‘Het beste halen uit data’

Andere bedrijven helpen om het beste uit data te halen. Dat is waar Stratics al sinds 2003 voor staat. “Het gaat ons niet om zoveel mogelijk data te genereren, maar vooral om op basis van relevante data de juiste beslissingen te nemen ”, zegt Kris Vranken, oprichter van Stratics. “Dat is voor ons data-driven marketing, waarbij we aan de hand van data voortdurend monitoren en bijsturen waar nodig.”

Stratics heeft een concept gebouwd voor ‘always-on’ monitoring en vertaalt dit naar bruikbare marketing- en salescampagnes. “Wij starten strategische keuzes vanuit Get, Keep, Grow en Winback een effectief model om nieuwe klanten binnen te halen, bestaande klanten te behouden, klanten te doen groeien (loyalty) en verloren klanten opnieuw te overtuigen”, legt Vranken uit. “Dat doen we voor B2C, B2B en fundraising. Of je nu een auto, kleding of iets anders koopt, het model komt overal in terug.”

15-25-methode

In de bijna 20 jaar dat Stratics actief is, hebben we geleerd dat er bepaalde benchmarks zijn waarbij je bijvoorbeeld minder op acquisitie en meer op loyalty moet gaan werken om het gedrag van klanten te ‘sturen’, vervolgt Vranken. Hij doelt op de 15-25-methode. “Als meer dan 25% van de omzet uit nieuwe of teruggewonnen klanten bestaat, moet je heel erg de acquisitiekaart blijven trekken. Tussen de 15% en 25% is acquisitie nog steeds belangrijk maar moet je ook heel sterk de juiste momenten weten te vinden. Zit je onder die 15% dan gaan we heel zwaar investeren in bestaande klanten. Die methode lijkt ongelooflijk eenvoudig, maar je zou verbaasd zijn over hoeveel bedrijven dit effectief toepassen, en zelfs weten wat het aandeel van nieuwe klanten is. Nu, hier houdt het voor ons zeker niet op, integendeel. Samen met onze klanten tillen we het 15-25 concept naar een hoger niveau en combineren we het met bijvoorbeeld extra profilering zoals lifestyle en lifestage van de consument, de activiteit van de ondernemingen in de B2B sector, individueel productvoorkeur per klant, geografische dimensies van land tot buurtniveau, … De inzichten die we vanuit deze modellen bekomen, gebruiken we om samen met onze klant stap voor stap een efficiënte en werkbare strategie uit te werken die continu gemonitord, geëvalueerd en bijgestuurd wordt.”

Multichannel

Via welke kanalen bereik je het beste je doelgroep om awareness te creëren? Is dat via SEO, SEA, de socials? “In België hebben we een fantastisch mooie case waar we digitale push naast andere kanalen succesvol inzetten. We weten perfect voor elke consument of hij/zij beter gaat reageren via Google, via email, via SMS of via huis aan huis. Dat is niet iets dat we vragen, maar we leiden het af aan het gedrag van de consument. Dat is voor ons data-driven marketing. In B2B daarentegen hebben veel ‘specifieke’ bedrijven maar enkele honderden potentiële klanten. Die ga je natuurlijk niet elke week opnieuw benaderen via de digitale kanalen. Nee, als blijkt dat ze positief geëngageerd zijn op een bepaald level dan ga je daar iemand fysiek op zetten. Ook dat wordt kunnen we perfect meten en vertalen naar concrete acties.”

Sterk gewijzigde inzichten

Uit de inzichten die Stratics genereert komen soms hele verrassende resultaten. “Sowieso zijn de inzichten en benchmarks sinds corona heel snel gewijzigd en niet altijd in het voordeel van het digitale kanaal”, weet Vranken. “Het is sterk afhankelijk van de sector en verschilt zelfs van regio tot regio. Fransen en Walen bijvoorbeeld vertonen een ander gedrag dan Vlamingen en Nederlanders. Werd jaren geleden nog gezegd dat emailmarketing ‘dood’ is, tegenwoordig werkt het voor een aantal groepen en segmenten beter dan andere media. Langs de andere kant blijven ook klassieke media zoals radio of postale mail heel goed werken. Opnieuw een kwestie van meten en heel goed weten wie je klanten zijn.” Of het complexer is geworden? “Neen, dat vinden wij niet. Maar je moet wel de juiste keuzes maken.”

Het platform dat Stratics heeft ontwikkeld om al die data te verzamelen, te beheren en inzichten te genereren, heeft volgens Vranken nauw verwantschap met een Customer Data Management platform maar met talrijke extra features zoals een data quality module, een fundraising module, een mandatenmodule om automatisch gelden te ontvangen, loyaltypunten berekening en automatische loyalty programma’s, integratie van open data sources zoals weersinformatie, … Het Stratics platform is uniek in zijn kunnen en wordt vandaag de dag door de meest diverse sectoren gebruikt. We helpen bedrijven om data strategisch in te zetten om er uiteraard beter van te worden. Iets waar vandaag de dag veel bedrijven mee worstelen.” Stratics is dan ook voornemens om de komende jaren sterk te groeien en in capaciteit te verdubbelen. Vranken sluit een expansie naar Nederland ook niet uit. “We zijn alleen op zoek naar de juiste partner.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*