om de ‘logistieke doos’ zo optimaal mogelijk in te richten op wens van de huurder, waarbij we bijvoorbeeld rekening houden met de positionering van de draagstructuur, de kolommen in het gebouw,…. Andersom is het ook belangrijk dat vanuit de omgeving een aangenaam zicht is op het gebouw. Ook voor de huurder zelf is het een toegevoegde waarde als er net wat meer aandacht wordt besteed aan het design.”

MG Real Estate heeft inmiddels al voor alle grote gekende logistieke spelers gebouwd, waaronder FedEx, DHL, Nedcargo, Damco,… Ignace: “Vaak worden deze projecten aangestuurd door de moederbedrijven uit het buitenland. Dat is voor ons geen probleem. We passen ons volledig aan, aan de structuur van de logistieke gebruiker.” Sinds enige jaren is MG Real Estate ook sterk internationaal gericht. “We volgen onze tevreden klanten met hun internationale ambities,” zegt Ignace enthousiast. “Zo zijn we bezig met ontwikkelingen in Luxemburg, in Nederland en hebben we een terrein aangekocht in Denemarken. We zitten dus absoluut niet stil.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*