Op een innovatieve manier met data omgaan

Voor internationale bedrijven waardevolle inzichten halen uit data. Het is sinds 2003 (!) de core business van Impaqtr. De afgelopen jaren heeft de Belgische firma gewerkt aan het platform Aurora, een ecosysteem dat voorziet om op een nieuwe, innovatieve manier met data en inzichten om te gaan. Een gesprek met Bert Jacobs, Managing Director bij Impaqtr over dit unieke platform.

We onderscheiden ons doordat we ons niet enkel baseren op interne data uit gestructureerde systemen, zoals EPR of CRM, maar ook een oplossing bieden voor een combinatie met externe data en eigen input van de business, begint Jacobs. “Met Aurora kunnen we deze inzichten voor internationale bedrijven structureren en ervoor zorgen dat deze gemakkelijk gedistribueerd kunnen worden binnen een organisatie. Het platform werkt met een rechtenstructuur, zodanig dat de administrator kan bepalen wie toegang heeft tot welke inzichten. Langs de andere kant worden de inzichten gestructureerd per land, per topic, per categorie, afhankelijk van bedrijf tot bedrijf.”

Aurora

De bedoeling van Aurora is om op Europees niveau inzichten te gaan structureren, resumeert Jacobs. “Daarin kunnen we zowel de Europese visie van een bedrijf visualiseren, maar ook tailormade gaan om de lokale business logica te kunnen toepassen. Daar zit soms verschil tussen. Daarnaast hebben we een aantal producten (modules) gebouwd om allerlei analyses te gaan uitvoeren. We treden met Aurora als het ware op als een neutrale partij die data verwerkt en in een verwerkte vorm terugbrengt, die gebruikers toelaat om de business logica te wijzigen of aan te passen via achterliggende mappings. Het zorgt ervoor dat we met Aurora komen tot oplossingen (inzichten) voor optimalisaties binnen een achttal domeinen, waaronder sales, marketing, supply chain en revenue management. We proberen daarbij om zoveel mogelijk de klant in controle te brengen van deze inzichten en mappings. Ze zien in één oogopslag wat de verkoop doet, wat het effect is van promoties, en nog veel meer.”

Na een uitvoerige testperiode, is Aurora nu volledig live. Jacobs: “Momenteel hebben we meer dan de helft van onze bestaande klanten al gelift en geshift naar het nieuwe ecosysteem. Meer dan 300 gebruikers zullen dit jaar kennismaken met ons platform. Nieuwe klanten komen automatisch binnen op Aurora. Voor al onze producten binnen Aurora is tevens op aanvraag een demoversie beschikbaar, zodat potentiele gebruikers alvast wat meer feeling kunnen krijgen van de zeer uitgebreide mogelijkheden.”

Neutrale tussenpartij

Behalve met Aurora, in feite de liaison tussen data en inzichten, is Impaqtr ook actief bezig met een aantal partijen in België – grote retailers en distributeurs – om data gestructureerd te verzamelen. “We hebben contracten met grote spelers die ons op frequente basis data aanleveren die we samenvoegen en naar inzichten omtoveren,” legt Jacobs uit. “Dat gebeurt uiteraard volledig binnen de geldige juridische context. En die inzichten komen terug in Aurora terecht. Dat maakt de cirkel rond. Al is e-commerce nog wel een zwarte vlek,” erkent Jacobs. “Fabrikanten hebben hier, voornamelijk in België, geen inzicht in. We zouden graag meer inzichten maken rond e-commerce. 

Op juridisch gebied mag een supermarkt bijvoorbeeld niet op shoplevel-niveau data aanleveren aan fabrikanten over competitie. Via ons platform kunnen de fabrikanten wel inzichten krijgen over competitie. Wij zorgen namelijk als ‘neutrale processing partij’ voor de juiste aggregaties zodanig dat de data toch aan fabrikanten beschikbaar gesteld kan worden conform GDPR en de wetgeving rond mededinging. Het concept is ook zo opgesteld dat retailers zelf controle houden over de waarde van hun eigen data. Retailers of andere bedrijven die data beschikbaar hebben en willen verkopen, kunnen dus onze oplossing gebruiken om dat binnen een juridische correcte context te doen.” 

Door vele bronnen te combineren, worden mooie inzichten verkregen. “Daarin gaan we nu al heel ver. En het mooie is, het einde is nog lang niet in zicht,” zegt Jacobs tot besluit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*