Groeiende vraag naar duurzame verpakkingen resulteert in productinnovatie

Het verpakkingslandschap is sterk aan verandering onderhevig. Dankzij de almaar groeiende vraag naar duurzame verpakkingsoplossingen, verschijnen er steeds meer milieuvriendelijke alternatieven op de markt. Biobased en biologisch afbreekbare grondstoffen doen hun intrede en materiaal wordt steeds lichter en passender. Er was nog nooit zoveel ruimte voor, en vraag naar, productinnovatie. Tom Vermeersch van Topa Packaging vertelt vandaag over één van de nieuwste innovaties op het gebied van palletstabilisatie. 

Producten van recycleerbaar plastic, tape gemaakt van gerecycleerd papier, antislip breeklijm op waterbasis, luchtkussenenveloppen die volledig uit papier bestaan, herbruikbare verzendverpakkingen inclusief digitale labels waarmee de gehele transportweg kan worden gevolgd; milieuvriendelijke alternatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. 

Als verpakkingsadviseur is Topa Packaging op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en materialen op het gebied van duurzaamheid & milieu. Eén van de nieuwste innovaties is een volledig recycleerbare wikkelfolie die het plastic afval met maar liefst 50% vermindert. 

Van 58 miljoen naar 29 miljoen kg folie per jaar

“In de Benelux verbruiken wij ruim 58 miljoen kg folie per jaar. Stel je eens voor dat wij dit verbruik met zijn allen met de helft kunnen verminderen. Dan heeft dit een buitengewoon positieve impact op het milieu,” vertelt Tom Vermeersch, Sales director bij Topa Packaging. “De Eco Fiber Film is een nieuwe en milieuvriendelijke wikkelfolie voor machines. Hij bestaat voor 30% uit gerecycleerde materialen, is volledig recycleerbaar en vermindert de CO2uitstoot met 50% ten opzichte van andere wikkelfolies in de markt,” licht Vermeersch toe. 

Volgens Vermeersch gaat duurzaam verpakken verder dan het gebruik van gerecycleerde producten. Ook het reduceren van materiaal verlaagt de impact op het milieu. “De Eco Fiber Film is hier een mooi voorbeeld van. De folie is in de lengte versterkt waardoor de folie een hogere palletstabiliteit heeft dan andere folies in de markt en er met minder folie gewikkeld kan worden. Dit laatste is niet alleen een voordeel voor bedrijven die hun plastic afval willen verminderen, maar het scheelt ook in de kosten per pallet.” 

Niet alleen met machinefolie kan het verbruik worden verminderd, maar ook met handfolie is dit het geval. De handfolies zijn evenals de machinefolies aanzienlijk dunner, maar doordat ze in de lengte versterkt zijn, zijn deze toch vergelijkbaar met een zwaardere ‘gewone’ rekwikkelfolie. 

“Doordat je minder folie nodig hebt en de folie makkelijk om de pallet heen wikkelt, is het gehele wikkelproces duurzaam, ergonomisch en snel. Dit laatste is op zijn beurt weer gunstig voor uw medewerkers en het daarbij verlagen van het ziekteverzuim. Studies tonen immers aan dat meer dan 40% van de werknemers lichamelijke klachten heeft als gevolg van ergonomische problemen op het werk. Een personeelsprobleem dat je natuurlijk te allen tijde wilt vermijden. Op deze manier kan een groeiende vraag naar duurzame verpakkingen niet alleen in productinnovatie resulteren, maar ook in een verlaging van het ziekteverzuim,” legt Vermeersch uit.

Toekomstperspectief

Het assortiment verpakkingsmateriaal dat vervaardigd wordt uit gerecycleerde en hernieuwbare grondstoffen groeit. Door te kiezen voor verpakkingsmateriaal dat bestaat uit hernieuwbare grondstoffen werkt u mee aan de circulaire economie. Topa Packaging spant zich hiervoor in. Maar ook door te kiezen voor herbruikbare- of retourverpakkingen kan er al verschil worden gemaakt voor het milieu.

Als één van de grootste verpakkingsleveranciers van de Benelux vindt Topa Packaging duurzaamheid zeer belangrijk. Zo krijgen leveranciers die een product duurzaam en met gerecycleerd materiaal produceren voorrang en wordt de carbon footprint zo laag mogelijk gehouden doordat 90% van de leveranciers zich in buurlanden bevinden. Bent u benieuwd hoe u duurzamer kunt verpakken of heeft u vragen over de Eco Fiber Film? Neem dan contact op met Topa Packaging via info@topapack.be of telefonisch via +32 3 450 99 60. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*