Meeliften op classificatiesystemen

Distributeurs, groothandels en productiebedrijven moeten vele producten met heel veel afzonderlijke eigenschappen managen en up to date houden over alle kanalen. Een enorme klus. Niet heel vreemd dat ‘classificatie’ een topic is dat vandaag hoge toppen scheert. Aan het woord is Frank Ypma van Guideline Belgium. “Het elektronisch uitwisselen van technische productinformatie via een breed geaccepteerd classificatiesysteem biedt uitkomst.” Guideline Belgium helpt je in zeven stappen naar ETIM en BMEcat.

Producenten gaan data steeds meer op een gestructureerde manier volgens een bepaald classificatiesysteem aanbieden in centrale datapools waar distributeurs en resellers op hun beurt de data gaan halen. “Marketplaces en grote e-commercespelers hebben hierin het voortouw genomen,” erkent Ypma. “Zij eisen dat data op een gestructureerde manier en volgens een bepaalde classificatie wordt aangeleverd. Denk dan bij een tv bijvoorbeeld aan de schermgrootte, het gewicht, energielabel, resolutie, het aantal aansluitingen, enz., zodat consumenten tv’s onderling eenvoudig met elkaar kunnen vergelijken. Nu komen er meer en meer gestandaardiseerde classificaties om producten en essentiële eigenschappen te beschrijven die breed in de markt worden gedragen.”

Woordenlijst

Een van die classificatiesystemen is ETIM, het Europees Technisch Informatie Model, met name gericht op de wereld van elektro(nica). “Zie het als een woordenlijst, iedereen noemt het anders: een SKU, artikelnr, artno, artcode, maar binnen ETIM spreken we éénduidig over een supplier ID,” zegt Ypma. “Groot voordeel is dat iedereen een product op dezelfde manier gaat beschrijven. Je hoeft er minder over na te denken en het zal ook minder onderhoud vergen voor zowel de producent van data als voor de ontvanger ervan. Het resulteert in mooie zuivere data. Kwaliteit van data is immers key anno 2021. Een ander voordeel is dat de data bij de producent vandaan komt, degene die exact alles weet van een product. Dat levert ook weer een stukje datakwaliteit op. Nadeel is wel dat nog niet alle producten zijn geclassificeerd of dat het überhaupt ontbreekt aan een klasse voor een bepaalde nichemarkt. Een ander nadeel is dat een ETIM-classificatie een standaard is die centraal wordt afgesproken. De kleinste gemene deler waar iedereen het over eens is. Als jouw product een unieke eigenschap bezit, zoals een waterdichte tv en die bestaat niet binnen de classificatie, gaat deze eigenschap als het ware digitaal verloren.”

Grammaticaregels

Hand in hand met een classificatie (de woordenlijst) gaan een aantal grammaticaregels waarin je elkaar in berichten kan verstaan, de zogenaamde uitwisselingsformaten. Ypma: “Ook daarin zijn uitwisselingsstandaarden ontstaan, zoals BMEcat, 2BA, FAB. BMEcat is verreweg de grootste, vindt zijn oorsprong in Duitsland, maar wordt veel toegepast in Nederland en België. Het is een op XML gebaseerd uitwisselingsformaat voor productinformatie voor de B2B sector. Als we dus over uitwisseling spreken, spreek je bijvoorbeeld over een bestand in BMEcat formaat geclassificeerd volgens ETIM 7. Dat is de juiste context.” 

Whitepaper aanvragen

Of je een centrale database wilt gebruiken, hangt af van verschillende factoren. Zowel intern als extern. “Want ook je klanten kunnen gaan eisen dat je gebruikmaakt van een centrale datapool vanwege de efficiëntie van hun eigen gegevensbeheer,” zegt Ypma. Om bedrijven optimaal te begeleiden in ETIM en BMEcat heeft Guideline Belgium een whitepaper opgesteld ‘in zeven stappen naar de classificatie en uitwisseling van uw productkenmerken’. Het whitepaper aanvragen kan via guideline.be.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*