Voorraadoptimalisatie met intelligente prognose features

Slimstock0618

 

Brouwland zit al jaren in de lift. Europa’s meest gespecialiseerde groothandel voor het zelf maken van kaas, bier, wijn en likeur groeit jaarlijks met zo’n 20 procent. Met die groei neemt ook het assortiment toe.Teamleader Supply Chain, Thomas Balis, vertelt over de acute nood aan een intelligent voorraadbeheersysteem om het assortiment effectiever en efficiënter aan te sturen. In Slim4 van Slimstock werd het juiste systeem gevonden voor voorraadoptimalisatie en voorraadprognose.

Brouwland levert aan eindgebruikers, distributeurs en professionals wereldwijd, met een sterke focus op Europa. Het grootste deel van de omzet, ruim 60 procent, realiseert het bedrijf in België, Nederland en Frankrijk. Vanuit het 5.200 m2 tellende warehouse in Beverlo worden dagelijks orders geleverd aan klanten in zowel het B2B als het B2C segment. “Orders variëren van hardware om kaas, bier, wijn en likeur te maken, zoals gasbranders en fermentatietanks tot chemicaliën om de hardware te reinigen en natuurlijk alle ingrediënten zoals hop, mout en gist,” legt Thomas uit. “In totaal gaat het om meer dan 12.000 artikelen die we allemaal op voorraad houden in Beverlo.”

Professionele aanpak
Al meer dan tien jaar heeft Brouwland een webshop van waaruit de klanten hun bestellingen plaatsen. Om Europa’s meest gespecialiseerde en grootste speler te blijven werd in 2014 ruim een half miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe webshop, een nieuwe ERP pakket, een nieuw WMS systeem en de voorraadoptimalisatie software Slim4 van Slimstock. “Wij geloven sterk in e-commerce en kijken graag over de landsgrenzen heen,” benadrukt Thomas. “We opereren absoluut in een nichesector, waar ook veel bedrijven op een minder professionele wijze actief zijn. De investering was dan ook nodig om in onze sector nog meer hét verschil te kunnen maken.” Vanwege het groeiende assortiment had Brouwland nood aan een voorraadoptimalisatie systeem. “Elk jaar groeien we met zo’n 20 procent,” weet Thomas. “In het verleden hielden we er een vrij optimistisch aankoopbeleid op na. Niet elk product verkocht even goed en ondertussen zagen we door het bos de bomen niet meer. De voorraad vertegenwoordigde op een gegeven moment een waarde van 3 miljoen euro. Veel te veel. Reden om de markt van voorraadoptimalisatie software te gaan verkennen.”

Omverpakken
Na wat infosessies gevolgd te hebben bij Slimstock, koos Brouwland voor de voorraadoptimalisatie software Slim4. “Intussen zijn we een drietal jaren verder en zijn we nog altijd zeer content met de keuze voor Slim4,” zegt Thomas. “We gebruiken de software 2-ledig. Enerzijds voor het plaatsen van leveranciersbestellingen en anderzijds regelen we ook de productieplanning vanuit Slim4. Wij kopen voornamelijk grote industriële verpakkingen in (25 kilogram) en verkopen dat in kleine hoeveelheden (100 gram) aan bijvoorbeeld hobbybrouwers. De omverpakkingen worden ook door Slim4 berekend en geprognotiseerd. Slim4 genereert dus niet alleen de prognose en optimalisatie op ingrediënten en producten maar ook op verpakkingsartikelen. De software doet de voorstellen en berekent de benodigde hoeveelheden op basis van historisch aankoop- en verkoopgedrag, maar het is aan ons om uiteindelijk de bestelling vrij te geven en door te sturen naar onze leveranciers.” Dankzij Slim4 heeft Brouwland de voorraadwaarde met 15 procent gereduceerd.

Slimme algortimen
Slim4 bevat geavanceerde tools voor het analyseren van (grillig) klantgedrag en de invloed van individuele klanten of groepen klanten op toekomstige verkopen. Thomas: “Slim4 geeft dankzij slimme algoritmen inzicht in de data, bijvoorbeeld in de beschikbaarheid van belangrijke producten en seizoensgebonden artikelen. Daar kunnen we nu dynamisch en vooral veel efficiënter op inspelen, doordat er wordt gestuurd op uitzonderingen. De software bekijkt tot 24 maanden in het verleden naar het afzetpatroon en bepaalt daarop de verwachte verkoop van de volgende maand tot maximaal 12 maanden vooruit. En dat gebeurt zeer accuraat, zo weten we intussen uit ervaring. De software weet ons nog altijd positief te verrassen. Voor nieuwe producten doen we eerst vier maanden zelf de prognoses en optimalisatie, daarna neemt Slim4 het over. De tijdwinst die Slim4 biedt, gebruiken we om proactief onze processen te finetunen. Bijvoorbeeld als het gaat om afspraken met toeleveranciers over betaalcondities, leadtimes, of het optimaliseren van transporten. We zoeken continu naar verbeteringen.”

Om de software van Slimstock onder de knie te krijgen, hebben alle gebruikers van Brouwland kosteloos een opleiding gevolgd aan de Slimstock Academy. “Zo profiteren we optimaal van de mogelijkheden die Slim4 biedt en kunnen we verder werken aan het verbeteren van servicelevels en het verhogen van de beschikbaarheid.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*