“Je kunt niet meer om video heen”

Video Marketing1

 

Er zijn nog steeds veel ondernemers die afstandelijk zijn tegenover video. Ze komen er niet aan toe of zien de urgentie er niet van in. Onbegrijpelijk, meent Wim Symoens van Clickable Video. “Video is het medium van de online toekomst. Visuele info wordt 60.000 keer sneller verwerkt door de hersenen dan tekst. Dit wil zeggen dat de info die je wil doorgeven beter gecommuniceerd kan worden door beelden.”

Video vertelt een verhaal. In plaats van een salespitch is een video onderhoudend en luchtig. Als je weet dat video op landingspagina’s tot 86% meer conversie oplevert is er geen reden meer om geen eigen video te plaatsen op je site, zegt Symoens. Maar, nadat je de video op de site hebt gezet, hoe kan je er dan voor zorgen dat mensen de video bekijken en dat ze nadien de gewenste handeling uitvoeren? Wim Symoens vertelt er graag meer over.

Video integreren in marketingstrategie

Symoens: “Met video kun je effectief communiceren op regelmatige basis in functie van je doelgroep, je producten en ga zo verder. Uit onderzoek blijkt dat mensen heel vaak en vooral ook spontaan een video bekijken online. De verwachting is dan ook absoluut dat het aandeel video op internet enorm blijft groeien. Het is daarom ontzettend belangrijk om de mogelijkheden van video te integreren in de marketingstrategie. Sterker nog, video moet een integraal deel zijn van deze strategie.” Wim Symoens heeft een boek geschreven over videoproducties en marketing, dat is te vinden op Bol.com onder de zoekterm ‘videomarketing’. Hij vertelt daarin hoe bedrijven kunnen groeien door middel van online video en maakt ook onderscheid tussen verschillende typen video. Er is zoveel mogelijk met video, van animatie en graphic video’s tot live action video’s en interactieve video’s. “

“Call to action”

Vooral de interactieve video’s zijn volgens Symoens uitermate geschikt voor de retailsector, waarbij je een ‘call to action’ kunt toevoegen op eender welke plek in de video en kunt doorlinken naar eender welke plek op het internet. “De vraag naar dit type video groeit zeker, maar het is wel het neusje van de zalm en soms misschien zelfs een stapje te ver. Bedrijven die de eerste stappen zetten met video zou ik adviseren eerst te beginnen met een animatievideo of een laagdrempelige live-action video, zodat ze overtuigd geraken van de meerwaarde van het medium.”

Leuk en aardig, een video, maar het is ook belangrijk om te weten of het iets oplevert. “Het mooie aan een video is dat je er heel duidelijke analytics op los kunt laten,” zegt Symoens. “Je kunt bijvoorbeeld zien hoe vaak op play is gedrukt en via welk platform de video is bekeken. Interactieve video’s gaan nog een stapje verder, waarbij je heel specifiek kunt meten hoe vaak en op welke hotspots is geklikt. Dat is natuurlijk heel erg interessant om te weten. Zo weet je exact waar mensen interesse in hebben en kun je je aanbod beter op afstemmen.”

Niet moeten scrollen

Symoens geeft een aantal tips om bezoekers langer op je website te houden door de inzet van video. “Het ideale is dat bezoekers onmiddellijk de video zien wanneer de pagina opent, zodat er niet gescrold moet worden. Wanneer je de video laag op de pagina zet of verborgen tussen tal van andere copy geef je de video niet de gewenste kans om gezien te worden. Maak je video ook eenvoudig om te delen via social media. In principe is het technisch mogelijk om de video op dezelfde server te zetten als je website, hoewel dat niet de beste oplossing is. Het is interessanter om je video te streamen vanuit een video streaming platform zoals YouTube, Vimeo of andere platformen, al dan niet betalend. Daarmee heb je het voordeel dat je video ook zijn weg kan vinden via social media, en vooral dat hij los van je site geïndexeerd zal worden door de zoekrobots. Video op social media wordt meer gedeeld dan andere media, maak het daarom eenvoudig om je video te delen, dus integreer zeer duidelijke social share buttons in of rond de video. Zorg ervoor dat je op alle kanalen op één manier communiceert met één video.”

Aantrekkelijk stilstaand beeld

Een aantrekkelijke thumbnail is volgens Symoens ook belangrijk. “De thumbnail is het stilstaand beeld dat de aandacht zal trekken naar de inhoud van je video. Maak het zo aantrekkelijk mogelijk, zorg dat het ‘stopping power’ heeft. Het eerste beeld van je video wordt ook opgepikt door de zoekrobots, daar kan het ook zorgen voor extra views indien het beeld aantrekkelijk genoeg is. Eenmaal de aandacht, wil je ook dat bezoekers de video bekijken. Het is heel gebruikelijk dat bezoekers van een site maar enkele seconden blijven. Indien je ze kan overtuigen om de video te bekijken, blijven ze enkele minuten om je relevante info te bekijken in de video. Nodig hen dan ook uit om te kijken door duidelijke aanwijzingen ‘bekijk deze demo’ of ‘bekijk wat X kan betekenen voor u’. Deze teksten kan je op of rond de video plaatsen. En geef je bezoekers ook waardevolle video content. Voor een kijker is het redelijk frustrerend om een video te bekijken die geen meerwaarde biedt. Een video die slecht is uitgevoerd met navenante inhoud zal niet converteren. Maak je video relevant met betrekking tot de inhoud van de pagina en voorzie daarbij een duidelijk verhaal en een boodschap. Video is ideaal om complexe producten of diensten uit te leggen, vooral daar waar je anders lange en complexe uitleg nodig hebt.”

Kort is goed

Video analytics tonen aan dat de grote meerderheid afhaakt na 1 minuut kijken (als ze al niet hebben afgehaakt tijdens de eerste 8 seconden). “Als je het langer maakt dan 1 minuut kan het maar best een stevige meerwaarde hebben. Er zijn uiteraard methodes om de kijker mee te trekken voorbij de 1 minuut. Dat kan door een boeiend of mooi verhaal te vertellen, zowel narratief als visueel, door grappig te zijn, of door hen iets waardevol te leren. En tot slot, wanneer de video bekeken is, wil je graag dat de kijker een bepaalde handeling onderneemt. Je kan doorverwijzen naar een andere pagina met meer specifieke info, je kan vragen om hen in te schrijven op een nieuwsbrief, je kan hen uitnodigen om gebruik te maken van een bepaalde promotie. Net zoals je website is je video bedoeld om te converteren, hoe duidelijker die ‘call to action’ is, hoe beter. De eenvoudigste manier om dit te doen is door middel van het toevoegen van een clickable link, rechtstreeks in je video.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*