Big Data en Analytics in Retail – wat is er nodig?

MS0218

 

Dat er veel ‘waarde’ zit opgeborgen in de bergen aan data die de retailbedrijven vandaag verzamelen en ter beschikking hebben, daar is iedereen het ondertussen wel over eens. Dat deze waarde makkelijk te ontginnen is, daarover verschillen de meningen nogal. Dat zegt Eddy Conjaerts, Director Strategic Accounts bij MicroStrategy BeLux. “Volgens de leveranciers van software en diensten is het veelal een kwestie van databronnen aansluiten, de data opladen in het geheugen en wat draggen-en-droppen, en die waarde komt in een mooi dashboard als vanzelf naar boven gedreven. Echte praktijkmensen weten dat het net iets moeilijker is. Even oplijsten welke wij bij MicroStrategy als enkele belangrijke uitdagingen zien om analytics op Big Data mogelijk te maken. Hierbij focussen we vooral op de technische en ‘governance’ aspecten.” De problematiek van change management, opleiding en begeleiding is volgens Eddy eveneens erg belangrijk, maar daar komt hij in een volgend artikel op terug.

Big Data – what’s in a name?
‘Retail is Detail’ is al sinds decennia een bekend begrip binnen de retailsector. Dit refereerde voornamelijk op het verzamelen van kassaticketten en hun lijndetails, voor alle klanten, over meerdere jaren. Was dit ‘big data’ avant-la-lettre, dan verbleekt dit met de aangroei van de retaildata in de voorbije jaren langs alle bekende V-assen van Big Data: volume, variety, velocity, value en veracity. Waar vroeger de meeste data van POS-systemen kwam, komt deze nu, sneller en in grotere volumes van: online surfing en aankopen, van mobile apps, van social media en van socio-demografische databronnen, ven ERP en CRM systemen, van IoT in de winkels, van contact centers, van marktonderzoeken, van data brokers, …

De ‘waarde’ die opgeslagen zit in deze virtuele data lake is zeer waardevol. Maar deze ontsluiten is ronduit complex. Not all analytics tools are created equal. Wat de advertenties ook mogen beweren: het minen van de data binnen retail is technisch en functioneel een uitdagende opdracht.

Het is in dit soort van complexe omgevingen dat de kracht van het MicroStrategy platform tot haar recht komt.

Enkele uitdagingen.

  1. Een End-to-End oplossing

Retailers willen één oplossing om te kunnen voldoen aan hun analytische vereisten. Eén platform om het hele proces end-to-end te kunnen volbrengen: van data connectie, tot data opname, parsing en wrangling, het combineren van data, de analyse en visualisatie, het delen van de inzichten met alle betrokkenen.

  1. Data connectiviteit

Waar vroeger alle data in relationele of OLAP databases werd opgeslagen, zien we vandaag het data lake uitgebreid worden met een veelheid aan mogelijke data opslag en processing technologieën. Veelal stammend uit de Apache Hadoop community.   Hadoop distributeurs zoals Cloudera, Hortonworks en MapR, zijn bekende partijen, naast de Amazons, Googles, Microsofts en IBMs van deze wereld. Maar er zijn letterlijk tientallen nieuwe en veelbelovende technologieën die zich richten op data storage en processing.

MicroStrategy zorgt ervoor dat al deze bronnen kunnen ontsloten worden via aangepaste, up-to-date connectoren.

  1. Bruikbaar door Retail Business Analisten

Hoe maak je de analytische opdracht behapbaar, begrijpbaar en bruikbaar voor een niet-technisch geschoolde business analist? Hoe scherm je complexiteit van de onderliggende datastructuren, modellen en technologieën af?

Volgens MicroStrategy moet de technologie het mogelijk maken voor de business analisten om snel te kunnen inspelen op:

  • Self-service BI – het zelf bouwen of aanpassen van dashboards, rapporten en analyses.
  • Visuele data discovery – het zelf opzoek gaan naar nieuwe verbanden en inzichten in het data lake.
  1. Inschakelen van de Data Scientists

De data scientists krijgen een steeds belangrijker rol binnen retail. Hoe kan je hun algoritmes, geschreven in Python, R, H2O, … integreren in de dagdagelijkse operaties van het bedrijf? Met MicroStrategy doen we het nodige om deze algoritmes naadloos op te nemen in de workflows van de andere medewerkers.

  1. Performantie

Hoe kan je nog steeds een goed performantie garanderen, als je met vele verschillende databronnen en grote datavolumes werkt?

MicroStrategy heeft gekozen voor een ‘hybride’ benadering van dit probleem. We laten drie scenario’s toe:

  1. Het ‘In-Memory’ scenario waarbij de data opgevraagd wordt uit ‘in-memory’ kubussen op het MicroStrategy platform. Het kan hier gaan over honderden gigabytes aan data.
  2. Het ‘Connect Live’ scenario waarbij data rechtstreeks uit de onderliggende databronnen wordt opgehaald.
  3. De ‘hybride’ aanpak waarbij we de twee bovenstaande scenario’s combineren. Op een voor de gebruiker compleet transparante manier.
  1. Governance

Eén van de meest onderschatte uitdagingen in deze nieuwe data-driven aanpak betreft ‘governance’. Door het succes van de vele dashboarding en data discovery tools, en hun ruime verspreiding binnen de business users kringen, krijgt het begrip ‘excel-hell’ een nieuwe betekenis. Deze tools zorgen voor een makkelijke toegang tot data en tot het vlot omzetten van deze data in dashboards en rapporten. Excel-on-steroids! Maar met dezelfde desastreuze gevolgen als voorheen: niemand is nog zeker van wie de juiste rapporten en dashboards presenteert.

MicroStrategy onderkent dit probleem en dwingt governance af op twee niveaus: data en metadata. De eerste moet ervoor zorgen dat enkel data gebruikt wordt voor analyses die betrouwbaar is; de tweede moet ervoor zorgen dat de omzetting van de data in informatie en inzichten, op een correcte manier gebeurd is.

  1. Een platform versus een tool

Bij MicroStrategy zijn we ervan overtuigd dat de uitdagingen voor Big Data analytics binnen retail groot, complex en belangrijk zijn. We geloven niet dat je die met een ‘tool’ kunt aangaan. Niet alleen is een functionele ondersteuning van het totale analytische proces belangrijk; maar ook de fundamenten waarop deze gebouwd zijn, zijn belangrijk: security, performantie, betrouwbaarheid, beschikbaarheid, schaalbaarheid, …

 

Over MicroStrategy
MicroStrategy is de nobele onbekende binnen de erg uitgebreide markt van BI en analytics spelers. Het bedrijf bestaat nochtans al meer dan 25 jaren en heeft in die periode een schare van trouwe klanten opgebouwd. In België gaat het hier onder andere over Proximus, Coca-Cola, SWIFT, AS Adventure, Brussels Airport, …   Internationaal is de retailsector het sterkst vertegenwoordigd binnen de 4,000 klanten: bijna alle grote retailers, zowel die met fysieke winkelketens als de pure online retailers maken gebruik van MicroStrategy: Metro, Carrefour, Tesco, Sainsbury, Jumbo, Zalando, Target, EBay, …

Meestal allemaal voor dezelfde reden: de mogelijkheid van MicroStrategy om grote hoeveelheden data op een snelle, gebruiksvriendelijke manier te kunnen verwerken tot analytische inzichten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*