Zelf eigenaarschap pakken over data

De tijd dat consumentendata overal te grabbel werd gegooid loopt op zijn eind. Onder meer door de verandering van de cookiewetgeving en consumenten die zich meer privacy bewust worden, wordt het technisch uitdagender om gerichte en persoonlijke marketing te voeren. Terwijl je juist hierin het verschil kan maken ten opzichte van je concurrentie. Je zal dus als organisatie zelf eigenaarschap moeten pakken van je data. Aan het woord is Jente De Ridder van web analytics bureau Stitchd. “Wij helpen bedrijven meer waarde halen uit hun digitale data.”

Bij meer en meer bedrijven, en zeker in retail, is digitaal het meest gebruikte interactiekanaal, zegt De Ridder. “Hier wordt ook de meeste data verzameld, variërend van data vanuit websitebezoek, maar ook data van andere online applicaties, sociale media en online advertentie. Tegelijk hebben bedrijven veel moeite om met die data aan de slag te gaan. Wij zijn gespecialiseerd in het structureren en koppelen van deze data. Zo slaan we de brug tussen Google Analytics en de andere databronnen binnen een bedrijf. Dit maakt het mogelijk om een klantbeeld op te bouwen over alle touchpoints heen én via elk kanaal consistent te communiceren.”

Dedicated focus

Stitchd focust zich op twee pijlers: dataverzameling en data-activatie. De Ridder: “Allereerst is het belangrijk dat de data de juiste kwaliteit heeft en dat alle nodige datapunten zijn ingericht. Vervolgens gaan we bedrijven ondersteunen om met die data aan de slag te gaan, zowel strategisch als operationeel. Wij onderscheiden ons dan ook nadrukkelijk van een generiek online marketing agency die web analytics ‘erbij doet’. Voor ons is dat het enige dat we doen. We beheren geen campagnes, maar focussen ons op de rol van data binnen die campagnes. Dit zowel op rapportage als targeting vlak. Door bedrijven te helpen eigenaarschap te pakken over hun data, zijn ze beter in staat om hun marketing agency aan te sturen. Met je eigen data kun je meten of de campagnes die zij ontwikkelen succesvol zijn.”

Aantoonbaar resultaat

De gemiddelde retailer heeft wel het besef dat ze ‘iets’ met data moeten, maar investeren er niet of nauwelijks in, meent De Ridder. “In België hebben retailers de luxe dat ze nog niet te veel concurrentie ervaren van de grote reuzen uit het buitenland. Toch ligt er wel degelijk een gevaar op de loer. Bedrijven die op wereldschaal opereren, zullen vroeg of laat ook de kleinere markten aanboren. Daar moeten Belgische bedrijven nu al op voorsorteren. Wij kunnen ze daarin ondersteunen.” Stitchd werkt voor zowel de grote spelers in de markt, zoals Essent, BNP Paribas, Bose en Hubo, maar ook met alle plezier voor de kleinere partijen. “De kleinere spelers hebben vaak niet altijd de capaciteit om een dedicated persoon op het dataluik te zetten. Wij kunnen ze dan als sparringpartner bijstaan om een digitale transformatie op datavlak te maken. Met aantoonbaar resultaat.” 

Samenwerken

Retailers zijn zich volgens De Ridder veelal niet bewust van de mogelijke usecases die ze direct al kunnen doen met puur hun eigen data. “Of door strategisch samenwerken met andere partijen. In Nederland hebben we bijvoorbeeld meegewerkt aan een project waarbij we data hebben uitgewisseld tussen voetbalclub PSV en netbeheerder Essent (tevens hoofdsponsor via Energiedirect). Zo zijn er vanuit Essent gepersonaliseerde aanbiedingen uitgestuurd naar PSV-fans. Dergelijke samenwerkingen werken perfect. Dat kun je ook prima projecteren op de Belgische markt. Probeer met je partners een bepaalde doelgroep gerichter aan te spreken. Het gebeurt helaas nog veel te weinig. Er wordt geen enkel initiatief genomen. Retailers laten kansen liggen. Er zijn heel wat retailers die lokale sportclubs sponsoren. Waarom die samenwerking niet inzetten? En zo zijn er nog veel voorbeelden te bedenken van data die niet wordt benut.” 

Data gaat alleen maar belangrijker worden, resumeert De Ridder. “Dat ondervinden we bij onze klanten aan den lijve. Ze staan voor een groot aantal uitdagingen. Het veranderen van de privacywetgeving en de technische beperkingen die browsers aan het opwerpen zijn tegen cookies, des te belangrijker om bewust eigenaarschap te nemen over het beheer van je data. Gegeven het strategische belang van data én de verantwoordelijkheid die je draagt als datacontroller, is het naïef om het beheer hiervan in handen te laten van marketing vendors of generieke agencies. Het is nu de hoogste tijd om dit zelf in handen te nemen en hierover kennis op te bouwen in je organisatie.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*