Unieke mezzaninevloeren voor groot warehouse in Tilburg

xpo-3

In Tilburg is door XPO Logistics begin 2016 gestart met de inrichting van een groot warehouse voor een bekende fashion retailer. Als 3pl is XPO Logistics al verantwoordelijk voor een groot aantal e-fulfilment activiteiten van deze partij in Europa. Vanuit de nieuwe locatie in Tilburg worden voor tienduizenden e-commerceklanten dagelijks de orders verpakt. Voor de inrichting van het warehouse in Tilburg heeft XPO Logistics de expertise van stellingenfabrikant Stow International ingeschakeld. Het warehouse wordt namelijk voorzien van unieke mezzaninevloeren op basis van palletstellingen ten behoeve van een zeer groot aantal picklocaties.

De fashion retailer, zeer bekend uit de winkelstraat, heeft al sinds jaar en dag een eigen distributiekanaal ter bevoorrading van de winkels, begint Jeroen Boon, business development director bij XPO Logistics. “Geruime tijd terug is de retailer ook in de verkoop op afstand gestapt en dat vraagt nu eenmaal een andere vorm van logistiek. Zeker nu ze geconfronteerd worden met een zeer sterke aanhoudende groei. Er doet zich dan een kans voor, en er ontstaat welllicht de noodzaak om dande supply chain te gaan herzien met fulfilmentcentra dichter bij de afzetmarkt,” denkt Boon. “Dat is de reden dat we een nieuw warehouse in Tilburg gaan inrichten voor deze klant.”

Pieken en dalen

De uitdaging die voortkomt uit de groei in e-commerce moet niet onderschat worden. Dat betekent volgens Boon dat een logistieke oplossing flexibel, om te reageren op de dagelijkse pieken, maar zeker ook schaalbaar moet zijn in de tijd om de groei te kunnen faciliteren. E-commerce kent een enorme fluctuatie, je hebt te maken met pieken en dalen in het bestelproces. Het is bij uitstek de expertise van logistiek dienstverleners dit goed te managen en direct ook de reden waarom de fashion retailer heeft gekozen voor het uitbesteden van de logistiek.” Bart Jacobs, logistics engineer bij XPO: “Voor de locatie in Tilburg hebben  we een design gemaakt dat de komende jaren toereikend is voor de verwachte groei. Er is gekozen voor een oplossing met een hoge mechanisatiegraad om de te verwachten volumes binnen de beoogde m2 te absorberen. Aanvankelijk maken we hiervoor gebruik van totaal 24.000 m2 grondoppervlakte over twee units met de mogelijkheid tot uitbreiding naar in totaal  64.000m2 over zes units. Deze toekomstige uitbreidingen kunnen door ons op het juiste moment worden afgeroepen.

xpo-2Meedenken door Stow

Tijdens het smeden van de plannen voor dit deel van de inrichting was XPO op zoek naar een partij die enerzijds kan faciliteren in grote mezzaninevloeren en anderzijds een supportconstructie voor de mechanisatie. “Een groot deel van de mechanisatie is namelijk gemonteerd aan de mezzaninevloer,” zegt Jacobs. “Na een uitgebreide leveranciersselectie kwam Stow als beste uit de bus. Niet alleen qua prijs, maar ook qua timing, kwaliteit en de mate waarin werd meegedacht met de vormgeving van de logistieke oplossing. De eerste unit is vrijwel over het volledige oppervlak voorzien van een mezzaninevloer op basis van palletstellingen met 4 niveaus ten behoeve van de pickactiviteiten. In de tweede unit is een kleinere mezzaninevloer geïnstalleerd waaraan een deel van de mechanisatie is gemonteerd. Door toepassing van deze mezzaninevloeren neemt de bruikbare vloeroppervlakte aanzienlijk toe naar totaal 66.000 m2 in de eerste 2 units. Tussen de units bevindt zich straks een conveyer systeem om de gepikte producten zo efficient mogelijk naar het sorteersysteem te transporteren.
Bart Jacobs kijkt terug op een prettige samenwerking met Stow. “Gedurende het traject heeft er nog finetuning plaatsgevonden aan elementen van de mezzaninevloeren. Stow was daarin erg bereid om mee te denken in oplossingen,. Ook de flexibiliteit die Stow biedt is belangrijk geweest voor het eindresultaat.”

Over Stow International

Stow International is fabrikant van magazijnstellingen met productiesites in België, Tsjechië en Shanghai. “Via ons uitgebreid verkoopnetwerk zijn we in staat om in heel Europa klanten bij te staan bij het vinden van de ideale stockageoplossing,” aldus Sven Amerijckx, Commercieel Directeur Benelux bij Stow International. “Dit project bij XPO was echt op onze maat geschreven, omdat we hier onze creativiteit, flexibiliteit en expertise volop konden benutten. Vanuit ons standaard productgamma hebben we hier een installatie op maat gemaakt die perfect beantwoordt aan de wensen van XPO Logistics.”

Over XPO Logistics

XPO Logistics is een beursgenoteerd bedrijf met een omzet van meer dan 15 miljard dollar. “In Europa zijn we in bijna alle landen actief met onder andere e-fulfilment,” zegt Jeroen Boon, business development director bij XPO Logistics. “Alleen al in de Benelux en Duitsland beschikken we over meer dan 25-tal locaties, bestemd voor de diverse klanten binnen contractlogistiek, variërend van automotive tot food en van fashion tot retail.”

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*