Video als verlengstuk van je branding

CamTV0417

 

Video’s geven vaak een veel betere indruk van de beschikbare producten in een webshop dan statische beelden of platte tekst. Een video is tegenwoordig veel meer dan enkel een bedrijfsfilm. Het is een marketingtool die je bovendien op diverse online platformen kunt plaatsen en delen zonder meerkost. Tom Nys, zaakvoerder van CamTV, legt uit hoe een etailer de kracht van video maximaal kan benutten. En dat alles voor een beperkt budget.

Video’s zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. “In retail wordt nog te weinig ingezet op video,” meent Tom Nys. “Een gemiste kans. Zeker voor e-commerce bieden video’s een bewezen meerwaarde. De consument krijgt meer voeling met het product dankzij het bewegend beeld. Door middel van video kom je ook nog eens hoger in de Google zoekresultaten wat ervoor zal zorgen dat je meer bezoekers binnenhaalt. Een win-winsituatie.”

SEO
In het kader van SEO zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het maken van de video, vertelt Tom Nys. “Als eerste is het belangrijk dat je goede content hebt. Youtube beoordeelt bij elke video hoelang deze is bekeken. Als vaker de hele video wordt bekeken, zal deze hoger scoren in Google. Zorg er met je content dus voor dat de kijker geïnteresseerd blijft. Een andere tip om hoger te scoren is door zoveel mogelijk likes en shares via social media te behalen. Dat telt voor Google zelfs nog zwaarder dan het aantal keer dat de video is bekeken. Ook heeft het gebruik van tags minder effect dan de populariteit van de video op social media. Natuurlijk zijn dit soort dingen niet geheel onbelangrijk. Zorg ervoor dat je een goede titel hebt en doe wat research naar tags die gebruikt worden bij video’s in dezelfde categorie.”

Duidelijke boodschap
Als een video hoger scoort in Google zal je meer bezoekers trekken, maar dat betekent niet gelijk een hogere conversie, zegt Tom Nys. “De verhoging in conversie komt hoofdzakelijk van het feit dat de bezoeker niet meer geïnteresseerd is in het lezen van grote stukken tekst. Op Facebook worden video’s automatisch afgespeeld, zonder audio. Dat betekent dat je in het begin al veel aandacht moet trekken, anders scrolt je doelgroep voorbij. Daarnaast is het aan te raden om een ondertiteling toe te voegen, zodat de boodschap ook duidelijk is zonder audio. Veel mensen scrollen door hun tijdlijn als ze ergens staan te wachten of in de trein zitten, en zetten het geluid dan uit. Houd ook rekening met het device waarop filmpjes het meest worden bekeken. Als dat vooral mobiel is, moet je content geschikt zijn voor kleinere afmetingen.”

Call-to-action
Tom Nys geeft nog twee goede redenen om video in te zetten. Ten eerste: ‘It’s a visual world’. “Bezoekers kijken liever dan dat ze een lange tekst moeten lezen.” Ten tweede ‘fun fact’. “Ons brein verwerkt videocontent 60.000 keer sneller dan tekst. Het plaatsen van een video heeft effect op de conversie van je landingspagina’s. En dat is in de meeste gevallen zeer positief. Bezoekers zijn ongeduldig en lui, en willen zo snel mogelijk de informatie vinden die ze zoeken. Wanneer je het goed toegepast, levert video bovendien vertrouwen op. De beste locatie voor het plaatsen van een video is uiteraard – zo zichtbaar mogelijk – boven de fold. Het is wel belangrijk dat de context rondom de video extra goed wordt gelezen. Dit is bepalend voor het afspelen van de video, maar vooral ook voor de conversie. Zorg voor een pakkende copywriting en sluit je video altijd af met een call-to-action; wat wil je dat de kijker doet na het bekijken van een filmpje?”

Budgetvriendelijke topproducties
De volgende videoproducties scoren bij de klanten van CamTV het best: how-to video’s, storytelling, testimonials (in beeld brengen van je klanten/mond-aan-mond reclame), videoboodschappen per mail, nationale TV spots,… Tom Nys: “Door ons doordachte systeem van producties kunnen we niet alleen snel schakelen maar kunnen we ook budgetvriendelijk topproducties aanleveren. Dit kan alleen door per klant te bekijken welke schakels in het traject overbodig zijn: is er bijvoorbeeld wel een extra klankman nodig, kunnen meerdere opnames op één draaidag plaatsvinden, enzovoort. Sedert twee jaar heb ik ook Camdesign opgericht, een grafisch bureau voor het ontwerp van websites, brochures, huisstijl, packaging, advertising,… Omdat we dagelijks in contact komen met onze klanten en videomarketing een deel van de campagne betreft, kunnen we een one-stop-shop aanbieden, inclusief communicatie.”

E-commerce is constant in beweging. “Als dienstverlener is het belangrijk dat je blijft inspelen op de ontwikkelingen in de markt,” vindt Tom Nys. “Je moet ervoor zorgen dat je je product of dienst beschikbaar stelt op de manier die de consument verwacht. Omdat we veel vaste klanten hebben in ons portefeuille waar we wekelijks mee samenwerken, fungeren we als het ware als een afdeling binnen hun bedrijf. Dit resulteert dat we volledig ingeleefd zijn in hun huisstijl, branding en strategie, wat alleen maar ten goede komt aan de videomarketing.”

 

Over CamTV
CamTV is ontstaan uit pure passie voor beeld en film. Vroeger kende men enkel bedrijfsfilms. “Ik wenste me te verdiepen in de grotere mogelijkheden van film om in te zetten als communicatiekanaal,” zegt zaakvoerder Tom Nys. “Zeker met de toenmalige opkomst van het belang van social media, die niet meer weg te denken is in de huidige marketingstrategie van de bedrijven. In 2015 heeft die dynamiek geloond en hebben we voor de federale overheid de videomarketing uitgewerkt voor het Belgisch Paviljoen op de Wereld Expo 2015 in Milaan. Inmiddels maken we jaarlijks een groot aantal producties voor de meest uiteenlopende partijen, waaronder veel videocontent voor e-commerce.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*