Expert in cybersecurity

Een goed beveiligde IT-infrastructuur is levensnoodzakelijk. Als hosting provider en expert in cybersecurity beschermt Combell vele webshops, websites, applicaties en IT-infrastructuur tegen ongewenste aanvallen. Ze bespreken hieronder de meest voorkomende bedreigingen van dit moment.

Phishing

Argeloze gebruikers laten geloven dat zij te doen hebben met een betrouwbare partij en hen zo geld aftroggelen, vertrouwelijke gegevens van hen stelen of hen met malware bestoken: dat is kort samengevat wat er met ‘Phishing’ bedoeld wordt. Ook Combell wordt vaak geteisterd door phishing-pogingen. Met valse e-mails in onze naam wordt geprobeerd klanten te laten inloggen op een nagemaakt portaal. Dit betekent niet dat je gehackt bent of dat je gegevens gelekt zijn. Zolang je nergens op klikt, is er geen schade. Het belangrijkste advies van Combell: je klanten sensibiliseren om aandachtig te zijn en hen informeren hoe ze jouw echte communicatie kunnen herkennen en vertrouwen. Wees voorzichtig met mails die je vragen om in te loggen op websites die vertrouwelijke informatie over jou bezitten. Bij twijfel? Gewoon het adres zelf intikken. Een gezonde dosis wantrouwen kan je heel wat ellende besparen.

Ransomware

Een soort van malware die je website of IT-infrastructuur gijzelt tot je losgeld betaalt, dat bedoelen we met ransomware. De beste – en vaak enige – beveiliging is een goede back-upstrategie. Een perfecte bescherming tegen ransomware bestaat niet. Je kan nooit 100% uitsluiten dat je ooit in de val zal lopen. Waar je wel voor kan zorgen is dat je het risico zoveel mogelijk beperkt én dat je voorbereid bent om in te grijpen als je toch slachtoffer wordt. Want als je goed voorbereid bent, zal je nooit losgeld hoeven te betalen. Dit 6-stappenplan van Combell biedt de beste bescherming:

  1. Zorg dat je medewerkers alert zijn
  2. Zorg ervoor dat al je software up-to-date is
  3. Installeer nieuwe security patches meteen
  4. Zorg voor degelijke beveiligingsoplossingen
  5. Beveilig toegang van op afstand
  6. Maak externe back-ups en zorg dat ze werken

Als het om back-ups gaat is er altijd een eenvoudige 3-2-1 regel om te volgen: drie kopieën van je gegevens, op twee verschillende media, met één van de kopieën off-site (lees: op een andere locatie). Combell verzorgt back-ups van de websites, webshops, applicaties en IT die bij ons ondergebracht worden, maar kunnen ook een externe back-up maken van zaken die je op eigen infrastructuur hebt draaien.

DDoS

DDoS-aanvallen worden talrijker en krachtiger. Net als phishing-pogingen is het geen echte hacking, maar vooral gebaseerd op het overspoelen van je website met verkeer. Daarom is het belangrijk om je goed te beschermen tegen zulke aanvallen. Niemand kan staalharde garanties bieden dat hij DDoS-aanvallen kan vermijden of tegenhouden. Dat weten we bij Combell ook, dus proberen we onze systemen als ‘goede huisvader’ te verzorgen: zo worden we geen makkelijke prooi voor DDoS-aanvallers. Oudere systemen, software of websites zijn namelijk sneller het doelwit van een cyberaanval. Dat is zo omdat de beveiliging van oudere systemen gewoon niet meer zo nauwsluitend werkt. Denk maar aan je eigen voordeur: het slot van een oude deur is ook makkelijker te breken dan een pas geplaatste deur met driepuntssluiting. Daarom zorgen we ervoor dat de omgeving van de klant – de servers waarop websites en gegevens opgeslagen zijn – altijd up-to-date blijft, met heel regelmatige updates. Combell zorgt dat klanten online blijven door een breed netwerk, directe connecties met alle internetproviders en een automatische scrubbing service die malafide verkeer eruit filtert.

Algemeen advies

Tot slot nog wat algemeen advies tegen dreigingen van buitenaf. Zorg voor veilige en moeilijke paswoorden en verschaf zoveel mogelijk toegang via two factor authentication (2FA), een authenticatiemethode waarbij je twee stappen succesvol moet doorlopen. Zoals al eerder gemeld is het belangrijk updates en security patches zo snel mogelijk te installeren en regelmatig back-ups te maken en te testen. Een laatste advies is het kiezen van een goede hostingprovider die met je meedenkt en bij voorkeur expert is in security, zoals Combell. Uniek in onze aanpak is dat we onze klanten zelfs tijdens een aanval online proberen te houden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*