Thuisbezorging van medische hulpmiddelen en gezondheidsmiddelen

De druk op de zorg is enorm. Door de vergrijzing van de bevolking hebben meer mensen zorg nodig, er is een dreigend tekort aan zorgpersoneel om nog maar te zwijgen voor de huidige coronacrisis… Deze bijzondere tijd toont aan dat een verdere transformatie van de gezondheidssector noodzakelijk is. PostNL Pharma & Care lanceert daarom een tweetal nieuwe services: Pharma@Home voor GDP-conform (Good Distribution Practice) transport van gezondheidsmiddelen en Care@Home voor de bezorging en installatie van medische hulpmiddelen zoals rollators, ziekenbedden, matrassen en gezondheidstoestellen. 

PostNL Pharma & Care België is gespecialiseerd in het vervoeren van geneesmiddelen naar ziekenhuizen, apothekers, enz. “Dat doen we al meer dan dertig jaar, maar sinds 2012 onder de vleugels van PostNL,” zegt Nicolas Vannieuwenhuyze, General Manager bij PostNL Pharma & Care België. “Door Covid-19 zien we een verschuiving naar levering bij consumenten of patiënten thuis. Mensen mogen sneller van het ziekenhuis naar huis, maar moeten daar nog wel verzorgd worden. De vraag naar zorg aan huis is dan ook sterk gestegen. Met onze nieuwe service Pharma@Home bezorgen we vaccins, therapieën en andere kritische gezondheidsproducten voortaan ook bij patiënten thuis.”

GDP-transport

Vaccins en andere medische producten mogen niet zomaar in een standaard pakkettennetwerk vervoerd worden. Bij kritische gezondheidsproducten zijn de omstandigheden waarin bewaring en transport gebeurt erg belangrijk. “PostNL Pharma & Care België is een aparte divisie binnen PostNL met een eigen warehouse in Turnhout, eigen (koel)wagens en speciaal opgeleide medewerkers,” legt Vannieuwenhuyze uit. “Alles is volledig gescheiden van het standaard pakkettennetwerk. Pharma@Home transporteert volgens de strikte Europese GDP-regelgeving. Op die manier worden alle getransporteerde producten op de juiste temperatuur bewaard en kan de hele tracking real-time gevolgd en achteraf gecontroleerd worden. De veiligheidsnormen zijn logischerwijs heel hoog. Dat betekent onder meer dat we aan temperatuurmonitoring moeten doen tijdens de volledige cyclus en dat de tracking-gegevens tot wel zeven jaar bewaard moeten worden. We mogen niet bij de buren leveren of aan een retailpunt. Het pakketje dient aan de ontvanger zelf overhandigd te worden. Mocht men niet in staat zijn zelf de deur te openen, gaat de dienstverlening zelfs zo ver dat we door middel van een elektronisch slot het pakje tot in de koelkast kunnen leveren.”

Van Extra@Home naar Care@Home

Het lijkt erop dat thuiszorg de komende tijd alleen maar belangrijker wordt. “Nu mensen met niet-urgente medische problemen tijdelijk niet in het ziekenhuis terecht konden, kwam er een versnelde beweging richting meer thuiszorg op gang,” zegt Vannieuwenhuyze. “Want vele gezondheidsmiddelen en therapieën kunnen ook daar op een veilige manier toegediend worden. De verdeling gebeurt dan via onze nieuwe services, de zorgverstrekkers zorgen voor de correcte toediening. Want het is belangrijker dan ooit dat zorgmedewerkers zich kunnen wijden aan hun kerntaken. Als aanvulling daarop én als uitbreiding van de reeds bekende dienstverlening Extra@Home bieden we nu ook de service Care@Home. Deze divisie zorgt voor de bezorging en installatie van medische hulpmiddelen zoals rollators, ziekenbedden, matrassen en gezondheidstoestellen. Die worden aan huis geleverd en in elkaar gezet. Onze medewerkers geven – indien nodig – ook een uitgebreide uitleg over het gebruik van deze producten.”

Coronavaccins

Het GDP-transport zal volgens Vannieuwenhuyze ook ingezet gaan worden voor andere gezondheidsproducten zoals voedingssupplementen, medisch materiaal en steriele producten, maar ook voor cosmeticaproducten of babyvoeding, producten die vóór de toonbank van de apotheker te verkrijgen zijn. “We zullen de komende periode het netwerk dan ook gaan uitbreiden verder in de Benelux. In België doen we dat vanuit ons warehouse in Turnhout, in Nederland vanuit het Pharma & Care warehouse in Nieuwegein en in Luxemburg vanuit Foetz. Net als in het pakkettennetwerk van onze Benelux-organisatie hanteren we de planning ‘vandaag ophalen, morgen geleverd’. We verwachten hierin nog veel groei te kunnen realiseren. De gezondheidszorg is één van de weinige sectoren die nog niet gedigitaliseerd is. In de toekomst zien we bijvoorbeeld ook mogelijkheden om herhaalmedicatie via ons GDP-netwerk aan huis te bezorgen. Ook zijn we volop in gesprek voor de bezorging van de coronavaccins, weliswaar niet aan huis, maar in bulk mogelijk naar tijdelijke vaccinatiecentra,” verklapt Vannieuwenhuyze tot besluit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*